A
mézeskönyvnél megmaradt többféle íróka jó szolgálatot tett nekem, gyönyörű színű pillangók lettek belőle.
A kicsilány vitte magával őket az osztálytársnőivel tartott zsúrba.
A
muffintészta,
a krém és
a pillangók is Tücsökbogár konyhájából származnak, köszönetem érte! Nekem már csak el kellett készíteni a tökéletesen pontos recept és leírás alapján, a kísérletezést Tücsök elvégezte helyettem:) Köszönöm!
Beírom ide is a recepteket, hogy mindig megtaláljam, ha kell.
Hozzávalók
a muffinhoz: (12 db)
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 dkg vaj
- 12,5 dkg cukor (nálam csak 10 dkg)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 2 tojás
- 1 dl tej
a habcsók vajkrémhez:
- 17,5 dkg cukor (nálam 15 dkg)
- 40 ml víz
- 3 tojásfehérje
- 20 dkg vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- tetszés szerint ételfesték (elhagyható)
a pillangókhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 tojásfehérje
- 15-20 dkg porcukor
- 1 teáskanál citromlé
- ételfesték különböző színekben (zselés, por, vagy folyékony)
- apró cukorgyöngy
- 24 db csokoládélencse
Először a pillangókat készítem el, mert ezeknek több óra száradás kell. A fehérjét habverővel kikeverem a cukorral és a citromlével, a szokásos mézeskalács íróka lesz belőle. Apró poharakba szedek 2-4 evőkanálnyit belőle és megfestem a különböző ételfestékkel a kívánt színűre. Ha a festék folyékony, akkor még adok hozzá porcukrot, hiszen az írókának meg kell őrizni az állagát. Apró nejlonzacskókba kanalazom a színes cukormázakat.
A csokoládét a mikróban vagy gőz fölött felolvasztom, szintén nejlonzacskóba teszem, aminek lyukat vágok a sarkára.
Ezzel a folyékony csokoládéval rajzolom meg a lepkeszárnyakat és lepketesteket sütőpapírra. A szárnyakat kitöltöm a színes mázzal, megszórom a cukorgyöngyökkel és hagyom őket száradni több órán át. (nekem egész éjszaka száradtak)
A muffinokhoz vajat a cukorral, a vaníliakivonattal, a citromhéjjal és a csipet sóval habosra keverem. Egyenként hozzáadom a tojásokat, majd végül a sütőporos lisztet is, a tejjel felváltva. Teljesen simára keverem.
Papírformával bélelt 12 db-os muffinsütőbe kanalazom a tésztát, és előmelegített sütőben 180 fokon, nagyjából 20 perc alatt megsütöm. Hagyom teljesen kihűlni őket.
A krémhez a cukorból és a vízből szirupot főzök. A fehérjéket elkezdem habbá verni, amikor már kemény a hab, hozzáöntöm a szirupot is vékony sugárban, folyamatosan tovább verve a habot. (ha színezni akarom, akkor pár csepp ételfestéket teszek bele)
Ezután a puha vajat is hozzáadom kockákra vágva, és a keverést addig folytatom, amíg a krém sima, egynemű nem lesz. Ha nagyon folyékony lenne, akkor a tálat beteszem a hűtőbe kis időre, majd utána újra alaposan átkeverem a robotgéppel. Csillagcsőrös habzsákba szedek belőle és a muffinok tetejére koszorú alakban nyomom rá. ( a krém erre nem fog elfogyni, de bármi máshoz is jól használható)
Középre kerül a pillangó teste, két oldalára egy-egy csokoládélencse, ezek tartják a szárnyakat majd. Óvatosan ráillesztem a szárnyakat is és a kész művet hűvös helyen tárolom.