Oldalak

2011. február 6., vasárnap

Szendvicskeksz csokoládéval vagy szilvalekvárral



Mostanában sorozatban gyártom a kekszeket, a lányok iskolai tízóraiját színesítem velük.
Amikor megláttam Kiskuktánál a szendvicskekszeket, már a hűtőben pihent Elif tésztája. Így ötvöztem a kettőt némi módosításokkal, meg a kicsi kívánsága szerinti szilvalekvárral.
A csokoládés finom ropogós maradt, de nem olyan porzósan száraz, mint a bolti. A szilvalekvárosnál megpuhult a tészta, az olyan lett, mint a lekváros linzerek általában.
A tészta egyszerűen tökéletes! Könnyű dolgozni vele és nagyon finom, Elif köszönöm!

Hozzávalók
a tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg mascarpone
  • 15-20 dkg cukor (nekem elég volt 15)
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál mandulaaroma (ez véletlenül kimaradt)
a töltelékekhez:
  • sűrű szatmári szilvalekvár
  • 1/2 dl tejszín
  • 15 dkg étcsokoládé
 A lisztet elvegyítem a szódabikarbónával és a sóval. A puha vajat habosra keverem a mascarponéval, a cukorral és a tojással, majd hozzáadom a lisztet. Alaposan összegyúrom és 2 részre osztva, folpackba csomagolva hűtőbe teszem 1-1,5 órára.
A sütőt előmelegítem 170 fokra. Sütőpapírral kibélelek két tepsit.
Lisztezett felületen nagyjából 3 mm vékonyra nyújtom a tésztát és 7 cm átmérőjű korongokat szaggatok ki belőle. A tepsin 1 cm távolságot hagyok köztük, majd 8-10 perc alatt világossárgára sütöm őket. Figyelni kell, ne barnuljanak meg!
Amíg hűlnek, elkészítem a csokoládés tölteléket. Kis lábosban felforralom a tejszínt, majd a tűzről levéve beleteszem a kockára tördelt csokoládét. Kézi habverővel keverem, amíg teljesen el nem olvad.
A sűrű krémmel  töltöm a kekszek egyik részét, szilvalekvárral a másikat.
Hűvös helyen hagyom állni néhány órán át, majd dobozban tárolom a kekszeket.

17 megjegyzés:

  1. Miután kekszmánia uralkodik nálunk (oldalborda kávéja mellé) máris viszem ezt a receptet. Jaj de jó, hogy ezt most itt Nálad megtaláltam, mert éppen ujabbfajta kekszrecept kereső túrára indultam :))
    Nagyon jól néznek ki. Azt hiszem maradok a csokoládé töltelék mellett, mert a szilvalekvár kávéval ?? --- na ez majd az én adagom lesz :))
    Köszönöm Moha !

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták! A receptet viszem is, már régóta keresek egy igazi, roppanós kekszet! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök Moha, hogy te is kipróbáltad és tetszett is, hát ez szuper! :) Úgy nézem te picit tovább sütötted, mint én, onnan is eredhet a ropogósság. Ezek szerint ez egy multifunkciós keksz, mert rövidebb sütéssel meg épp kissé puhák maradtak, ahogy meg én szeretem. :)

    VálaszTörlés
  4. De gyönyörű lett! Fincsi lehet ezzel a tésztával is!:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek,biztos nagyon finom.

    VálaszTörlés
  6. Szia Moha!
    Szeretnék adni neked valamit.
    Nézz be hozzám kérlek!

    VálaszTörlés
  7. Viki akkor te is kekszvadász vagy mostanában:) Remélem Lacinak ízleni fog!

    Szemirámisz köszi, én is azt kerestem, és ez valóban két nap múlva is ropogós volt a csokival.

    Elif igen, én talán egy kissé még túl is sütöttem az első adagot, de nagyon finom lett!

    Kiskukta köszi, próbáld ki, szuper tészta!!

    Thrini hajrá:)

    Bianka igen, tényleg finom lett!

    Ditta köszi!

    Ceffa jövök:)

    Atira igen, próbáld ki te is!

    VálaszTörlés
  8. MOHA !!! Ezer köszönet. A keksz megsütve, oldalborda kézcsókját küldi. Nem lettek olyan szépek, mint a Tiéd, de állítólag isteni finom :)))

    VálaszTörlés
  9. Viki ennek örülök, egészségére!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Moha, szeretnélek meglepni egy díjjal. Nagyon örülök, hogy nemrég felfedeztelek, és köszönet a sok finom receptért!
    A blogomon olvashatsz a díjról bővebben: ancilla1.blogspot.com
    Bocs, ha nem szereted az ilyesmit, akkor ne vedd figyelembe.
    További jó alkotást, főzőcskét!
    Ancilla

    VálaszTörlés
  11. és, és bizti, hogy el tudtátok dönteni, hogy melyik a finomabb? a csokisat nagyon tudnám tesztelni !!pusz

    VálaszTörlés
  12. Végre látom lett szilvalekváros süti. Sajnos nekem nem süt senki kekszet!:( Elkészítettem a zöldcitromos-körtés fehérbort. Majd a chillis-borsosat is megcsinálom.
    Nézz be hozzám a receptért!

    VálaszTörlés
  13. De szeretném ezt most a teám mellé!

    VálaszTörlés
  14. Ancilla nagyon köszönöm, aranyos vagy!

    Erika megoszlott a család véleménye, nekem a csokis volt a jobb, mert végre valami ropogós kekszre vágytam:)

    GasztroRéka megyek megnézem! Akkor csak így virtuálisan küldök neked egy kis kekszet:)

    Eszter küldöm neked is:)

    VálaszTörlés