2011. április 7., csütörtök

Lúdláb




Ez a sütemény is a Páfrány születésnapjára készült, csak úgy "mellékesen". Jókora mennyiség, a keretes tepsiben sütöttem, szerintem kevesebbel nem érdemes vesződni.
A Páfrány által eltett rumos meggyet használtam fel hozzá, akinek ilyen nincs otthon a kamrában, az készítse rummal és sima meggybefőttel.
Hozzávalók  38 x 25 cm-es tepsihez 
a tésztához:
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz 
a párizsi krémhez:
  • 2,5 dl tejszín
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg kakaópor
  • 1,5 dl a rumos meggy levéből (vagy 1 dl rum + 1/2 dl meggybefőttlé)
a töltelékhez:
  • 1 nagy üveg rumos meggy a levétől leszűrve
a mázhoz:
  • 20-25 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál olaj
a díszítéshez: 
  • meggybefőtt 
Először a krémet készítem el, mert ennek hűlnie kell. A tejszínt a cukorral felforralom és 5 percig kis lángon főzöm, majd hozzáadom a vajat és további 5 percig forralom. Az utolsó 2 percre beleöntöm a rumos meggy levét is, és kevergetem forrás közben.
A tűzről levéve beleszitálom a kakaóport és simára keverem vele. Ha kihűlt, hűtőbe teszem egy órára.

Ezalatt elkészítem a tésztát. A sütőt bekapcsolom 180 fokra. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral, ez robotgéppel is legalább 10 perc, ezután a tál szélén belecsurgatom a vizet és az olajat.  A lisztet, a kakaóport és a sütőport elvegyítem, majd kézi habverővel, óvatosan a tojásos masszához keverem. A piskótatésztát belesimítom a tepsibe, és az előmelegített sütőben 13-15 percig sütöm.
Amíg a tészta hűl, a krémet robotgéppel nagyon habosra keverem. Nagyjából a felével megkenem a tésztát, megszórom a rumos meggyel, rákenem a maradék krémet is. Hűtőbe teszem 1-2 órára, hogy a krém megdermedjen.
Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal, és gyors mozdulatokkal a krém tetejére simítom. A háromszögek szélesebbik végére egy-egy meggyszemet teszek. A máz teljes szilárdulása előtt vágom fel, vékony pengéjű késsel. (A kést érdemes minden vágás előtt forró vízbe mártani és szárazra törölni.)

18 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Jahajj, hogy ezt én mennyire szeretem! :)))
Ez pedig úgy néz ki, mint amiket gyerekkoromban ettem a Mese cukrászdában.

Bianka írta...

Fantasztikus

Éva írta...

Nekem is!!!!!

Puszedli írta...

Gyönyörű!!

t3v, az okostojas írta...

egyetlen észrevétel: rumos meggybefőtt helyett nem igazán jó a rum és meggybefőtt, aszalt meggyet érdemes rumba áztatni (kb. 10 dkg 1 dl-be), amíg megszívja magát (pár óra).

Andi/cuki írta...

Tömör gyönyör, csupa csoki, nagyon szép,imádom, vagyis imádnám!:-))

Kata írta...

Hmmmm...szóval ez az alkoholos változat:)) biztosan finom lehetett, legközelebb ezt is kipróbálom! (van hozzá rumos meggybefőttem is)

Moha írta...

Tücsök mi is szeretjük, azt hiszem gyakrabban fogom készíteni!

Bianka köszi!

Éva küldöm:)))

Puszedli köszönöm!

t3v azért gondoltam erre helyettesként, mert így a krém a rum+befőttlétől ugyanolyan ízű lesz, a meggyek meg hasonlóan puhák, legfeljebb nem rumosak. Az aszalt meggy szerintem mindig keményebb marad, akármennyit is áztatom.
Mondjuk lehetne a sima meggybefőttbe önteni 1,5 dl rumot és állni hagyni pár napig, míg összeérik.

Andi ez így igaz, ebből nem lehet egynél többet enni egyszerre:)

Kata ez az, mámoros süti:)

Névtelen írta...

Megsütöttem, isteni lett, köszönöm!

Moha írta...

Kedves Névtelen, örülök a sikernek, nagyon szívesen!

Vesta írta...

Melyiket javaslod inkább: sütőport v. szódabikarbónát? Mert a szövegben az utóbbi, a hozzávalók közt az előbbi szerepel :)
Bár attól tartok, nekem kell választanom, a krém már kész, épp a tésztáját keverem :))
Kapcsos tepsi forever!

Moha írta...

Vesta köszi az észrevételt, általában inkább a sütőport használom! Mindjárt javítom is!

Vesta írta...

Én köszönöm! Megsütöttem, és learattam a babérokat, nagyon jól sikerült!

Moha írta...

Vesta aranyos vagy, örülök a sikerednek!

musai írta...

Férjem gyerekkori kedvence volt a lúdláb. Karácsonykor kérésére nagy finnyázva elkészítettem ezt a receptet (akkor "találtam rád" ). Soha nem szerettem a lúdlábat, és akkor finoman fogalmaztam.. Megkóstoltam, és nem nagyon jut eszembe ennél finomabb süti azóta sem! Többet ettem belőle, mint a férjem!

Moha írta...

Kedves Musai nagyon örülök a sikernek, főleg, hogy téged is meghódított a süti:)) Szerintem ennek egy titka van, nem szabad spórolni a kiváló hozzávalókon, és akkor nagyon finom lesz! Alapjában véve ez egy egyszerű sütemény, de mégis nagyon sok múlik az alapanyagokon.

Bea írta...

Szia.28 cm es tortaformában szeretném megsütni.ehhez leirnád,a megfelelő mennyiséget a hozzávalòkbòl?

Moha írta...

Szia Bea, ez nagy átmérőjű torta, készítheted nyugodtan a megadott recept szerint, ha vékonyabb tésztát szeretnél, akkor számold át a piskótát 3 tojásosra, krém maradhat.
A kész kihabosított krémből tegyél bő 16 teáskanálnyit csillagcsőrös habzsákba, és minden szeletre mehet egy krémrózsa, abba pedig a meggyszem.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...