Ez a sütemény is a Páfrány születésnapjára készült, csak úgy "mellékesen". Jókora mennyiség, a keretes tepsiben sütöttem, szerintem kevesebbel nem érdemes vesződni.
A Páfrány által eltett rumos meggyet használtam fel hozzá, akinek ilyen nincs otthon a kamrában, az készítse rummal és sima meggybefőttel.
Hozzávalók 38 x 25 cm-es tepsihez
a tésztához:
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor
- 2 kávéskanál sütőpor
- 4 evőkanál olaj
- 4 evőkanál víz
- 2,5 dl tejszín
- 20 dkg cukor
- 30 dkg vaj
- 10 dkg kakaópor
- 1,5 dl a rumos meggy levéből (vagy 1 dl rum + 1/2 dl meggybefőttlé)
- 1 nagy üveg rumos meggy a levétől leszűrve
- 20-25 dkg étcsokoládé
- 2-3 evőkanál olaj
- meggybefőtt
A tűzről levéve beleszitálom a kakaóport és simára keverem vele. Ha kihűlt, hűtőbe teszem egy órára.
Ezalatt elkészítem a tésztát. A sütőt bekapcsolom 180 fokra. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral, ez robotgéppel is legalább 10 perc, ezután a tál szélén belecsurgatom a vizet és az olajat. A lisztet, a kakaóport és a sütőport elvegyítem, majd kézi habverővel, óvatosan a tojásos masszához keverem. A piskótatésztát belesimítom a tepsibe, és az előmelegített sütőben 13-15 percig sütöm.
Amíg a tészta hűl, a krémet robotgéppel nagyon habosra keverem. Nagyjából a felével megkenem a tésztát, megszórom a rumos meggyel, rákenem a maradék krémet is. Hűtőbe teszem 1-2 órára, hogy a krém megdermedjen.
Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal, és gyors mozdulatokkal a krém tetejére simítom. A háromszögek szélesebbik végére egy-egy meggyszemet teszek. A máz teljes szilárdulása előtt vágom fel, vékony pengéjű késsel. (A kést érdemes minden vágás előtt forró vízbe mártani és szárazra törölni.)
18 megjegyzés:
Jahajj, hogy ezt én mennyire szeretem! :)))
Ez pedig úgy néz ki, mint amiket gyerekkoromban ettem a Mese cukrászdában.
Fantasztikus
Nekem is!!!!!
Gyönyörű!!
egyetlen észrevétel: rumos meggybefőtt helyett nem igazán jó a rum és meggybefőtt, aszalt meggyet érdemes rumba áztatni (kb. 10 dkg 1 dl-be), amíg megszívja magát (pár óra).
Tömör gyönyör, csupa csoki, nagyon szép,imádom, vagyis imádnám!:-))
Hmmmm...szóval ez az alkoholos változat:)) biztosan finom lehetett, legközelebb ezt is kipróbálom! (van hozzá rumos meggybefőttem is)
Tücsök mi is szeretjük, azt hiszem gyakrabban fogom készíteni!
Bianka köszi!
Éva küldöm:)))
Puszedli köszönöm!
t3v azért gondoltam erre helyettesként, mert így a krém a rum+befőttlétől ugyanolyan ízű lesz, a meggyek meg hasonlóan puhák, legfeljebb nem rumosak. Az aszalt meggy szerintem mindig keményebb marad, akármennyit is áztatom.
Mondjuk lehetne a sima meggybefőttbe önteni 1,5 dl rumot és állni hagyni pár napig, míg összeérik.
Andi ez így igaz, ebből nem lehet egynél többet enni egyszerre:)
Kata ez az, mámoros süti:)
Megsütöttem, isteni lett, köszönöm!
Kedves Névtelen, örülök a sikernek, nagyon szívesen!
Melyiket javaslod inkább: sütőport v. szódabikarbónát? Mert a szövegben az utóbbi, a hozzávalók közt az előbbi szerepel :)
Bár attól tartok, nekem kell választanom, a krém már kész, épp a tésztáját keverem :))
Kapcsos tepsi forever!
Vesta köszi az észrevételt, általában inkább a sütőport használom! Mindjárt javítom is!
Én köszönöm! Megsütöttem, és learattam a babérokat, nagyon jól sikerült!
Vesta aranyos vagy, örülök a sikerednek!
Férjem gyerekkori kedvence volt a lúdláb. Karácsonykor kérésére nagy finnyázva elkészítettem ezt a receptet (akkor "találtam rád" ). Soha nem szerettem a lúdlábat, és akkor finoman fogalmaztam.. Megkóstoltam, és nem nagyon jut eszembe ennél finomabb süti azóta sem! Többet ettem belőle, mint a férjem!
Kedves Musai nagyon örülök a sikernek, főleg, hogy téged is meghódított a süti:)) Szerintem ennek egy titka van, nem szabad spórolni a kiváló hozzávalókon, és akkor nagyon finom lesz! Alapjában véve ez egy egyszerű sütemény, de mégis nagyon sok múlik az alapanyagokon.
Szia.28 cm es tortaformában szeretném megsütni.ehhez leirnád,a megfelelő mennyiséget a hozzávalòkbòl?
Szia Bea, ez nagy átmérőjű torta, készítheted nyugodtan a megadott recept szerint, ha vékonyabb tésztát szeretnél, akkor számold át a piskótát 3 tojásosra, krém maradhat.
A kész kihabosított krémből tegyél bő 16 teáskanálnyit csillagcsőrös habzsákba, és minden szeletre mehet egy krémrózsa, abba pedig a meggyszem.
Megjegyzés küldése