Oldalak

2011. április 2., szombat

Kifőztük torta





Ez a torta a Kifőztük első születésnapjára készült, mogyorós csokoládékrémmel és marcipánborítással. Az újság ingyenesen letölthető a Kifőztük oldaláról!

Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához)
a tésztához:
  • 6 tojás
  • 18 evőkanál cukor
  • 18 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál víz
  • 3 kávéskanál sütőpor
a krémhez:
  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3-4 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1/2 dl rum
  • 25 dkg puha vaj
  • 25 dkg csokoládés mogyorókrém
a külső krémhez:
  • 15 dkg puha vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tej
a bevonathoz:
  • 60 dkg zöld marcipán
Először a krémet készítjük el, annak hűlnie kell. Az egész tojásokhoz adjuk a cukrot és a vaníliakivonatot, majd gőz fölött, habverővel kevergetve besűrítjük. Levesszük és beletördeljük a csokoládét, keverjük, amíg el nem olvad, majd hozzáadjuk a kakaóport, a rumot és a mogyorókrémet is. Amikor kihűlt, beletesszük a puha vajat és a robotgéppel nagyon habosra keverjük.
A tészta hozzávalóit három részre osztva, külön-külön sütünk lapokat. Egy laphoz 2 tojást 6 dkg cukorral sűrű habbá verünk a robotgép habverőjével. Belecsurgatunk 2 evőkanál olajat és 2 evőkanál vizet, majd kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük az egy kávéskanál sütőporral elvegyített 6 dkg lisztet. A tésztát az alján sütőpapírkoronggal bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. Ugyanígy készítünk még két lapot.
A csokoládékrémmel megtöltjük a lapokat. A külső krémhez nagyon habosra keverjük a vajat a porcukorral és a tejjel, majd vékonyan bekenjük vele az egész tortát. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap széles pengéjű késsel elsimítjuk a krémet a tortán.
A marcipánt 3-4 mm vékonyra nyújtjuk sütőpapíron. A 26 cm-hez adjuk hozzá kétszer a torta magasságát, ekkora legyen a marcipánkör átmérője. Ráborítjuk a tortára, majd óvatos mozdulatokkal rásimítjuk a bevonatot. Az alján körben levágjuk a felesleget, és egyforma méretű apró golyókat gömbölyítünk belőle. Ezekkel rakjuk körbe a tortát.
A Kifőztük logó mézeskalács írókával készült.

3 megjegyzés:

  1. Isten éltessen még benneteket sokáig!
    Moha, hoztam Neked jó szót, mert csodaszépnek találom minden sütidet, a mézeseidtől meg el vagyok ájulva.:-))
    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    VálaszTörlés
  2. Ez csodás lett!
    Gratulálok a kifőztük szerkesztőinek a fantasztikus receptekhez , és a színvonalas újsághoz! :)

    VálaszTörlés
  3. Bianka köszönöm!

    Andi nagyon köszönöm, aranyos vagy, továbbítom a többieknek is!

    Szemi köszönöm, és persze a többiek nevében is a jó kívánságot!

    VálaszTörlés