2011. március 29., kedd
2011. március 28., hétfő
Mézeskalács virág és szívek
Megint mézesek, ezek is rendelésre készültek, tésztájuk és a máz az itt leírt.
Virágokból készült többféle is, majd mutatom őket sorban.
Címkék:
mézeskalács
2011. március 24., csütörtök
Majonézes céklasaláta formában
Ez a recept a Kifőztük magazin 2011/3. számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!
A megszokott céklasaláta kicsit különlegesebb módon. Hidegtálakhoz vagy a húsvéti sonka kísérőjeként az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Pirítóssal önálló fogás lehet.
Hozzávalók
a salátához:
- 60 dkg cékla
- 5 db ecetes csemegeuborka
- 2 nagyobb savanykás alma
- 2 dl majonéz
- 2 dl tejföl
- só, bors
- 1 citrom leve
- 1,5 dl víz
- 20 g zselatin
- 5 dkg vaj vagy natúr sajtkrém
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 6 db virágforma (a sült céklából kiszúrva)
A céklákat alaposan megmossuk, egyenként alufóliába burkoljuk és tűzálló tálba tesszük. 200 fokon addig sütjük őket, amíg meg nem puhulnak. 30-40 perc után hústűvel vagy késsel ellenőrizhetjük, hogy elég puha-e már. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a fóliát leszedve meghámozzuk a céklákat és fél centi vastag szeletekre vágjuk. 6 apró virágformát szúrunk ki a szeletekből és félretesszük a díszítéshez.
A többi céklát kisebb kockára vágjuk, tálba tesszük. A csemegeuborkákat és a meghámozott almákat is hasonló méretű darabokra aprítjuk, a céklához keverjük. Meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk, borsozzuk.
A majonézt és a tejfölt elvegyítjük és összeforgatjuk a salátával. Megkóstoljuk és pikánsra ízesítjük, hiszen a zselatinos folyadék hígítani fogja még, így gyengíti az ízét.
A zselatint kis lábosba szórjuk, ráöntjük a vizet, pár percig hagyjuk duzzadni.
Szögletes dobozformát kibélelünk folpackkal úgy, hogy túlnyúljon az oldalán körben.
A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, a tűzről levéve hozzáadunk 3 evőkanálnyi salátát, majd az egészhez vegyítjük. Alaposan összekeverjük és a dobozba öntjük, elegyengetjük. Legalább 8 órára hűtőbe tesszük.
Ezután hosszúkás tálra borítjuk, lehúzzuk a folpackot róla. Tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet teszünk. A vajat vagy a sajtkrémet csipet sóval habosra keverjük, csillagcsöves habzsákba szedjük és 6 rózsát nyomunk a saláta tetejére. Mindegyikbe céklavirágot és apró petrezselyemlevelet teszünk.
Tipp: ha valakinek nincs ideje a cékla sütésére, akkor használhat levétől leszűrt ecetes céklát is. Fűszerezhetjük még egy-két gerezd reszelt fokhagymával, őrölt köménnyel, tetszés szerint.
2011. március 22., kedd
Minestrone
Megláttam Évánál és megörültem neki, nagyon szeretjük, de valahogy nem jutott eszembe télen készíteni.
Pedig a most kapható zöldségekből is nagyon finom lett, hamar elkészült és valóban már a nyarat idézte!
Nálunk igazodott a család létszámához és kedvenc zöldségeihez az összetétel.
Hozzávalók:
- 1 db 40 dkg-os hámozott, aprított, konzerv paradicsom
- 2 db 40 dkg-os babkonzerv (egyik fehér, másik vörös)
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 2,5 liter zöldség alaplé
- 4 sárgarépa
- 1 cukkini
- 1 karalábé
- 5 zellerszár
- 2 fehérrépa
- 1 nagy vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors
- szárított rozmaring, oregánó, kakukkfű
- kevés húsos szalonna
- reszelt sajt
Ezután beleteszem a felaprított fokhagymát, a karikára vágott cukkinit, a karalábét, a paradicsompürét, a fűszereket és felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom, főzöm még 20 percig, majd hozzáadom a kétféle babot is.
Tésztát én nem főztem bele, de aki szereti, az az utolsó 5 percre tegyen bele 2 marék apró levestésztát.
Tálalásnál ki-ki megszórja magának reszelt sajttal.
Címkék:
leves,
minestrone
2011. március 21., hétfő
Díjakat kaptam!
Bár mostanában kissé elhanyagoltam a blogot, mégis kaptam nagyon kedves díjakat.
Köszönöm szépen Hajnesznak, , Csupa Csokinak, és InfoKatának!
Nem adnám tovább a díjat, mert ahogy látom, mire én ideértem, már körbejárt!
Címkék:
díj
2011. március 12., szombat
Mézeskalács köszönetajándék esküvőre 3.
Elkészültem az újabb adag mézessel, elnézést azoktól, akik épp nem állnak esküvő előtt! Rövidesen jönnek a húsvéti mézesek is:)
Készült kétféle mécsestartó, szimpla és dupla, illetve egy jópofa ötletet kaptam az egyik olvasómtól, azt "mohásítottam" kissé.
Címkék:
mézeskalács,
mézeskalács köszönetajándék
2011. március 11., péntek
Megjelent a Kifőztük 1. születésnapi száma!
Eltelt egy év, nem is tűnt ennyinek, olyan gyorsan múlt az idő, hónapról hónapra, ahogy készültek a Kifőztük újabb számai.
Most itt vagyunk a születésnapi számunkkal és sok-sok újdonsággal! Egyrészt megújultak, színesebbek lettek az újság oldalai, másrészt a www.kifoztuk.hu oldal is változott - változik.
A szülinapi számban sok ország konyhájából hoztunk érdekes recepteket, készült természetesen torta is, de gondoltunk a böjtöt kezdőkre is.
Az újság, ahogyan eddig is, ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról!
Címkék:
kifőztük
2011. március 8., kedd
Mézeskalács köszönetajándék esküvőre 2.
Itt vannak a részben újabbak. Nem voltam elégedett a menyasszony-vőlegény arcával, részleteivel, ilyen kicsiben nem lehet szépen, aprólékosan megrajzolni. De az ember minél többet nézi, annál inkább nem jut eszébe semmi. Ezért elküldtem Szepynek a fotókat, mondjon valami okosat:)
Mondott is, több fordulóban, én írókáztam-fotóztam, elküldtem, ő mondta az újabbakat, aztán kialakult ez a változat. Szerintem jobb, mint az előző.
Az egyik pár választott, a natúr szíveket kérték, kétféle mintával felesben, mert nem tudtak dönteni:)
Címkék:
mézeskalács köszönetajándék
2011. március 7., hétfő
Mézeskalács köszönetajándék esküvőre
Egymástól függetlenül futott be két esküvőre mézeskalács ajánlatkérés. Az egyik pár kérése menyasszony és vőlegény mézesből, a másik párnak nem volt még konkrét elképzelése.
Így most egy ideig megint a mézesek fogják uralni a blogot, sorban készülnek a különböző dolgok, legyen miből választani.
Új receptet próbáltam ki, régóta megvan nekem Milner Angéla mézeskalácsos könyve, ebből készítettem el a tésztát. Nagyon jó vele dolgozni és a sok szódabikarbónától gyönyörű színűre sül a mézes.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 25 g szódabikarbóna
- 1/4 csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 25 dkg méz
- 6 dkg vaj / margarin
- 1 tojás
- 2 evőkanál víz
Fedeles műanyag dobozba teszem és másnapig hűvös helyen pihentetem. Amikor sütni szeretnék, kiveszem a tészta felét és lisztezett deszkán alaposan átgyúrom.
Tetszőleges vékonyságúra nyújtom, kiszaggatom, sütőpapíros tepsire teszem. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel nagyjából 8 percig sül egy adag.
Kisebb figurákhoz 3-4 mm vékonyra nyújtom, nagyobbakhoz pedig 5-7 mm-re.
A légkeveréssel együtt sem tettem be több tepsit egyszerre, mert így tudtam jól figyelni a színét.
Címkék:
mézeskalács esküvőre
2011. március 2., szerda
Pékkifli
Megláttam Krisztinél ezeket a gyönyörűséges kifliket és tegnap megsütöttem. Ahogy néztem, Tücsöknél is elkészült:)
Nagyon finom, foszlós, letekerhetős, igazi kifli!
Hozzávalók 16 kiflihez
a tésztához:
- 60 dkg liszt (nálam BL 80 kenyérliszt)
- 2 evőkanál burgonyapehely (elmaradhat)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 3 dl szódavíz (nálam sima víz)
- 1 dl olaj
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 5 dkg puha vaj
- 1 tojássárgája
16 részre osztom a tésztát, egyenként gombóccá gömbölyítem, és letakarva pihentetem még 15 percet.
Ezután oválisra nyújtom az első gombócot, felső részén öt helyen éles késsel bevágom, az alsó részt megkenem kevés puha vajjal. A vajas rész felől kezdve feltekerem, a bevágott rész a kifli tetejére kerül.
Ugyanígy megformázom a többi gombócot is, a kifliket sütőpapíros tepsire teszem.
Pihentetem még 30-40 percen keresztül, majd a tojássárgájával lekenem őket és előmelegített, gőzös sütőben, 210 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
A kisült kifliket még forrón átkenem egy olajos ecsettel.
Címkék:
péksütemény
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)