Megláttam Krisztinél ezeket a gyönyörűséges kifliket és tegnap megsütöttem. Ahogy néztem, Tücsöknél is elkészült:)
Nagyon finom, foszlós, letekerhetős, igazi kifli!
Hozzávalók 16 kiflihez
a tésztához:
- 60 dkg liszt (nálam BL 80 kenyérliszt)
- 2 evőkanál burgonyapehely (elmaradhat)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 3 dl szódavíz (nálam sima víz)
- 1 dl olaj
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 5 dkg puha vaj
- 1 tojássárgája
16 részre osztom a tésztát, egyenként gombóccá gömbölyítem, és letakarva pihentetem még 15 percet.
Ezután oválisra nyújtom az első gombócot, felső részén öt helyen éles késsel bevágom, az alsó részt megkenem kevés puha vajjal. A vajas rész felől kezdve feltekerem, a bevágott rész a kifli tetejére kerül.
Ugyanígy megformázom a többi gombócot is, a kifliket sütőpapíros tepsire teszem.
Pihentetem még 30-40 percen keresztül, majd a tojássárgájával lekenem őket és előmelegített, gőzös sütőben, 210 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
A kisült kifliket még forrón átkenem egy olajos ecsettel.
Félelmetesen gyönyörű
VálaszTörlésMoha! Ezek gyönyörűek lettek!
VálaszTörlésEzt már én is kinéztem magamnak. :) Nagyon szépek lettek!! - Emőke
VálaszTörlésNagyon szépek, egyformák, szabályosak, biztos nagyon finom is! Cecile
VálaszTörlésFantasztikusak lettek!
VálaszTörlésEzt én is mindenképpen ki fogom próbálni:)
Csoda szépek! Gratulálok hozzá!:)
VálaszTörlésDe szépek lettek! Gratulálok! Legközelebb én is belecsempészek egy kis burgonyapelyhet...Ügyi vagy!
VálaszTörlésKriszti
Nagyon szépek...szinte félnék beleharapni....na de jobban kívánom, mint sem félek, így meg lenne pecsételve a sorsuk:)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek!
VálaszTörlésÓóóó, micsoda gyönyörűségek!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek. Már láttam valahol és kacérkodtam is velük.
VálaszTörlésGyönyörű szinük és formájuk van. Guszta.
nagyon guszta!!! Azt hiszem, felveszem ezt is az elkészítendők listájára :D
VálaszTörlésMegkeszitettem!Finom lett!!Udvozol Agi
VálaszTörlésElkészítettem, tényleg finom!!:)
VálaszTörlésIgen! a tálalás is fontos!a kenyérszalvéta szépsége csak emeli a kiflik mosolygósságát!
VálaszTörlésKépzeld, én meg csütörtökön készítettem el, de nem érte meg a másnapi kinti fotózást, nagyon guszta a Tiéd is!:-))
VálaszTörlésBianka köszönöm!
VálaszTörlésTücsök köszi, a tiéd is:)
Emőke köszi, süsd meg gyorsan, nagyon finom!
Cecile köszönöm, tényleg finom, békebeli kifli!
DebiGabi köszi, érdemes!
Mary köszönöm!
Kriszti köszönöm, fiam aranyba foglalta a nevedet, annyira ízlett neki!
Ginko köszi, nálunk rövid ideig tartott a nézegetés:)
Móni köszönöm!
Csibe köszi:)
Viki köszi, ne csak kacérkodj, süsd meg hamar!
Kinga ez befutó lesz, az biztos!
Kedves Ági örülök, hogy ízlett!
Emőke ugye?
Erika köszönöm, te mindig észreveszed az apróságokat is!
Andi én a fotóalanyokat eldugtam este, a többit vitték másnap suliba tízóraira a gyerekek, aztán jöttek haza elégedetten:)
Hú, de nagyon gusztaaa! Megéheztem a látványától!
VálaszTörlésMost megyek a konyhába, és eszek valamit.:))
Hú, de nagyon gusztaaa! Megéheztem a látványától!
VálaszTörlésMost megyek a konyhába, és eszek valamit.:))
Szemi köszi, így vagyok én is a szép péksütikkel, elég ránézni és már éhes az ember:)
VálaszTörlésNagyon szepek,szinte kar beleharapni...
VálaszTörlésFantasztikusak ezek a kiflik! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésBetka, nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett! A recept Krisztié, neki köszönhetjük:)
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésNekem nagyon nem tiszta, hogy hogy kell ilyen, egymástól látszólag különálló fehér és aranybarna fényes részeket csinálni. Mekkora bevágás kell arra az ovális tésztára és milyen mélyen? Illetve, az is eszembe jutott, hogy ez két külön gombóckából áll és azt tekergetem egymásba? Kérlek segíts (ha lehet részletesen), kezdő vagyok még, de nagyon megfogott a blogod :).
Előre is köszönöm a válaszod!
István
Kedves István!
VálaszTörlésA szép fényes barna részek titka a nagyon szép sötét színű tojássárgája, amivel megkentem, vigyázva, hogy csak a külső tésztarészekre jusson, ne csurogjon a bevágásokba.
Minden kifli egy darab oválisra nyújtott gombócból áll, ennek fölső részén ejtünk bevágásokat, teljesen átvágva a tésztát. Majd az alsó, egyben maradt részt kenjük meg a vajjal és innen kezdve tekerjük föl.
Krisztinél, akit linkeltem is a bevezetőben, részletes és nagyon remek fázisfotókat találsz itt:
http://illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2011/02/pekkifli.html
Sok sikert a sütéshez, meg persze a többi recept kipróbálásához is!