Még tart a farsangi időszak, valamelyik tartalmasabb leves után, második fogásként, el lehet készíteni a szalagos fánkot.
Ezt a Kifőztük magazin 2011 / 1-es számába készítettem, az újság letölthető a szokott módon az oldalról!
Hozzávalók
- 70 dkg finomliszt
- 5 púpozott evőkanál porcukor
- 1 egész tojás
- 3 tojássárgája
- 7 dkg olvasztott vaj
- 1/2 dl rum
- 4-4,5 dl tej
- 3,5 dkg friss élesztő
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 narancs héja reszelve
a tálaláshoz:
lekvár
Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert 4 dl langyos tejben. A tálba tesszük a többi hozzávalót is, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Dagasztás közben figyeljük a tésztát, ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet. Letakarva duplájára kelesztjük, nagyjából 40 perc alatt.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk, körülbelül 30 db fánk lesz belőle.
Letakarva pihentetjük fél órán keresztül őket.
Nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad.
Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, és a lyukkal lefelé tesszük az olajba őket. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd a másik oldalukra fordítva, fedő nélkül is ennyi ideig.
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk, lekvárt adunk mellé.
Nagyon szépségesek
VálaszTörlésMoha!
VálaszTörlésMár az újságban is megcsodáltam és elámultam rajta milyen gyönyörű szalagos és egyforma fánkokat sütöttél.
Hétvégén én is elkészítettem a Te recepted alapján és lenne több kérdésem is.
Amikor kinyújtottam és kiszaggattam, akkor összeugrott a forma és mindegyik olyan alaktalan lett, pedig próbáltam kicsit formázni, de nem lett ilyen szép kerek. Te mivel szaggatod, hogy ilyen szép lett?
A másik, fém pogácsa szaggatóval szaggatom és ahol elvágja a tésztát és megkel az "alsó" része szélesebb lesz valamivel, mint a "felső" része Remélem érthetően írtam. Ezáltal, amikor beteszem az olajba olyan trapézszerű formája lesz. A másik, hogy olyan, amikor megforgatom az olajban, hogy a fánk fele szalagos a másik fele pedig nem, olyan féloldalas az egész.
Van valami trükköd ezekre?
Köszi előre is.
Nem vagyok egy nagy fánk rajongó, de ezekből most szívesen ennek egyet-kettőt:-) A látványuk (is) lenyűgöző!
VálaszTörlésHúúúú! A látványtól összefutott a nyál a számban.
VálaszTörlésTökéletes fánkok sikerültek.
Nekem még egyszer sem lett ilyen szép, egyenletes :(
Bianka köszönöm!
VálaszTörlésGesztenye betettem ide is a receptet, és beleírtam egy fontos dolgot. Ha nem elég lágy a tészta, akkor kell még hozzáadni kevés tejet! Amit leírtál, annak alapján én azt gondolom, kicsit keményebb volt a tésztád. Nem egyformák a lisztek, van amelyikhez több folyadék kell. Itt olyan lágynak kell lennie a tésztának, hogy kézzel is simán ki tudjam lapogatni, nem lehet rugalmas, visszaugró.
A pogácsaszaggató tökéletes, a fánkszaggató csak abban más, hogy kicsit vékonyabb anyagból van. Ez nem okozhat bajt, a kemény tészta volt a gond.
Sütésnél is ezért lettek féloldalasok, hisz ahogy írtad, trapézszerűek lettek, nem korongok.
Próbáld meg újra elkészíteni, lágyabbra dagasztva a tésztát!
Gabojsza köszönöm! Nálunk sem készül sokszor, talán évente 2-3 alkalommal, pedig finom.
Krisztina köszönöm, próbáld meg újra, itt egy jó recept hozzá:)
VálaszTörlésSütésnél kell figyelni nagyon az olaj hőfokára, kis lángon kell készíteni.
Mesebeliek!
VálaszTörlésKérem szépen ez a nagybetűs FÁNK!
VálaszTörlésÉn is a Te recepted szerint készítem! :)
Nagyon jól néz ki!! Én is elkészítettem, de sajna nekem nem lett szalagos :( majd még gyakorolom.
VálaszTörlésEz aztán igen! Ez valóban igazi szalagos!
VálaszTörlésGyönyörűek!
VálaszTörlésDia köszönöm!
VálaszTörlésTücsök kedves vagy, köszönöm!
Zsiri köszönöm, azért biztos finom lett, csak gyakorold szorgosan, szerintem a család nem bánja:)
Anikó köszönöm!
Mary köszönöm szépen!
Minden hálám a tiéd ezért a receptért! Általad mertem nekifogni életem első "igazi" fánkjának. Neked elhittem, hogy olyan lesz amilyennek lennie kell. Nagyon könnyű és finom lett, igaz szalagok csak nyomokban voltak rajta, de ez nem igazán tudott zavarni. Az íze miatt ettük, nem a szalagokért:) Ma már másodjára is megsütöttem, most már szalag is több volt. Most, hogy már felbátorodtam, biztos hogy sokszor fogom még sütni!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek! Szombaton szeretnék én is fánkot sütni, úgyhogy viszem is a receptet! :)
VálaszTörlésMézeskalács nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült! A fánk nekem is mumus volt sokáig, aztán belejöttem. Sokat kell gyakorolni:)
VálaszTörlésSzemirámisz köszönöm, jó étvágyat hozzá!
Wise Lady köszönöm!
Ezek gyönyörüek. Én meg csak nézegetem őket és nyelek nagyokat, de enni sajnos az olaj miatt nem tudom.
VálaszTörlésDe ugye azért nem lehetek annyira irígy, hogy egyszer a családnak na süssem meg ??? No majd a nyáron, amikor kinn a szabadban elszáll az olajszag.
Viki a te adagodat süsd meg a sütőben, tepsin! A többieknek persze mehet olajban:)
VálaszTörlésGyönyörű egyformák!Tökéletesek!:-)Biztos nagyon finomak voltak!
VálaszTörlésNelli köszönöm, tényleg finomak voltak:)
VálaszTörlésEz a tökéletes fánkrecept! Köszönet érte! :)
VálaszTörlésVOKinga, aranyos vagy, köszönöm! Örülök neki, hogy ez neked is ennyire ízlik és sikerül!
VálaszTörlésMost, hogy mindenhol az országban megdőlt a melegrekord, a nagylányom kitalálta, hogy szeretne megtanulni fánkot sütni. Na egy hétévesnek ilyen kérésre nem lehet nemet mondani, így hát 40fok ide vagy oda, tegnap nekiálltuk. Bekészítettük (mert azért nem dagasztunk kézzel, azt még ráér megtanulni), kelesztettük, szaggattuk, pihentettük, és én kisütöttem. Egyrészt akkora elszállt a lendülete, másrészt a forró olajhoz nem is engedném még. Hát ez a fánk egyszerűen csodálatos! Könnyű, laza a tésztája, és még a szalagok is gyönyörűek lettek! Igaz, hogy csak fél adagot sütöttünk (kb. 20 darab lett belőle, mert nem szaggattuk túl nagyra), én ettem kettőt, a maradékot a három gyerek (a kicsik 3ésfél évesek!), apának még kóstoló sem maradt. Valószínű, hogy pár napon belül újrázni kell, hogy apa és nagyiék is megkóstolhassák! De akkor már teljes adaggal! Úgyis jön a lehűlés! Köszi ezt a receptet is!
VálaszTörlésMariann
Hűűű, hát le a kalappal előtted, 40 fokban fánkot sütni:))
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült neked is, most már a hűvösebb időben valóban jobb lesz újrázni.
Kedves Moha!
VálaszTörlésEl lehet ezt a fánkot úgy is készíteni, hogy este összeállítom a tésztát, és másnap reggel csak szaggatom-kelesztem-sütöm?
Gondolom, valamit talán kellene változtatni, de nem tudom, mit?
Alkalmas ilyesmire ez a tészta? Vagy árt neki a hűtés?
Előre is köszönöm: Hajni
Hajni péksütit szoktam így készíteni, a fánkot még nem próbáltam, tehát most adok javaslatot, de emögött nincs próba.
VálaszTörlésElvileg szinte minden kelt tésztát lehet "hibernálni", ilyenkor az ember kevesebb élesztővel és hideg hozzávalókkal készíti el a tésztát, ami kb. 6 órára mehet a hűtőbe nejlonnal letakarva az edényt.
Itt ez szintén működhet, használj csak 2,5 dkg élesztőt, nem kell fölfuttatni, csak keverd bele a hideg tejbe, aztán dagasztás. A tésztát nagyobb tálba tedd és húzz rá egy nejlonzacskót, és azonnal tedd a hűtőbe.
Reggel előveszed, és hagyd kelni, magához térni nagyjából 20 percet, majd lehet lisztezett deszkára borítani és szaggatni. Az utána jövő kelesztés valószínű egy kicsit hosszabb lesz, főleg ha hűvösebb a lakás, lehet akár 1 óra is, meg kell duplázódnia a fánkoknak.
Ezután lehet sütni.
Gondold ezt meg, hogy vajon nyersz-e vele jelentős időt, hiszen ha az eredeti leírás szerint és langyos hozzávalókkal reggel dagasztasz, akkor kb. 80 perc múlva sütheted a fánkokat! Míg így szegény dermedt tésztád életre keltésével eltelik nagyjából 90-100 perc ha a formázást is beleszámítom.
Nem tudom, van-e értelme? Egy kiflinél van, mert eleve formázva hűtöm, reggel csak kis kelesztés és mehet a sütőbe. Fánkot viszont nem merném formázva hűteni, félő hogy kevés élesztővel is esetleg túlkelne 6-8 óra alatt.
Nagyon köszönöm a választ! Így lehet, hogy tényleg nincs értelme este elkészíteni...
VálaszTörlésHajni nagyon szívesen, szerintem hűtőbe tenni talán csak úgy lenne értelme, ha mondjuk bedagasztod a tésztát reggel, majd el kell menned valahová, és tudod, hogy ebédre viszont kisütnéd. Ilyen esetben a tészta elvan pár órát a hűtőben, míg újra tudsz vele foglalkozni, és nem kel túl.
VálaszTörlésA tegnapi nap én is elkészítettem életem első fánkjait a recept alapján! Az elején kicsit megijedtem, mert nem akart összeállni a tészta, mivel én csak gyúrtam aztán a robotgép dagasztós tartozékaival átmentem rajt. A tészta lassan kelt, gondolom ebben a hidegben nem akarta magát könnyen megadni, meg persze azért sem, mert elsőként készítem. Egy szó mint száz, a recept nagyon jó, nagyon jól sikerült és nagyon örültem! :))) Minden szuper! Köszönöm szépen!! További jó sütögetést!
VálaszTörlésKedves Kitty! Nagyon örülök a sikernek!
VálaszTörlés