2010. november 10., szerda

Libák tésztából



Ez a recept a Kifőztük magazin 9. számában jelent meg, én ezzel készültem Márton napra.

Hozzávalók

a kelt tésztához: (kb. 12 nagy libához)
  • 50 dkg liszt 
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • késhegynyi aszkorbin
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
az omlós tésztához: (kb. 40 kicsi libához)
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 2 dkg friss élesztő
tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • szeletelt mandula
  • apró mazsola
A kelt tészta hozzávalóiból géppel tésztát dagasztunk, ha nagyon lágy lenne, teszünk hozzá még 1-2 evőkanál lisztet. Letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk. Kartonból nagyobb libaformát vágunk ki, és ennek mentén éles késsel kiszabjuk a tésztából a libákat. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a szárnyakat is.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a libákat, lekenjük kevés vízzel elkevert tojássárgával, rányomjuk a szárnyakat, ezeket is lekenjük. A szeletelt mandulából kirakjuk a "tollakat" a szárnyakra, a libák szeme pedig apró mazsola lesz.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük őket.
Az omlós tésztához a lisztet, a porcukrot és a felkockázott hideg vajat késes robotgépben összemorzsásítjuk (ezt kézzel is elvégezhetjük). A tejfölben elkeverjük a tojást és az élesztőt, hozzáadjuk a vajas liszthez, néhány mozdulattal tésztává gyúrjuk.
Lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk. Kartonból kivágott kisebb libaforma mentén, éles késsel kiszabjuk a figurákat, sütőpapíros tepsire tesszük őket. A szárnyakat kisméretű pogácsaszaggatóval készítjük el.
Az előzőekben leírtak szerint járunk el itt is, lekenés és díszítés után 180 fokon 8-10 percig sütjük a kicsi libákat.

Tipp: mindkét tésztából lehet kicsi és nagy libát is sütni, a sütési idő a kicsik esetében kevesebb legyen!

22 megjegyzés:

Mary írta...

Nagyon szépek!:)

Limara írta...

Jópofák!:))

családi tűzhely írta...

Nagyon édesek:)

BORI írta...

Már megint valami csodaságot sütöttél! :)

Moha írta...

Bianka köszönöm!

Mary köszönöm!

Limara köszi, tudod kell néha egy kis lazulás:)

Családi tűzhely köszönöm!

Bori köszönöm, inkább libaságot:)

Dia írta...

Jófejek :-)

anna írta...

uuuuuu Moha, ezek nagyon szuper libak "_"

Moha írta...

Dia köszönöm!

Anna köszi:)

kisrumpf írta...

Gyönyörű. Nagyon sok ötletet kapok Tőled! Most már csak idő kellene.

Moha írta...

Kisrumpf köszönöm, én is pont így vagyok, száguldanak az ötletek a fejemben, de kevés a 24 óra mindet megvalósítani:))

Márti írta...

Tetszik! nekem van kiszúróm,csak az csibe nem liba, még Édesanyámtól örököltem, külön receptem nem volt hozzá.Mostanáig!

Moha írta...

Márti az pont jó lesz, kicsit megynújtod a nyakát és liba lesz belőle:)

Timi írta...

Moha, nagyon köszönöm, én is sütöm mindjárt a kelttésztásat! A fiam Márton :) Egy kérdés, ha nincs aszkorbin, ki lehet hagyni, vagy mit használjak helyette? Köszi!

Timi írta...

Na kész is lett :)
http://kezzelszivvel.blogspot.com/2010/11/aki-libat-nem-eszik.html

Moha írta...

Timi simán hagyd ki, nem kell helyette más. (van aki egy teáskanál ecetet tesz helyette, én azt nem szoktam)
Megyek nézem a végeredményt!

erika írta...

"Állati jó fejek" a libák! No de a kosárba rendezés és a fotó...hmm: szuper!!

Moha írta...

Erika köszönöm! Úgy gondoltam jár nekik egy kis zöldség körítésnek:)

Szemi írta...

Jaj de jópofák! :))

Andi/cuki írta...

Nagyon édesek, gratula!:-))

Moha írta...

Szemirámisz köszi!

Andi köszönöm!

Unknown írta...

Nagyon tetszenek a libák. Érdeklődni szeretnék hogy a kisebbek kb. milyen magasak? Ezzel az élesztős tésztával nem száradtak ki? Köszönöm előre is a segítségedet! Anikó

Moha írta...

Kedves Anikó! A kis libák kb. 8 cm magasak, az élesztős tésztásakat kihűlés után nejlonnal fedve kell tárolni, így nem száradnak ki.
Alapvetően az élesztős tésztából készült dolgok frissen finomak, ezeket én nem szoktam napokig tárolni, annyit készítek, ami elfogy frissen.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...