2011. február 6., vasárnap

Szendvicskeksz csokoládéval vagy szilvalekvárral



Mostanában sorozatban gyártom a kekszeket, a lányok iskolai tízóraiját színesítem velük.
Amikor megláttam Kiskuktánál a szendvicskekszeket, már a hűtőben pihent Elif tésztája. Így ötvöztem a kettőt némi módosításokkal, meg a kicsi kívánsága szerinti szilvalekvárral.
A csokoládés finom ropogós maradt, de nem olyan porzósan száraz, mint a bolti. A szilvalekvárosnál megpuhult a tészta, az olyan lett, mint a lekváros linzerek általában.
A tészta egyszerűen tökéletes! Könnyű dolgozni vele és nagyon finom, Elif köszönöm!

Hozzávalók
a tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg mascarpone
  • 15-20 dkg cukor (nekem elég volt 15)
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál mandulaaroma (ez véletlenül kimaradt)
a töltelékekhez:
  • sűrű szatmári szilvalekvár
  • 1/2 dl tejszín
  • 15 dkg étcsokoládé
 A lisztet elvegyítem a szódabikarbónával és a sóval. A puha vajat habosra keverem a mascarponéval, a cukorral és a tojással, majd hozzáadom a lisztet. Alaposan összegyúrom és 2 részre osztva, folpackba csomagolva hűtőbe teszem 1-1,5 órára.
A sütőt előmelegítem 170 fokra. Sütőpapírral kibélelek két tepsit.
Lisztezett felületen nagyjából 3 mm vékonyra nyújtom a tésztát és 7 cm átmérőjű korongokat szaggatok ki belőle. A tepsin 1 cm távolságot hagyok köztük, majd 8-10 perc alatt világossárgára sütöm őket. Figyelni kell, ne barnuljanak meg!
Amíg hűlnek, elkészítem a csokoládés tölteléket. Kis lábosban felforralom a tejszínt, majd a tűzről levéve beleteszem a kockára tördelt csokoládét. Kézi habverővel keverem, amíg teljesen el nem olvad.
A sűrű krémmel  töltöm a kekszek egyik részét, szilvalekvárral a másikat.
Hűvös helyen hagyom állni néhány órán át, majd dobozban tárolom a kekszeket.

17 megjegyzés:

Viki írta...

Miután kekszmánia uralkodik nálunk (oldalborda kávéja mellé) máris viszem ezt a receptet. Jaj de jó, hogy ezt most itt Nálad megtaláltam, mert éppen ujabbfajta kekszrecept kereső túrára indultam :))
Nagyon jól néznek ki. Azt hiszem maradok a csokoládé töltelék mellett, mert a szilvalekvár kávéval ?? --- na ez majd az én adagom lesz :))
Köszönöm Moha !

Szemi írta...

Nagyon guszták! A receptet viszem is, már régóta keresek egy igazi, roppanós kekszet! :)

Elif írta...

Nagyon örülök Moha, hogy te is kipróbáltad és tetszett is, hát ez szuper! :) Úgy nézem te picit tovább sütötted, mint én, onnan is eredhet a ropogósság. Ezek szerint ez egy multifunkciós keksz, mert rövidebb sütéssel meg épp kissé puhák maradtak, ahogy meg én szeretem. :)

Kiskukta írta...

De gyönyörű lett! Fincsi lehet ezzel a tésztával is!:)

Thrini írta...

Na ilyet tuti, hogy sütök!

Bianka írta...

Isteni lehet

Ditta tortái írta...

Nagyon szépek lettek,biztos nagyon finom.

Ceffa írta...

Szia Moha!
Szeretnék adni neked valamit.
Nézz be hozzám kérlek!

atira írta...

Nagyon finom lehet !

Moha írta...

Viki akkor te is kekszvadász vagy mostanában:) Remélem Lacinak ízleni fog!

Szemirámisz köszi, én is azt kerestem, és ez valóban két nap múlva is ropogós volt a csokival.

Elif igen, én talán egy kissé még túl is sütöttem az első adagot, de nagyon finom lett!

Kiskukta köszi, próbáld ki, szuper tészta!!

Thrini hajrá:)

Bianka igen, tényleg finom lett!

Ditta köszi!

Ceffa jövök:)

Atira igen, próbáld ki te is!

Viki írta...

MOHA !!! Ezer köszönet. A keksz megsütve, oldalborda kézcsókját küldi. Nem lettek olyan szépek, mint a Tiéd, de állítólag isteni finom :)))

Moha írta...

Viki ennek örülök, egészségére!

Ancilla írta...

Kedves Moha, szeretnélek meglepni egy díjjal. Nagyon örülök, hogy nemrég felfedeztelek, és köszönet a sok finom receptért!
A blogomon olvashatsz a díjról bővebben: ancilla1.blogspot.com
Bocs, ha nem szereted az ilyesmit, akkor ne vedd figyelembe.
További jó alkotást, főzőcskét!
Ancilla

erika írta...

és, és bizti, hogy el tudtátok dönteni, hogy melyik a finomabb? a csokisat nagyon tudnám tesztelni !!pusz

GasztroRéka írta...

Végre látom lett szilvalekváros süti. Sajnos nekem nem süt senki kekszet!:( Elkészítettem a zöldcitromos-körtés fehérbort. Majd a chillis-borsosat is megcsinálom.
Nézz be hozzám a receptért!

Eszter írta...

De szeretném ezt most a teám mellé!

Moha írta...

Ancilla nagyon köszönöm, aranyos vagy!

Erika megoszlott a család véleménye, nekem a csokis volt a jobb, mert végre valami ropogós kekszre vágytam:)

GasztroRéka megyek megnézem! Akkor csak így virtuálisan küldök neked egy kis kekszet:)

Eszter küldöm neked is:)

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...