Oldalak

2011. április 7., csütörtök

Lúdláb




Ez a sütemény is a Páfrány születésnapjára készült, csak úgy "mellékesen". Jókora mennyiség, a keretes tepsiben sütöttem, szerintem kevesebbel nem érdemes vesződni.
A Páfrány által eltett rumos meggyet használtam fel hozzá, akinek ilyen nincs otthon a kamrában, az készítse rummal és sima meggybefőttel.
Hozzávalók  38 x 25 cm-es tepsihez 
a tésztához:
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz 
a párizsi krémhez:
  • 2,5 dl tejszín
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg kakaópor
  • 1,5 dl a rumos meggy levéből (vagy 1 dl rum + 1/2 dl meggybefőttlé)
a töltelékhez:
  • 1 nagy üveg rumos meggy a levétől leszűrve
a mázhoz:
  • 20-25 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál olaj
a díszítéshez: 
  • meggybefőtt 
Először a krémet készítem el, mert ennek hűlnie kell. A tejszínt a cukorral felforralom és 5 percig kis lángon főzöm, majd hozzáadom a vajat és további 5 percig forralom. Az utolsó 2 percre beleöntöm a rumos meggy levét is, és kevergetem forrás közben.
A tűzről levéve beleszitálom a kakaóport és simára keverem vele. Ha kihűlt, hűtőbe teszem egy órára.

Ezalatt elkészítem a tésztát. A sütőt bekapcsolom 180 fokra. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral, ez robotgéppel is legalább 10 perc, ezután a tál szélén belecsurgatom a vizet és az olajat.  A lisztet, a kakaóport és a sütőport elvegyítem, majd kézi habverővel, óvatosan a tojásos masszához keverem. A piskótatésztát belesimítom a tepsibe, és az előmelegített sütőben 13-15 percig sütöm.
Amíg a tészta hűl, a krémet robotgéppel nagyon habosra keverem. Nagyjából a felével megkenem a tésztát, megszórom a rumos meggyel, rákenem a maradék krémet is. Hűtőbe teszem 1-2 órára, hogy a krém megdermedjen.
Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal, és gyors mozdulatokkal a krém tetejére simítom. A háromszögek szélesebbik végére egy-egy meggyszemet teszek. A máz teljes szilárdulása előtt vágom fel, vékony pengéjű késsel. (A kést érdemes minden vágás előtt forró vízbe mártani és szárazra törölni.)

18 megjegyzés:

  1. Jahajj, hogy ezt én mennyire szeretem! :)))
    Ez pedig úgy néz ki, mint amiket gyerekkoromban ettem a Mese cukrászdában.

    VálaszTörlés
  2. egyetlen észrevétel: rumos meggybefőtt helyett nem igazán jó a rum és meggybefőtt, aszalt meggyet érdemes rumba áztatni (kb. 10 dkg 1 dl-be), amíg megszívja magát (pár óra).

    VálaszTörlés
  3. Tömör gyönyör, csupa csoki, nagyon szép,imádom, vagyis imádnám!:-))

    VálaszTörlés
  4. Hmmmm...szóval ez az alkoholos változat:)) biztosan finom lehetett, legközelebb ezt is kipróbálom! (van hozzá rumos meggybefőttem is)

    VálaszTörlés
  5. Tücsök mi is szeretjük, azt hiszem gyakrabban fogom készíteni!

    Bianka köszi!

    Éva küldöm:)))

    Puszedli köszönöm!

    t3v azért gondoltam erre helyettesként, mert így a krém a rum+befőttlétől ugyanolyan ízű lesz, a meggyek meg hasonlóan puhák, legfeljebb nem rumosak. Az aszalt meggy szerintem mindig keményebb marad, akármennyit is áztatom.
    Mondjuk lehetne a sima meggybefőttbe önteni 1,5 dl rumot és állni hagyni pár napig, míg összeérik.

    Andi ez így igaz, ebből nem lehet egynél többet enni egyszerre:)

    Kata ez az, mámoros süti:)

    VálaszTörlés
  6. Megsütöttem, isteni lett, köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Névtelen, örülök a sikernek, nagyon szívesen!

    VálaszTörlés
  8. Melyiket javaslod inkább: sütőport v. szódabikarbónát? Mert a szövegben az utóbbi, a hozzávalók közt az előbbi szerepel :)
    Bár attól tartok, nekem kell választanom, a krém már kész, épp a tésztáját keverem :))
    Kapcsos tepsi forever!

    VálaszTörlés
  9. Vesta köszi az észrevételt, általában inkább a sütőport használom! Mindjárt javítom is!

    VálaszTörlés
  10. Én köszönöm! Megsütöttem, és learattam a babérokat, nagyon jól sikerült!

    VálaszTörlés
  11. Vesta aranyos vagy, örülök a sikerednek!

    VálaszTörlés
  12. Férjem gyerekkori kedvence volt a lúdláb. Karácsonykor kérésére nagy finnyázva elkészítettem ezt a receptet (akkor "találtam rád" ). Soha nem szerettem a lúdlábat, és akkor finoman fogalmaztam.. Megkóstoltam, és nem nagyon jut eszembe ennél finomabb süti azóta sem! Többet ettem belőle, mint a férjem!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Musai nagyon örülök a sikernek, főleg, hogy téged is meghódított a süti:)) Szerintem ennek egy titka van, nem szabad spórolni a kiváló hozzávalókon, és akkor nagyon finom lesz! Alapjában véve ez egy egyszerű sütemény, de mégis nagyon sok múlik az alapanyagokon.

    VálaszTörlés
  14. Szia.28 cm es tortaformában szeretném megsütni.ehhez leirnád,a megfelelő mennyiséget a hozzávalòkbòl?

    VálaszTörlés
  15. Szia Bea, ez nagy átmérőjű torta, készítheted nyugodtan a megadott recept szerint, ha vékonyabb tésztát szeretnél, akkor számold át a piskótát 3 tojásosra, krém maradhat.
    A kész kihabosított krémből tegyél bő 16 teáskanálnyit csillagcsőrös habzsákba, és minden szeletre mehet egy krémrózsa, abba pedig a meggyszem.

    VálaszTörlés