Oldalak

2010. október 28., csütörtök

Töltött kenyértáskák




Ezek a táskák kenyértésztából készülnek, kicsit több olajjal a szokásosnál. Frissen finom vacsora vagy vendégváró falat. A tésztája az olaj miatt másnapra is puha marad, nyugodtan adhatjuk a gyerekeknek tízóraira az iskolába, ha már unják a hagyományos szendvicset.
A recept a Kifőztük magazin 8. számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!

Hozzávalók
a tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg graham liszt
  • 2 evőkanál burgonyapehely 
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • késhegynyi aszkorbinsav
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 2,5 dkg friss élesztő
a töltelékhez:
  • sonka
  • kolbász
  • sajt
  • snidlinges sajtkrém
  • paprika (többféle színű)
a tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag, lenmag, napraforgómag, zabpehely

A tészta hozzávalóiból a robotgéppel lágyabb tésztát dagasztunk, figyeljük közben, esetleg 1-2 evőkanál víz még kell bele. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A sonkát és a kolbászt apró kockákra vágjuk. A sajtot lereszeljük a nagylyukú reszelőn. A paprikákat megmossuk, felkockázzuk.
A sajtkrémhez a natúr házi krémsajtot (elkészítése a Kifőztük 3. számában a "Technikák" rovatban) elkeverjük az apróra vágott snidlinggel, kevés sóval és frissen őrölt borssal.
A tésztát átgyúrjuk, és lisztezett deszkán fél centi vékonyra nyújtjuk, majd 8-10 egyforma négyzetre vágjuk. (Ha kisebb táskákat szeretnénk, akkor 12-14 darabra vágjuk)
A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével bekenjük a tésztalapok szélét. Minden lap egyik felére teszünk a kiválasztott töltelékből, ráhajtjuk a tésztalap másik felét, és körben összenyomkodjuk a szélét. Sütőpapíros tepsibe tesszük a táskákat egymástól távolabb. Fél órán át hagyjuk kelni őket.
A sütőt bekapcsoljuk 210 fokra.
A tojássárgáját kevés vízzel elkeverjük, és megkenjük vele a tészták tetejét, megszórjuk a különféle magokkal. Forró sütőben 20-25 percig sütjük.

Tipp: a töltelékeket keverhetjük, lehet sajtot tenni a sonka vagy a kolbász mellé. Tölthetjük a táskákat éppen csak roppanósra párolt zöldségekkel, kevés olajon megpirított fűszeres darált hússal, amit besamel mártással elkeverünk. A lehetőségek száma rengeteg, használjuk bátran a fantáziánkat.

13 megjegyzés:

  1. Hurrá gondolkodtál helyettem is!most már csak sütni kell és lesz mit csomagolni a dolgozónak is.(a magvas díszítés egyébként is nyerő)

    VálaszTörlés
  2. Egy sonkást és egy paprikást bevállalnék most... :)))

    VálaszTörlés
  3. Ildy köszönöm!

    Bianka köszi:)

    Mary köszönöm, néha az embert a gyerekei sarkallják az ilyen ötletekre!

    Erika örülök, hogy tetszik, a magos tető finom ropogós, nálunk is nyerő!

    Csipetkém küldöm feléd!

    Csibe gyere:)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon jól néh ki és biztos, hogy finom is. Képzeld el, hogy én kb 3-4 héttel ezelőtt -egy kenyérsütés alkalmával- véletlenül viz helyett, tejet, 1 kanál olj helyett, pedig 1 dl-t tettem a kenyérhez, s amikor rájöttem, már a liszt is benne volt. (nem is tudom hol járt a gondolatom). Annyira nem rontotta el, hogy valóban igaz, hogy sokkal tovább puha marad az igy készült péksüti, vagy az én kenyerem.

    VálaszTörlés
  5. Viki köszönöm! Néha bizony a véletlen is a háziasszony segítségére siet:)

    VálaszTörlés
  6. Elkészítettem ezeket a töltött finomságokat!! Már a Kifőztük magazinban is felkelte a figyelmemet a recept,de tegnap este itt lecsaptam rá!Így ma lett belőle több ízletes változat is.
    I. natúr krémsajt+chilli+bors+tr.sajt+sonka;
    II. + ugyanez egy kis gombával kiegészítve;
    III.hagymán pirított sonka+szalonna,gomba, petr.zöld, ha kihűlt mehet bele trap.sajta,tejföl+kakukkfű+oreganó+bors+chilli?
    Ez egy nagyon jó recept, könnyen kezelhető a tészta,s egyszerű az elkészítése kezdőknek is ajánlom!! Köszi: Yram

    VálaszTörlés
  7. Yram te aztán finomakat készítettél belőle! Örülök, hogy bejött nálatok is, mi is nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon-nagyon finom!!!

    VálaszTörlés
  9. Rita örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés