Ez is rendelésre készült, és most beírom a tésztát, mázat, írókát is mellé. A tésztában nincs sok változás a Kifőztükben megjelent adventi naptárhoz képest, csak a liszt lett több benne. Ezzel kicsit könnyebb lett dolgozni, picit keményebb, jobban lehet a különböző formákat kivágni belőle.
Került bele egy evőkanál kakaópor is, így szép barna színű lesz a tészta, jól mutat rajta a fehér íróka.
Hozzávalók
a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg méz
- 2 dkg vaj
- 3 tojás
- 2-3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- 1 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál ecet / citromlé
- 3 evőkanál meleg víz
- 1 evőkanál zselatin
- ételfesték (lehetőleg por vagy zselé)
Másnap lisztezett deszkán nagyon alaposan átgyúrjuk a tésztát, és nagyjából 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Kartonsablon mentén kivágjuk a formákat belőle. Az átgyúrás fontos, különben buborékos lesz a tészta felszíne, nem sima!
A sütőt begyújtjuk 180 fokra. A mézeseket 10-14 perc alatt megsütjük. A sütési idő függ a sütőtől és a tészta vastagságától, figyelni kell!
A színes mázhoz hőálló pohárban feloldjuk a zselatint a vízben, ételfestékkel színezzük. A szín erősségét egy kis darab mézesen tudjuk kipróbálni, ha sötétebbet szeretnénk, tegyünk még festéket bele.
Kicsi lábosban vizet forralunk, ebbe állítjuk bele a festékes poharat, így folyékony marad amíg a mézeseket festjük.
A kihűlt mézesekre lapos ecsettel kenjük a festéket, majd száradás után lehet írókával díszíteni őket.
Az írókához a porcukrot kávédarálón megdaráljuk, vagy nagyon sűrű szitán átszitáljuk. Belekeverjük az étkezési keményítőt is. A fehérjéhez adjuk nagyjából a porcukor felét és az ecetet /citromlét, majd kézi vagy gépi habverővel elkeverjük. A massza kifehéredik és a térfogata is megnő. Annyi porcukrot adagoljunk még bele, hogy nagyon sűrűn folyós legyen. (Nem fog kelleni az összes cukor, a tojás méretétől függ a mennyiség.)
Nejlonzacskóba töltünk belőle egy keveset, felül elkötjük, alul pici lyukat vágunk rá, így tudunk szépen dolgozni vele.
Ha nagyobb felületeket akarunk mázzal borítani, akkor kiveszünk az írómázból és nagyon kevés vízzel folyósabbra keverjük. Ezt nagyobb lyukú nejlonzacskóból nyomjuk a mézesre, és vízbe mártott, kinyomkodott ecsettel kenjük el szép egyenletesre. Ha megszáradt, lehet rá írókázni.
Az írókához a háztartási fóliahegesztővel szoktam tölcsér alakú zacskót hegeszteni, azzal lehet szépen írni.
A színes mázat Vágó Edit Mézesbábok, sütemények című könyvéből tanultam.
Moha!
VálaszTörlésEz is valami gyönyörű!
Köszi, hogy leírtad a mázat, valószínű megpróbálom ezzel is.
Tegnap én is írókáztam és egyre jobban meg.
Megnézed, amit készítettem?
Bár közel sincs olyan, mint aTiéd, de nekem nagyon tetszik, a tavalyihoz képest klasszisokkal jobb.:-))
gesztenye.blogol.hu
Annyi apró részlete van, hogy percekig lehet nézegetni. Még mandalának is elmenne, harmonikus, jól esik a szemnek :-)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésEz megint valami eszméletlen gyönyörű lett,ilyen szép mézeskalácsokat nem is láttam még,Te egy igazi PROFI VAGY!!én is loptam ötletet Tőled adventi koszorúról,majd lefotózom és fel fogom tenni,a fehér máz az miből van és hogy tudom,úgy rárakni,hogy olyan sima legyen?
Csudaszép, nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy ilyen részletesen leírtad. Tényleg szép munka!!! Megpróbálkozom én is, hátha sikerrel járok. :)
VálaszTörlésHa nem láttam volna a havas gbt-n a saját szememmel, el sem hinném hogy ilyet tudsz!
VálaszTörlésMindjárt összeszedem az államat a földről :) Csodaszép!
VálaszTörlésAbban tudsz nekem tanácsot adni, hogy mennyivel előbb lehet elkészíteni az ennivaló mézesedet? Ajándéknak szánom, de karácsony közeledtével egyre kevesebb időm lesz, és szeretném előre megsütni, hogy nyugodtan kiírókázhassam az ünnepekig. Sajna nincs túl sok hűvös hely a lakásban, panel és távfűtéses. Fémdobozban 20-21 fokon meddig áll el?
Köszönöm előre is!
Hát ez valami mesés... Nem tudom, hová lehet ezt még fokozni.
VálaszTörlésKedves Moha, gyönyörű!
VálaszTörlésÉn is szeretném ezt kipróbálni, de sajnálom a finom egészséges (és kicsit drága) mézet beledolgozni egy lakásdíszbe. Nem tudnál ajánlani valamit, amivel a tésztát nagymértékben olcsóbbá tehetném? Pl. vaj helyett olcsó margarinra gondoltam. mézből nem lehet sokkal kevesebbet beletenni? ilyesmikre gondolok.
pepita
Bonbon mánia köszönöm szépen! Amint lesz egy kicsi időm, megnézem! Ez a jó a mézesben, ha sokat gyakorolsz, egyre szebbek lesznek:)
VálaszTörlésAnazar köszönöm:)
Ditta köszönöm! A bejegyzés végén írtam le, hogy miből van a máz és hogyan kell vele dolgozni!
Cserke köszönöm!
Bianka köszi!
Emőke nagyon szívesen, remélem jól sikerül majd!
Saját levében pedig így van:)))
Zsiri egy hétig biztosan eláll jól záródó dobozban, esetleg tedd be a hűtőbe, ha van helyed.
Szemirámisz köszönöm!
Kedves pepita! Vaj helyett mehet bele margarin, de a mézet ebben a tésztában nem csökkenteném. Ha csak néhány díszt készítenél, akkor fél adag tésztát gyúrj be.
Istenkém,hát lehet ezt még fokozni? Gyönyörű ez is!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésCsodálatosan szpé valamennyi adventi koszorúd, remélem egyszer én is eljutok ilyen profi szintre. Egyetlen kérdésem lenne a tésztával kapcsolatban, 2 dkg (ez első olvasásra kevésnek tűnt, de ki szeretném próbálni és nem akarom elszúrni) vagy 20 dkg vaj kell bele, és ahogy a korábbi hozzászólásokban olvastam, vaj helyett mehet margarinnal is, vagy ez nem mindegy a tészta minősége szempontjából? Előre is köszönöm a válaszod. Mazsi
Brigikém köszönöm, azért igyekszem:)
VálaszTörlésMazsi valóban csak 2 dkg vaj kell bele, illetve ez lehet margarin is. Egyszer kifelejtettem véletlenül belőle, úgy sem lett baja, de azért nem árt egy kis zsiradék benne.
köszi
VálaszTörléspepita
Szívesen!
VálaszTörlésEz is gyönyörű szép lett!
VálaszTörlésLívia
Lívia köszönöm!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni, hogy amikor beteszed a sütőbe a szíveket csak egymás mellé rakod vagy valamivel "összeragasztod" őket?
Nagyon szép a munkád.
Kedves Névtelen, nem ragasztom őket össze, összesülnek. Ennél a koszorúnál az alap és a rátétlap is egy-egy "négylevelű lóhere" alakú kartonsablon alapján készül. Azt teszem a tésztára, körbevágom és úgy illesztem hozzá a kis szíveket körben, azok odasülnek.
VálaszTörlésÁlomszépek a mézeseid. Minden évben sütök én is, de most új lendületet kaptam. Nekem is a sütéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Ha jól értettem az előző bejegyzést, akkor két darabot sütsz ki: nagylóherét egyben a szivekkel és egy kisebbet, amit sütés után teszel a tetjére?
VálaszTörlésAreté így van, a kisebbiket mázzal ragasztom rá, és utána írókázom.
VálaszTörlésMoha, lenne még egy technikai kérdésem. Illetve kettő. :))
VálaszTörlésAz egyik az, hogy az írókába miért kell keményítő?
Én eddig anélkül csináltam, kiváncsi lennék,hogy mit ad ez hozzá pluszban? Könnyebb vele írókázni, vagy tartósabb?
A másik az, hogy eddig én citromlevet használtam, de sokfelé olvasom,hogy ecet is jó bele. Nem érezni az ízén? Most éppen vegyesen szeretnék írókázni asztaldíszeket és ehető mézeseket is, de azért nem akarok kétféle írókát bekeverni.
Szemirámisz bele is írtam gyorsan a citromlét, lehet azzal is nyugodtan! Ha ehető is lesz köztük, akkor mindenképpen.
VálaszTörlésA keményítőt én azért teszem bele, mert ezt hallottam Szentendrén a skanzenben egy mézeskalácsos nénitől. Ő mondta, hogy régen még lehetett kapni ún. cukorlisztet ( zacskós volt, porcukor és keményítő keveréke) ő ezzel készítette az írókát. Mióta ez megszűnt, tesz a porcukorhoz keményítőt. (egyébként én még emlékszem erre gyerekkoromból, sárga-átlátszó műanyag zacskóban volt, mint a porcukor, csak a neve volt cukorliszt)
Szerintem szilárdabb lesz az íróka, és szebb, fehérebb.
Azt elfelejtettem írni, hogy épp nincs itthon citromom, viszont ecetem igen, azért kérdeztem. :))
VálaszTörlésDe köszönöm mindkét ügyben a segítségedet, nagyon hálás vagyok érte.
A tegnapi írókám sajnos valami miatt rémesen sikerült, hiába raktam hozzá cukrot, fehérjét, nem tudtam vele szépen dolgozni. Talán az volt a baj,hogy kész porcukrot használtam, eddig mindig magam őröltem le a kristálycukrot...
De lehet más volt az ok, nem tudom... Alig bírt megszáradni, még órák múltán is puha volt. Pedig nem volt túl folyós sem. :((
Én a kész porcukrot is átdarálom még a kávédarálóval, így jó lesz! Ha nem száradt meg, akkor túl híg volt szerintem.
VálaszTörlésGyönyörű. A legszebb mézeskalács sütemény, amit láttam életemben!
VálaszTörlésAnika nagyon köszönöm!
VálaszTörlésA szavam elakad! Annyira gyönyörűek! Gratulálok! :)
VálaszTörlésKedves M, nagyon köszönöm!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésEz gyönyörű! Szeretném megcsinálni az ünnepi asztalunkra,de egyszerűen nem tudok szép sablont csinálni hozzá.Elárulnád a titkod? Te hogy csináltad a lóhere sablonokat? Köszi.Timi.
Szia!
VálaszTörlésAz is érdekelne,hogy ezek mekkora méretűek,csak az előbb lemaradt. Köszi. Timi.
Timi ez kb. 30 cm átmérőjű koszorú.
VálaszTörlésVágj ki egy kört papírból, hajtsd négybe, egynegyedén rajzold meg az ívet, vágd ki, ha szétnyitod megvan a lóhere forma. Még lehet picit igazítani rajta, ha nincs szív kiszúród elég nagy, akkor a belső 4 szív helyett is csinálj ilyen sablont.
Kedves Moha!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönjük, ezeket a csodaszép kreatív ötleteket, hogy a mézeskalács szíveket, ilyen gyönyörűvé lehet varázsolni még, egy adventi koszorúba! Ma délután már, ebben gyújtotta meg a kisfiam is az első adventi "gyertyát" :)
Kedves Donát!
VálaszTörlésNagyon szívesen, jó hogy ilyen örömet szereztem!
Kedves Moha!
VálaszTörlésÉppen ma fejeztem be az adventi mézeskalácsomat. Ez volt az első. 7 hónapos lányom mellett ez 5 napig tartott. :)))) A kérdésem az lenne, hogy az írokának van valami trükkje? Mert én nem tudtam olyan szép apró pöttyöket csinálni, mint amit itt láttam nálad. Lehet nem volt elég sűrű, bár akkor meg szakad a vonal húzáskor, így meg kicsit szétterült. Előre is köszönöm a válaszodat. Anikó
Anikó, trükk nincs, megfelelő sűrűségűre kell készíteni az írókát. Én is mindig kipróbálom egy darab mézesen, így látom, hogy milyen, aztán teszek hozzá vizet vagy cukrot még, ami szükséges.
VálaszTörlés