2011. január 31., hétfő

Áfonyás csíkos keksz



Először Kicsi Vúnál fedeztem fel ezt a kekszet, később láttam, hogy Yasmine is megsütötte. Uzsonnabővítés céljából készült, elsősorban a lányoknak. Nagylánynak ízlett, a kicsi közölte, hogy az áfonyát cseréljem le benne szatmári szilvalekvárra. Kipróbálom majd úgy is, érdemes a kicsire hallgatni, jó ötletei vannak.
Kicsi Vú receptjét követtem, a féldekás sallangokat elhagyva:)

Hozzávalók     35-40 db kekszhez
a tésztához:
  • 12 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 1 evőkanál házi vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 22 dkg liszt
  • csipet só
a töltelékhez:
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya 
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
A liszthez keverem a cukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót és elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a két tojássárgát is, majd gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát. Folpackba burkolva hűtőbe teszem fél órára.
Ezalatt elkészítem a tölteléket: az áfonyát pár perc alatt összefőzöm a citromlével, a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Hűlni hagyom, majd aprítógépben pürésítem.
A tésztát lisztezett deszkán 30 x 20 cm-es téglalappá nyújtom és 5 egyforma csíkra vágom fel. 4 csíkot megkenek a töltelékkel, egymásra rakom őket, tetejére kerül az 5. csík. Kissé összenyomom, majd folpackba burkolom a rudat és legalább 1 órára a hűtőbe teszem. (Maradhat tovább is.)
A sütőt bekapcsolom 180 fokra és egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral.
A tésztarúdból éles késsel nagyjából fél centis szeleteket vágok és a tepsire teszem őket. 10-12 perc alatt sülnek meg a kekszek.

18 megjegyzés:

Mary írta...

Nagyon szépek lettek Moha!:)

daniela s cake írta...

Foarte apetisanti biscuitii voi incerca si eu aceasta reteta.PUSI !

Bianka írta...

Ez valami eszméletlenül szép

Elif írta...

Wow ez szuper! Hogy nem láttam én ezt eddig, valamikor nekem is ki kell próbálni.

lenka1 írta...

Jéééé, ez nagyon mutatós kis sütemény!

Kreatív konyha írta...

Nagyon helyes, mutatós sütemény! Szerintem én is kipróbálom a hétvégén! Köszi a receptet!

Mézeskalács írta...

Nagyon jól néznek ki és nagyon finomak lehetnek!

Moha írta...

Mary köszönöm!

Daniela ma bucur, sper sa va si placa!:)

Bianka köszi!

Elif rajta, nagyon finom a savanykás áfonyával!

Lenka igen, pedig olyan kis egyszerű.

Kreatív konyha, köszönöm, remélem nektek is ízlik majd!

Mézeskalács köszi, tényleg finom!

Andi/cuki írta...

Nagyon jópofa, szeretnénk mi is!:-))

Moha írta...

Andi, ugye milyen kis csinos keksz? Süsd meg gyorsan:)

Névtelen írta...

Szia Moha!

Szerinted mennyi ideig lehet összeállítva a hűtőben tartani?
Köszi, Szilvi

Moha írta...

Szilvi szerintem 1-2 napig biztosan nem lesz semmi baja!

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a gyors választ!:) Még a csíkos kalácsoddal szemezek, remélem hamarosan lesz időm elkészíteni.
Üdv.Szilvi

Moha írta...

Nagyon szívesen, látom téged a csíkosok bűvölnek el:)

Szemi írta...

Nagyon guszta lett!

Moha írta...

Szemirámisz köszönöm!

Viki írta...

Jaj, ez nekem nagyon tetszik, de ugye nem kell feltétlen bele áfonya ? Esetleg más lekvárral helyettesithetem ? Kekszvadászaton vagyok, mert a férjem kávéja mellé mindíg kekszet kér, de a kávé és a lekvár együtt... háááát nem is tudom.
(én nem kávézom) Ettől függetlenül meg fogom sütni, márcsak a csíkokért is. Nagyon tetszik :)

Moha írta...

Viki ez tulajdonképpen nem lekvár, hanem az aszalt gyümölcs pürésítve. Ha nem szeretitek az áfonyát, simán lehet aszalt meggyel vagy barackkal készíteni. A lényeg azon van, hogy nagyon sűrű massza legyen amivel megkened.
Én ezért próbálom ki az üstben főtt szilvalekvárral majd, abban megáll a kanál, olyan sűrű.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...