Oldalak
▼
2011. március 29., kedd
Segítsüti
Holnap kezdődik a tavaszi Segítsüti akció!
A Segítsüti oldalán lehet licitálni holnaptól április 2-án éjfélig a sütikre, a befolyó pénzből most
a Down egyesület kapja a támogatást.
Reméljük, a tavaszi akció is hasonló sikerrel zárul, mint a tavaly őszi!
2011. március 28., hétfő
Mézeskalács virág és szívek
Megint mézesek, ezek is rendelésre készültek, tésztájuk és a máz az itt leírt.
Virágokból készült többféle is, majd mutatom őket sorban.
2011. március 24., csütörtök
Majonézes céklasaláta formában
Ez a recept a Kifőztük magazin 2011/3. számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!
A megszokott céklasaláta kicsit különlegesebb módon. Hidegtálakhoz vagy a húsvéti sonka kísérőjeként az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Pirítóssal önálló fogás lehet.
Hozzávalók
a salátához:
- 60 dkg cékla
- 5 db ecetes csemegeuborka
- 2 nagyobb savanykás alma
- 2 dl majonéz
- 2 dl tejföl
- só, bors
- 1 citrom leve
- 1,5 dl víz
- 20 g zselatin
- 5 dkg vaj vagy natúr sajtkrém
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 6 db virágforma (a sült céklából kiszúrva)
A céklákat alaposan megmossuk, egyenként alufóliába burkoljuk és tűzálló tálba tesszük. 200 fokon addig sütjük őket, amíg meg nem puhulnak. 30-40 perc után hústűvel vagy késsel ellenőrizhetjük, hogy elég puha-e már. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a fóliát leszedve meghámozzuk a céklákat és fél centi vastag szeletekre vágjuk. 6 apró virágformát szúrunk ki a szeletekből és félretesszük a díszítéshez.
A többi céklát kisebb kockára vágjuk, tálba tesszük. A csemegeuborkákat és a meghámozott almákat is hasonló méretű darabokra aprítjuk, a céklához keverjük. Meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk, borsozzuk.
A majonézt és a tejfölt elvegyítjük és összeforgatjuk a salátával. Megkóstoljuk és pikánsra ízesítjük, hiszen a zselatinos folyadék hígítani fogja még, így gyengíti az ízét.
A zselatint kis lábosba szórjuk, ráöntjük a vizet, pár percig hagyjuk duzzadni.
Szögletes dobozformát kibélelünk folpackkal úgy, hogy túlnyúljon az oldalán körben.
A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, a tűzről levéve hozzáadunk 3 evőkanálnyi salátát, majd az egészhez vegyítjük. Alaposan összekeverjük és a dobozba öntjük, elegyengetjük. Legalább 8 órára hűtőbe tesszük.
Ezután hosszúkás tálra borítjuk, lehúzzuk a folpackot róla. Tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet teszünk. A vajat vagy a sajtkrémet csipet sóval habosra keverjük, csillagcsöves habzsákba szedjük és 6 rózsát nyomunk a saláta tetejére. Mindegyikbe céklavirágot és apró petrezselyemlevelet teszünk.
Tipp: ha valakinek nincs ideje a cékla sütésére, akkor használhat levétől leszűrt ecetes céklát is. Fűszerezhetjük még egy-két gerezd reszelt fokhagymával, őrölt köménnyel, tetszés szerint.
2011. március 22., kedd
Minestrone
Megláttam Évánál és megörültem neki, nagyon szeretjük, de valahogy nem jutott eszembe télen készíteni.
Pedig a most kapható zöldségekből is nagyon finom lett, hamar elkészült és valóban már a nyarat idézte!
Nálunk igazodott a család létszámához és kedvenc zöldségeihez az összetétel.
Hozzávalók:
- 1 db 40 dkg-os hámozott, aprított, konzerv paradicsom
- 2 db 40 dkg-os babkonzerv (egyik fehér, másik vörös)
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 2,5 liter zöldség alaplé
- 4 sárgarépa
- 1 cukkini
- 1 karalábé
- 5 zellerszár
- 2 fehérrépa
- 1 nagy vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors
- szárított rozmaring, oregánó, kakukkfű
- kevés húsos szalonna
- reszelt sajt
Ezután beleteszem a felaprított fokhagymát, a karikára vágott cukkinit, a karalábét, a paradicsompürét, a fűszereket és felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom, főzöm még 20 percig, majd hozzáadom a kétféle babot is.
Tésztát én nem főztem bele, de aki szereti, az az utolsó 5 percre tegyen bele 2 marék apró levestésztát.
Tálalásnál ki-ki megszórja magának reszelt sajttal.
2011. március 21., hétfő
Díjakat kaptam!
Bár mostanában kissé elhanyagoltam a blogot, mégis kaptam nagyon kedves díjakat.
Köszönöm szépen Hajnesznak, , Csupa Csokinak, és InfoKatának!
Nem adnám tovább a díjat, mert ahogy látom, mire én ideértem, már körbejárt!
2011. március 12., szombat
Mézeskalács köszönetajándék esküvőre 3.
Elkészültem az újabb adag mézessel, elnézést azoktól, akik épp nem állnak esküvő előtt! Rövidesen jönnek a húsvéti mézesek is:)
Készült kétféle mécsestartó, szimpla és dupla, illetve egy jópofa ötletet kaptam az egyik olvasómtól, azt "mohásítottam" kissé.
2011. március 11., péntek
Megjelent a Kifőztük 1. születésnapi száma!
Eltelt egy év, nem is tűnt ennyinek, olyan gyorsan múlt az idő, hónapról hónapra, ahogy készültek a Kifőztük újabb számai.
Most itt vagyunk a születésnapi számunkkal és sok-sok újdonsággal! Egyrészt megújultak, színesebbek lettek az újság oldalai, másrészt a www.kifoztuk.hu oldal is változott - változik.
A szülinapi számban sok ország konyhájából hoztunk érdekes recepteket, készült természetesen torta is, de gondoltunk a böjtöt kezdőkre is.
Az újság, ahogyan eddig is, ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról!
2011. március 8., kedd
Mézeskalács köszönetajándék esküvőre 2.
Itt vannak a részben újabbak. Nem voltam elégedett a menyasszony-vőlegény arcával, részleteivel, ilyen kicsiben nem lehet szépen, aprólékosan megrajzolni. De az ember minél többet nézi, annál inkább nem jut eszébe semmi. Ezért elküldtem Szepynek a fotókat, mondjon valami okosat:)
Mondott is, több fordulóban, én írókáztam-fotóztam, elküldtem, ő mondta az újabbakat, aztán kialakult ez a változat. Szerintem jobb, mint az előző.
Az egyik pár választott, a natúr szíveket kérték, kétféle mintával felesben, mert nem tudtak dönteni:)
2011. március 7., hétfő
Mézeskalács köszönetajándék esküvőre
Egymástól függetlenül futott be két esküvőre mézeskalács ajánlatkérés. Az egyik pár kérése menyasszony és vőlegény mézesből, a másik párnak nem volt még konkrét elképzelése.
Így most egy ideig megint a mézesek fogják uralni a blogot, sorban készülnek a különböző dolgok, legyen miből választani.
Új receptet próbáltam ki, régóta megvan nekem Milner Angéla mézeskalácsos könyve, ebből készítettem el a tésztát. Nagyon jó vele dolgozni és a sok szódabikarbónától gyönyörű színűre sül a mézes.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 25 g szódabikarbóna
- 1/4 csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 25 dkg méz
- 6 dkg vaj / margarin
- 1 tojás
- 2 evőkanál víz
Fedeles műanyag dobozba teszem és másnapig hűvös helyen pihentetem. Amikor sütni szeretnék, kiveszem a tészta felét és lisztezett deszkán alaposan átgyúrom.
Tetszőleges vékonyságúra nyújtom, kiszaggatom, sütőpapíros tepsire teszem. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel nagyjából 8 percig sül egy adag.
Kisebb figurákhoz 3-4 mm vékonyra nyújtom, nagyobbakhoz pedig 5-7 mm-re.
A légkeveréssel együtt sem tettem be több tepsit egyszerre, mert így tudtam jól figyelni a színét.
2011. március 2., szerda
Pékkifli
Megláttam Krisztinél ezeket a gyönyörűséges kifliket és tegnap megsütöttem. Ahogy néztem, Tücsöknél is elkészült:)
Nagyon finom, foszlós, letekerhetős, igazi kifli!
Hozzávalók 16 kiflihez
a tésztához:
- 60 dkg liszt (nálam BL 80 kenyérliszt)
- 2 evőkanál burgonyapehely (elmaradhat)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 3 dl szódavíz (nálam sima víz)
- 1 dl olaj
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 5 dkg puha vaj
- 1 tojássárgája
16 részre osztom a tésztát, egyenként gombóccá gömbölyítem, és letakarva pihentetem még 15 percet.
Ezután oválisra nyújtom az első gombócot, felső részén öt helyen éles késsel bevágom, az alsó részt megkenem kevés puha vajjal. A vajas rész felől kezdve feltekerem, a bevágott rész a kifli tetejére kerül.
Ugyanígy megformázom a többi gombócot is, a kifliket sütőpapíros tepsire teszem.
Pihentetem még 30-40 percen keresztül, majd a tojássárgájával lekenem őket és előmelegített, gőzös sütőben, 210 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
A kisült kifliket még forrón átkenem egy olajos ecsettel.