Ezek a bagettek a Kifőztük magazin 2011 / 1. számában jelentek meg. Az újság ingyenesen letölthető
az oldalról!
Hozzávalók
a tésztához:
- 40 dkg öregtészta (elkészítése a Kifőztük 2010/2. számában található)
- 2 dl víz
- csipet cukor
- 1 dkg friss élesztő
- 20 dkg BL 80 kenyérliszt
- 30 dkg BL 80 kenyérliszt
- 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
- 2 evőkanál olaj (lehet az aszalt paradicsom olajából)
- 1 dl víz
- 1 púpozott teáskanál só
- fél üveg olajban eltett aszalt paradicsom
- egy nagy marék olajbogyó
- 1-2 fej vöröshagyma
- 2-3 ágacska rozmaring
- egy nagy marék dió
Az öregtésztát a vízzel, a cukorral, az élesztővel és a 20 dkg kenyérliszttel elkeverjük, majd állni hagyjuk 1 órán keresztül.
Ezután beletesszük a többi hozzávalót és lágy tésztát dagasztunk belőle. Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Ezalatt előkészítjük az ízesítéshez való alapanyagokat. A hagymákat megtisztítjuk, félkarikára szeleteljük és kevés olajon barnára pirítjuk. A diót durvára vágjuk. A rozmaring leveleit leszedjük és felaprítjuk. Az aszalt paradicsomot lecsöpögtetjük az olajtól és kisebb darabokra vágjuk. Az olajbogyót lecsurgatjuk és feldaraboljuk.
A megkelt tésztát négy részre osztjuk, egyenként téglalapra nyújtjuk. Az elsőn elosztjuk az aszalt paradicsomot, a másodikon a diót és a rozmaringot, a harmadikon a pirított hagymát, a negyediken az olajbogyót.
Mindegyiket feltekerjük, kissé meggörgetjük a kezünkkel, majd a tésztavéggel lefelé sütőpapíros tepsire tesszük. Nagyjából egy óra alatt duplájára kelesztjük, éles késsel bevágjuk néhány helyen, és vízzel alaposan megspricceljük.
Előmelegített, forró sütőben 220 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Tipp: készíthetjük öregtészta nélkül is, ebben az esetben 2,5 dkg friss élesztőre lesz szükségünk, a többi hozzávaló mennyisége és az elkészítés ugyanaz. A bagettek pedig kicsit rövidebbek lesznek.
Mit nem adnék most egy frissen kisült, meleg, ropogós bagettért, meg egy pohár tejért.
VálaszTörlésCsak úgy valaki elém tegye, ne kelljen megcsinálni, olyan guszta a képen:-)))))
huh, nagyon-nagyon guszták!
VálaszTörlésMilyen szépen megtartották a formájukat sülés után is! Az összes ízesítőt szeretem. :)
VálaszTörlésSok blogban láttam már fém bagettsütő formát, és már hajlottam rá, hogy beszerzek egyet. De a képet látva, lehet hogy nincs is rá szükség? Hisz anélkül is csodás bagetteket lehet sütni! Igaz, ezeknek nem "lyukacsos mintás" az alja, de annyi baj legyen! :)
VálaszTörlésCsilla
Ide mindig érdemes bekukkantani...
VálaszTörlésAnikó küldeném szívesen:)
VálaszTörlésDoki köszönöm!
Thrini igen, ezek most szépek lettek, de nem mindig van így. Az ízesítőket én is mind szeretem, de a család válogatós, így viszont mindenki talált kedvére valót:)
Csilla az én vágyam is a forma volt, kaptam is a fiamtól, majd jönnek azzal is receptek! Ott az az előny, hogy lehet lágyabbra hagyni a tésztát, mert a forma szépen megtartja.
Bodzazsuzsa köszönöm, örülök, hogy így érzed!
ó de gusztusosak, mi meg itt épp a párnapos bolti kenyeret pirítjuk, tiszta igazságtalanság! ;)
VálaszTörlésNagyon szépek és kívánatosak lettek. Elif! én neg a tegnapelőtt sütött hagymás sajtos kockát, de ez legalább puha :))
VálaszTörlésMoha! kaptál bagett sütőt ? húúú de örülök neki. Azért szerintem sok előnye van a lukacsos bagettsütőnek, nemcsak az, hogy mintázott a bagett alja :))) Teljesen egyforma színűre sül mindenhol a tészta, (Csillának írtam) :)))
Szeretném ha átjönnél hozzám , mert tartogatok egy meglepit számodra:)
VálaszTörléshttp://picijuci.blogspot.com/2011/01/kreativ-blogger-tulajdonos-is-lettem.html
Nagyon guszta!:-))
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésKattints kérlek a blogomra, van számodra egy kis meglepim:
www.szofika-a-konyhaban.blogspot.com
Üdv:
Szofika
Elif ez az, gyorsan süsd meg a bagetteket:)
VálaszTörlésBianka köszönöm!
Viki köszi, igen, azért jó abban a formában sütni!
PiciJuci megyek!
Andi köszönöm!
Szofi jövök:)