Ez a recept a Kifőztük magazin 9. számában jelent meg, én ezzel készültem Márton napra.
Hozzávalók
a kelt tésztához: (kb. 12 nagy libához)
- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- késhegynyi aszkorbin
- 5 dkg puha vaj
- 1 tojássárgája
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 40 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojássárgája
- szeletelt mandula
- apró mazsola
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a libákat, lekenjük kevés vízzel elkevert tojássárgával, rányomjuk a szárnyakat, ezeket is lekenjük. A szeletelt mandulából kirakjuk a "tollakat" a szárnyakra, a libák szeme pedig apró mazsola lesz.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük őket.
Az omlós tésztához a lisztet, a porcukrot és a felkockázott hideg vajat késes robotgépben összemorzsásítjuk (ezt kézzel is elvégezhetjük). A tejfölben elkeverjük a tojást és az élesztőt, hozzáadjuk a vajas liszthez, néhány mozdulattal tésztává gyúrjuk.
Lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk. Kartonból kivágott kisebb libaforma mentén, éles késsel kiszabjuk a figurákat, sütőpapíros tepsire tesszük őket. A szárnyakat kisméretű pogácsaszaggatóval készítjük el.
Az előzőekben leírtak szerint járunk el itt is, lekenés és díszítés után 180 fokon 8-10 percig sütjük a kicsi libákat.
Tipp: mindkét tésztából lehet kicsi és nagy libát is sütni, a sütési idő a kicsik esetében kevesebb legyen!
Nagyon szépek!:)
VálaszTörlésJópofák!:))
VálaszTörlésNagyon édesek:)
VálaszTörlésMár megint valami csodaságot sütöttél! :)
VálaszTörlésBianka köszönöm!
VálaszTörlésMary köszönöm!
Limara köszi, tudod kell néha egy kis lazulás:)
Családi tűzhely köszönöm!
Bori köszönöm, inkább libaságot:)
Jófejek :-)
VálaszTörlésuuuuuu Moha, ezek nagyon szuper libak "_"
VálaszTörlésDia köszönöm!
VálaszTörlésAnna köszi:)
Gyönyörű. Nagyon sok ötletet kapok Tőled! Most már csak idő kellene.
VálaszTörlésKisrumpf köszönöm, én is pont így vagyok, száguldanak az ötletek a fejemben, de kevés a 24 óra mindet megvalósítani:))
VálaszTörlésTetszik! nekem van kiszúróm,csak az csibe nem liba, még Édesanyámtól örököltem, külön receptem nem volt hozzá.Mostanáig!
VálaszTörlésMárti az pont jó lesz, kicsit megynújtod a nyakát és liba lesz belőle:)
VálaszTörlésMoha, nagyon köszönöm, én is sütöm mindjárt a kelttésztásat! A fiam Márton :) Egy kérdés, ha nincs aszkorbin, ki lehet hagyni, vagy mit használjak helyette? Köszi!
VálaszTörlésNa kész is lett :)
VálaszTörléshttp://kezzelszivvel.blogspot.com/2010/11/aki-libat-nem-eszik.html
Timi simán hagyd ki, nem kell helyette más. (van aki egy teáskanál ecetet tesz helyette, én azt nem szoktam)
VálaszTörlésMegyek nézem a végeredményt!
"Állati jó fejek" a libák! No de a kosárba rendezés és a fotó...hmm: szuper!!
VálaszTörlésErika köszönöm! Úgy gondoltam jár nekik egy kis zöldség körítésnek:)
VálaszTörlésJaj de jópofák! :))
VálaszTörlésNagyon édesek, gratula!:-))
VálaszTörlésSzemirámisz köszi!
VálaszTörlésAndi köszönöm!
Nagyon tetszenek a libák. Érdeklődni szeretnék hogy a kisebbek kb. milyen magasak? Ezzel az élesztős tésztával nem száradtak ki? Köszönöm előre is a segítségedet! Anikó
VálaszTörlésKedves Anikó! A kis libák kb. 8 cm magasak, az élesztős tésztásakat kihűlés után nejlonnal fedve kell tárolni, így nem száradnak ki.
VálaszTörlésAlapvetően az élesztős tésztából készült dolgok frissen finomak, ezeket én nem szoktam napokig tárolni, annyit készítek, ami elfogy frissen.