Oldalak

2010. november 10., szerda

Libák tésztából



Ez a recept a Kifőztük magazin 9. számában jelent meg, én ezzel készültem Márton napra.

Hozzávalók

a kelt tésztához: (kb. 12 nagy libához)
  • 50 dkg liszt 
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • késhegynyi aszkorbin
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
az omlós tésztához: (kb. 40 kicsi libához)
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 2 dkg friss élesztő
tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • szeletelt mandula
  • apró mazsola
A kelt tészta hozzávalóiból géppel tésztát dagasztunk, ha nagyon lágy lenne, teszünk hozzá még 1-2 evőkanál lisztet. Letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk. Kartonból nagyobb libaformát vágunk ki, és ennek mentén éles késsel kiszabjuk a tésztából a libákat. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a szárnyakat is.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a libákat, lekenjük kevés vízzel elkevert tojássárgával, rányomjuk a szárnyakat, ezeket is lekenjük. A szeletelt mandulából kirakjuk a "tollakat" a szárnyakra, a libák szeme pedig apró mazsola lesz.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük őket.
Az omlós tésztához a lisztet, a porcukrot és a felkockázott hideg vajat késes robotgépben összemorzsásítjuk (ezt kézzel is elvégezhetjük). A tejfölben elkeverjük a tojást és az élesztőt, hozzáadjuk a vajas liszthez, néhány mozdulattal tésztává gyúrjuk.
Lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk. Kartonból kivágott kisebb libaforma mentén, éles késsel kiszabjuk a figurákat, sütőpapíros tepsire tesszük őket. A szárnyakat kisméretű pogácsaszaggatóval készítjük el.
Az előzőekben leírtak szerint járunk el itt is, lekenés és díszítés után 180 fokon 8-10 percig sütjük a kicsi libákat.

Tipp: mindkét tésztából lehet kicsi és nagy libát is sütni, a sütési idő a kicsik esetében kevesebb legyen!

22 megjegyzés:

  1. Már megint valami csodaságot sütöttél! :)

    VálaszTörlés
  2. Bianka köszönöm!

    Mary köszönöm!

    Limara köszi, tudod kell néha egy kis lazulás:)

    Családi tűzhely köszönöm!

    Bori köszönöm, inkább libaságot:)

    VálaszTörlés
  3. uuuuuu Moha, ezek nagyon szuper libak "_"

    VálaszTörlés
  4. Dia köszönöm!

    Anna köszi:)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű. Nagyon sok ötletet kapok Tőled! Most már csak idő kellene.

    VálaszTörlés
  6. Kisrumpf köszönöm, én is pont így vagyok, száguldanak az ötletek a fejemben, de kevés a 24 óra mindet megvalósítani:))

    VálaszTörlés
  7. Tetszik! nekem van kiszúróm,csak az csibe nem liba, még Édesanyámtól örököltem, külön receptem nem volt hozzá.Mostanáig!

    VálaszTörlés
  8. Márti az pont jó lesz, kicsit megynújtod a nyakát és liba lesz belőle:)

    VálaszTörlés
  9. Moha, nagyon köszönöm, én is sütöm mindjárt a kelttésztásat! A fiam Márton :) Egy kérdés, ha nincs aszkorbin, ki lehet hagyni, vagy mit használjak helyette? Köszi!

    VálaszTörlés
  10. Na kész is lett :)
    http://kezzelszivvel.blogspot.com/2010/11/aki-libat-nem-eszik.html

    VálaszTörlés
  11. Timi simán hagyd ki, nem kell helyette más. (van aki egy teáskanál ecetet tesz helyette, én azt nem szoktam)
    Megyek nézem a végeredményt!

    VálaszTörlés
  12. "Állati jó fejek" a libák! No de a kosárba rendezés és a fotó...hmm: szuper!!

    VálaszTörlés
  13. Erika köszönöm! Úgy gondoltam jár nekik egy kis zöldség körítésnek:)

    VálaszTörlés
  14. Szemirámisz köszi!

    Andi köszönöm!

    VálaszTörlés
  15. Nagyon tetszenek a libák. Érdeklődni szeretnék hogy a kisebbek kb. milyen magasak? Ezzel az élesztős tésztával nem száradtak ki? Köszönöm előre is a segítségedet! Anikó

    VálaszTörlés
  16. Kedves Anikó! A kis libák kb. 8 cm magasak, az élesztős tésztásakat kihűlés után nejlonnal fedve kell tárolni, így nem száradnak ki.
    Alapvetően az élesztős tésztából készült dolgok frissen finomak, ezeket én nem szoktam napokig tárolni, annyit készítek, ami elfogy frissen.

    VálaszTörlés