Mostanában sorozatban gyártom a kekszeket, a lányok iskolai tízóraiját színesítem velük.
Amikor megláttam Kiskuktánál a szendvicskekszeket, már a hűtőben pihent Elif tésztája. Így ötvöztem a kettőt némi módosításokkal, meg a kicsi kívánsága szerinti szilvalekvárral.
A csokoládés finom ropogós maradt, de nem olyan porzósan száraz, mint a bolti. A szilvalekvárosnál megpuhult a tészta, az olyan lett, mint a lekváros linzerek általában.
A tészta egyszerűen tökéletes! Könnyű dolgozni vele és nagyon finom, Elif köszönöm!
Hozzávalók
a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 10 dkg vaj
- 10 dkg mascarpone
- 15-20 dkg cukor (nekem elég volt 15)
- 1 tojás
- 1 kávéskanál mandulaaroma (ez véletlenül kimaradt)
- sűrű szatmári szilvalekvár
- 1/2 dl tejszín
- 15 dkg étcsokoládé
A sütőt előmelegítem 170 fokra. Sütőpapírral kibélelek két tepsit.
Lisztezett felületen nagyjából 3 mm vékonyra nyújtom a tésztát és 7 cm átmérőjű korongokat szaggatok ki belőle. A tepsin 1 cm távolságot hagyok köztük, majd 8-10 perc alatt világossárgára sütöm őket. Figyelni kell, ne barnuljanak meg!
Amíg hűlnek, elkészítem a csokoládés tölteléket. Kis lábosban felforralom a tejszínt, majd a tűzről levéve beleteszem a kockára tördelt csokoládét. Kézi habverővel keverem, amíg teljesen el nem olvad.
A sűrű krémmel töltöm a kekszek egyik részét, szilvalekvárral a másikat.
Hűvös helyen hagyom állni néhány órán át, majd dobozban tárolom a kekszeket.
Miután kekszmánia uralkodik nálunk (oldalborda kávéja mellé) máris viszem ezt a receptet. Jaj de jó, hogy ezt most itt Nálad megtaláltam, mert éppen ujabbfajta kekszrecept kereső túrára indultam :))
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki. Azt hiszem maradok a csokoládé töltelék mellett, mert a szilvalekvár kávéval ?? --- na ez majd az én adagom lesz :))
Köszönöm Moha !
Nagyon guszták! A receptet viszem is, már régóta keresek egy igazi, roppanós kekszet! :)
VálaszTörlésNagyon örülök Moha, hogy te is kipróbáltad és tetszett is, hát ez szuper! :) Úgy nézem te picit tovább sütötted, mint én, onnan is eredhet a ropogósság. Ezek szerint ez egy multifunkciós keksz, mert rövidebb sütéssel meg épp kissé puhák maradtak, ahogy meg én szeretem. :)
VálaszTörlésDe gyönyörű lett! Fincsi lehet ezzel a tésztával is!:)
VálaszTörlésNa ilyet tuti, hogy sütök!
VálaszTörlésIsteni lehet
VálaszTörlésNagyon szépek lettek,biztos nagyon finom.
VálaszTörlésSzia Moha!
VálaszTörlésSzeretnék adni neked valamit.
Nézz be hozzám kérlek!
Nagyon finom lehet !
VálaszTörlésViki akkor te is kekszvadász vagy mostanában:) Remélem Lacinak ízleni fog!
VálaszTörlésSzemirámisz köszi, én is azt kerestem, és ez valóban két nap múlva is ropogós volt a csokival.
Elif igen, én talán egy kissé még túl is sütöttem az első adagot, de nagyon finom lett!
Kiskukta köszi, próbáld ki, szuper tészta!!
Thrini hajrá:)
Bianka igen, tényleg finom lett!
Ditta köszi!
Ceffa jövök:)
Atira igen, próbáld ki te is!
MOHA !!! Ezer köszönet. A keksz megsütve, oldalborda kézcsókját küldi. Nem lettek olyan szépek, mint a Tiéd, de állítólag isteni finom :)))
VálaszTörlésViki ennek örülök, egészségére!
VálaszTörlésKedves Moha, szeretnélek meglepni egy díjjal. Nagyon örülök, hogy nemrég felfedeztelek, és köszönet a sok finom receptért!
VálaszTörlésA blogomon olvashatsz a díjról bővebben: ancilla1.blogspot.com
Bocs, ha nem szereted az ilyesmit, akkor ne vedd figyelembe.
További jó alkotást, főzőcskét!
Ancilla
és, és bizti, hogy el tudtátok dönteni, hogy melyik a finomabb? a csokisat nagyon tudnám tesztelni !!pusz
VálaszTörlésVégre látom lett szilvalekváros süti. Sajnos nekem nem süt senki kekszet!:( Elkészítettem a zöldcitromos-körtés fehérbort. Majd a chillis-borsosat is megcsinálom.
VálaszTörlésNézz be hozzám a receptért!
De szeretném ezt most a teám mellé!
VálaszTörlésAncilla nagyon köszönöm, aranyos vagy!
VálaszTörlésErika megoszlott a család véleménye, nekem a csokis volt a jobb, mert végre valami ropogós kekszre vágytam:)
GasztroRéka megyek megnézem! Akkor csak így virtuálisan küldök neked egy kis kekszet:)
Eszter küldöm neked is:)