Oldalak

2011. január 29., szombat

Tangó kocka



Andinál nézelődtem a kicsilánnyal, amikor megláttuk ezt a süteményt.
Kiskuktám rögtön mondta, hogy a tetejére inkább amarettit tegyünk, úgy készítsük el. Ezért a krémbe is csempésztem kevés mandulaaromát, nagyon finom lett a végeredmény! Nálunk a kapcsos tepsire hangszerelve készült, kicsit több hozzávalóból.

Hozzávalók
a tésztához:
  • 45 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 zacskó sütőpor (12 g)
  • 1,5 evőkanál kakaópor
  • kb. 1/2 dl tej
a krémhez:
  • 1,5 l tej
  • 18 dkg étkezési keményítő (vagy 4,5 csomag főzős puding)
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 teáskanál mandulaaroma
  • 35 dkg vaj
  • 25-30 dkg porcukor
a tetejére:
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 28 db Amaretti keksz  (olasz mandulás keksz)
A lisztet elkeverem a cukorral, a kakaóporral és a sütőporral, majd elmorzsolom a vajjal. Közepébe teszem a tejjel elkevert tojást és összegyúrom. Ha nagyon kemény lenne, akkor kevés tejet még adok hozzá. Két lapot nyújtok belőle a tepsi méretére, és előmelegített sütőben, 180 fokon 10-12 perc alatt, egyenként megsütöm őket.
Amíg a lapok hűlnek elkészítem a krémet. Az étkezési keményítőt simára keverem a tejjel és sűrűre főzöm, majd vízfürdőben időnként átkeverve kihűtöm.
A puha vajat habosra keverem a cukorral, a vaníliakivonattal és a mandulaaromával, majd kanalanként hozzákeverem a kihűlt főzött krémet.
A krém felét a két lap közé, másik felét a felső lap tetejére simítom. Késsel bejelölöm a négyzeteket a tetején, kirakom az amarettivel, és a gőz fölött felolvasztott csokoládéval megcsíkozom.
6-8 órán keresztül hűvös helyen pihentetem, kockára vágva tálalom.

21 megjegyzés:

  1. Amarettivel és aromával isteni lehet

    VálaszTörlés
  2. Ez fantasztikusan finom lehet!!!!
    Nagyon-nagyon guszta!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Még jobban meg fogok hízni, ha sokat járok ide. Már a látványtól is... :) Bocsánat, mi az az amaretti?

    VálaszTörlés
  4. ce bine arata,felicitari

    VálaszTörlés
  5. Bianka tényleg az lett!

    Gál Edith köszönöm, nagyon finom lett!

    Móni köszönöm!

    GumiPók esetleg egy kis torna a sütik mellé? Az Amaretti olasz mandulás keksz, beírtam a receptbe is.

    VálaszTörlés
  6. Hú, de finom lehet mandulával! Nagyon szép lett a sütid!:-))

    VálaszTörlés
  7. Annyira szeretlek ezekért a kapcsos tepsire hangolt receptekért, nem is tudom mit kezdenék nélküled a tepsimmel,de komolyan ám! :)

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű Moha!
    Ezt én is kinéztem már, de még nem került megvalósításra, de annyira jól néz ki itt, hogy most már biztos, hogy alkalmat kerítek rá! :-)

    VálaszTörlés
  9. A látvány lenyúgöző, a recept meggyőző. Most már csak hozzá kell kezdenem, de hol lehet venni ezt az olasz kekszet?
    T.Éva

    VálaszTörlés
  10. Andi köszönöm, meg persze a barátnédnak is!

    Vesta aranyos vagy, köszönöm! Iparkodom átdolgozni ezeket a recepteket, így egy munkával viszonylag sok sütemény lesz.

    Citromhab köszönöm!

    Mariam köszi, próbáld ki, érdemes!

    Elif, én is ezt mondtam, mikor megláttuk Andinál, annyira jól nézett ki! Muszáj volt megsütni.

    T.Éva köszönöm, az Amaretti keksz mindig kapható a Lidl-ben!

    Mary köszönöm!

    VálaszTörlés
  11. Szia!Légyszíves nézz be hozzám, van egy ajándékom számodra.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Moha, én is tartogatok Neked valamit, légy szíves nézz be hozzám!
    http://citromhab.blogspot.com/2011/01/dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés
  13. Sütikukckó és Citromhab megyek, benézek hozzátok!

    VálaszTörlés
  14. A következőket szeretném megkérdezni:

    - a tészta felvágását követően kell-e a kekszeket rátenni, hogy pont középre kerüljenek,

    - a kekszet esetleg nem kell-e egy kis folyadékkal (tej vagy rum vagy kávé stb) bespriccelni, hogy ne legyen kemény.

    VálaszTörlés
  15. Kedves Névtelen, íme a válaszok:
    - a tészta tetejére kent krémen késsel bejelöltem a kockákat, erre kerültek a kekszek. (ezt beleírom a receptbe is gyorsan)
    - a kekszek remekül megpuhulnak a pihentetési idő alatt, nem kell őket bespriccelni semmivel.

    VálaszTörlés
  16. Nagyon csábító, mint mindig!

    VálaszTörlés