Ez a recept a Kifőztük magazin 2011/3. számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!
A megszokott céklasaláta kicsit különlegesebb módon. Hidegtálakhoz vagy a húsvéti sonka kísérőjeként az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Pirítóssal önálló fogás lehet.
Hozzávalók
a salátához:
- 60 dkg cékla
- 5 db ecetes csemegeuborka
- 2 nagyobb savanykás alma
- 2 dl majonéz
- 2 dl tejföl
- só, bors
- 1 citrom leve
- 1,5 dl víz
- 20 g zselatin
- 5 dkg vaj vagy natúr sajtkrém
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 6 db virágforma (a sült céklából kiszúrva)
A céklákat alaposan megmossuk, egyenként alufóliába burkoljuk és tűzálló tálba tesszük. 200 fokon addig sütjük őket, amíg meg nem puhulnak. 30-40 perc után hústűvel vagy késsel ellenőrizhetjük, hogy elég puha-e már. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a fóliát leszedve meghámozzuk a céklákat és fél centi vastag szeletekre vágjuk. 6 apró virágformát szúrunk ki a szeletekből és félretesszük a díszítéshez.
A többi céklát kisebb kockára vágjuk, tálba tesszük. A csemegeuborkákat és a meghámozott almákat is hasonló méretű darabokra aprítjuk, a céklához keverjük. Meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk, borsozzuk.
A majonézt és a tejfölt elvegyítjük és összeforgatjuk a salátával. Megkóstoljuk és pikánsra ízesítjük, hiszen a zselatinos folyadék hígítani fogja még, így gyengíti az ízét.
A zselatint kis lábosba szórjuk, ráöntjük a vizet, pár percig hagyjuk duzzadni.
Szögletes dobozformát kibélelünk folpackkal úgy, hogy túlnyúljon az oldalán körben.
A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, a tűzről levéve hozzáadunk 3 evőkanálnyi salátát, majd az egészhez vegyítjük. Alaposan összekeverjük és a dobozba öntjük, elegyengetjük. Legalább 8 órára hűtőbe tesszük.
Ezután hosszúkás tálra borítjuk, lehúzzuk a folpackot róla. Tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet teszünk. A vajat vagy a sajtkrémet csipet sóval habosra keverjük, csillagcsöves habzsákba szedjük és 6 rózsát nyomunk a saláta tetejére. Mindegyikbe céklavirágot és apró petrezselyemlevelet teszünk.
Tipp: ha valakinek nincs ideje a cékla sütésére, akkor használhat levétől leszűrt ecetes céklát is. Fűszerezhetjük még egy-két gerezd reszelt fokhagymával, őrölt köménnyel, tetszés szerint.
13 megjegyzés:
Hogy ez milyen széééép ! :)
Mint egy műalkotás!! Gyönyörű!
Superb arata!!!O zi frumoasa!!!
Hogy ez milyen szépséges...nincs az a céklagyűlölő, teszem azt gyerek, (bár felnőttet is ismerek ebből a kategóriából)aki ennek ellenállna!
Kell nekem gyorsan céklát beszerezni:-))
Moha! Ez gyönyörű!!!!De nem enném meg semmi pénzért sem!Egy céklagyűlölő.:-)
Szemi köszönöm!
Barbi köszi, azért szerencsére ehető is volt:)
Bianka köszönöm!
Szmari, köszi, én ismerek, mert nálunk sem eszi meg mindenki!
Pilchard köszönöm, akkor te csak gyönyörködsz benne! Pedig nagyon finom lett:)
gyönyörű :) és milyen finom is lehet! :))
Starfi köszönöm, valóban nagyon finom volt, de én elfogult céklarajongó vagyok!
Iti multumesc frumos, Mirela! O zi frumoasa si tie!
Kedves Moha!
Nagyon szeretem nézegetni, olvasgatni az oldalad, különösen a mézeseid csodálatosak, és éppen ezért gondoltam, hogy invitállak az "Egy jó szó" játékba, amit Eszter talált ki. Küldök Neked "Egy jó szó"-t, és ez a bejegyzés egy pontot jelent a számodra a játékban.
Katt ide:
http://eszterszappan.blogspot.com
Kedves Lívia! Nagyon köszönöm a meghívást is és a jó szót is!
Örülök, hogy szeretsz nálam olvasgatni, nézelődni.
Csodaszép! Annyira guszta, hogy rögtön kérnék egy szeletet belőle...Húsvétra szeretném megcsinálni a Francia salátás változatát...
Kriszti köszönöm! A franciasalátás is nagyon finom, mindkettő jó a húsvéti sonka mellé!
Megjegyzés küldése