Oldalak
▼
2011. május 30., hétfő
Tiffany mézeskalács pipacsokkal
Most már megmutathatom, mert a konspirációnk sikeres volt és az ünnepeltnek valóban meglepetés lett.
Évának, a Fakanál blog írójának készült nevezetes születésnapra, és sikerült titokban eljuttatni hozzá a lánya, Alma segítségével.
Nagyon boldog születésnapot kívánok még egyszer, innen is!
2011. május 27., péntek
Epertorta
Gyors, finom, nem túl édes, eperkedvelők szeretni fogják.
Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
a tésztához:
- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál víz
- 50 dkg házi krémsajt vagy mascarpone
- 4 dl tejszín
- kevés porcukor
- 2 zacskó Zselatin Fix
- 1 kis üveg eperlekvár
- 1 kg eper
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverem a robotgéppel, legalább 10 percen keresztül. A lisztet összeszitálom a sütőporral. A tál szélénél a tojáskrémbe csurgatom az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. Egyenletesen a tortaformába kenem, és 20-25 perc alatt megsütöm, majd hűlni hagyom a tortaformában.
Az epret megtisztítom, megmosom, és a felét feldarabolom. A tejszínt habbá verem a Zselatin Fix hozzáadásával, beleteszem a mascarponét is, majd édesítem kevés porcukorral.
A piskótára kenem vastagon az eperlekvárt, kirakom a darabolt eperrel és ráhalmozom a krémet. Kócosra igazítom a tetejét és lefedve hűtőbe teszem legalább 2 órára.
Tálalás előtt eltávolítom a tortakarimát, a tortát a maradék eperrel és citromfűlevelekkel díszítem.
2011. május 23., hétfő
Bajorkrémes torta egerekkel
Ma van a kicsilány születésnapja, ez a torta volt az övé. A kívánság vaníliás krém volt és persze marcipánból készült egerek és sajt. Az egereket megint a nővérével készítették együtt, a sajtot én gyurmáztam.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a piskótához:
- 4 tojás
- 16 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 4 dkg kakaópor
- 2 kávéskanál sütőpor
- 4 evőkanál olaj
- 4 evőkanál víz
- 8 tojássárgája
- 25 dkg cukor
- 5 dl tej
- 4 dl tejszín
- 1 vaníliarúd
- 25 g zselatin
- 30 dkg őrölt mandula
- 20 dkg porcukor
- 75 ml víz
- pár csepp mandulaaroma
- zöld és sárga ételfesték
- kevés étcsokoládé
A piskóta hozzávalóit felezve két lapot sütök, külön-külön.
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverem a robotgéppel, legalább 10 percen keresztül. A lisztet összeszitálom a sütőporral és a kakaóporral. A tál szélénél a tojáskrémbe csurgatom az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. Egyenletesen a tortaformába kenem, és 12-15 perc alatt megsütöm, majd hűlni hagyom. Ugyanígy járok el a második lap esetében is.
A zselatinra kevés hideg vizet öntök egy láboskában és állni hagyom. A vaníliarudat felhasítom és a kikapart magokkal együtt a tejhez adom, felforralom. A tojássárgákat fehéredésig keverem a cukorral, majd apránként felengedem a forró tejjel, folyamatos keverés közben. Visszaöntöm az egészet a lábasba és kis lángon kevergetve besűrítem. Vigyázok nehogy felforrjon, mert akkor kicsapódik a tojás. Amikor kész, a vaníliarudat eltávolítom belőle.
A zselatint kis lángon keverve feloldom a vízben, majd a forró krémbe vegyítem. Az edényt hideg vízbe állítom és gyakran átkeverve kihűtöm a krémet.
A jéghideg tejszínt habbá verem és kézi habverővel beledolgozom a krémbe.
Az elmosott tortaformába beleteszem az egyik piskótalapot, ráöntöm a krémet, óvatosan rányomom a tetejére a másik piskótát és letakarva hűtőbe teszem egy éjszakára.
Elkészítem a marcipánt: a darált mandulához keverek 10 dkg porcukrot. A másik 10 dkg porcukorból 75 ml vízzel szirupot főzök, pár csepp mandulaaromát teszek hozzá, majd a mandulához öntöm. Alaposan összedolgozom, ha nagyon lágy lenne, akkor kevés mandulát gyúrok még bele.
Nagyjából 10 dkg marcipánt zöldre festek és ugyanennyit sárgára, az ételfestékekkel.
A zöld marcipánt két fólia közt kerekre nyújtom és lefedem vele a tortát. A sárgából sajtot formázok, a lányok pedig a natúr marcipánból 10 egeret. Kevés étcsokoládét olvasztok gőz fölött, nejlonzacskóba töltöm, pici lyukat vágok a sarkára és szemet-orrot írok vele az egerekre. Elrendezem a díszeket a tortán.
2011. május 21., szombat
Barackos-krémsajtos torta
Ez a torta is nevezetes születésnapra készült, a gyerekeim fogadott nagypapája is idén 70 éves. Ezzel köszöntöttük őt, és a torta bekerült a Kifőztük májusi számába is. Az újság rövidesen újra letölthető az oldalról.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
az alaphoz:
- 20 dkg babapiskóta
- 3-4 dl tej
- 40 dkg házi krémsajt vagy mascarpone
- 35 dkg tejföl
- 25 dkg túró
- 2 dl tejszín
- 4-5 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 25 g zselatin
- 1 dl víz
- 1 nagy barackkonzerv
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó habfixáló
- 2 kávéskanál porcukor
- 1 nagy barackkonzerv
- 1 kis zacskó színtelen tortazselé (nem zselatin!)
- 2,5 dl a barack levéből
- eper, kivi, narancs, lime
- citromfűlevelek
Egy pillanatra tejbe mártjuk a babapiskótákat, és kirakjuk velük a forma alját. Lecsöpögtetjük, majd cikkekre vágjuk a barackot. Kis lábosban elkeverjük a zselatint a vízzel, és állni hagyjuk.
A krémhez robotgép táljában habverővel összekeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a túrót, a porcukrot, a citromhéjat és a vaníliakivonatot. Közben hozzáadjuk a 2 dl tejszínből vert habot is. Kis lángon, kevergetve fölolvasztjuk a zselatint, elvegyítjük 3 evőkanál krémmel, majd hozzáöntjük a többi krémhez, és az egészet alaposan összekeverjük. A tortaformába öntjük a massza felét, kirakjuk a cikkekre vágott barackkal, majd ráöntjük a krém másik felét, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
A díszítéshez leszűrjük a barackot, és kis lábosba öntött 2,5 dl baracklében elkeverjük a tortazselét. Cikkekre vágjuk a barackot, és előkészítjük a többi gyümölcsöt. Elrendezzük őket a torta tetején. Kevergetve fölforraljuk a tortazselét, és forrástól számítva 1 percen át főzzük. Ecsettel vékonyan megkenjük a gyümölcsöket a zselével. Kevés porcukorral és a habfixálóval habbá verjük a 2 dl tejszínt, csillagcsöves habzsákba szedjük, és csíkokat nyomunk belőle a torta oldalára. Visszatesszük a tortát a hűtőbe, majd tálaláskor citromfűlevelekkel díszítjük.
Tipp: ha a díszítéshez kivit is használunk, akkor csak tortazselével fényezhetünk (ebben karragén a kötőanyag), mert a kivi gátolja a zselatin dermedését.
2011. május 19., csütörtök
Quiche sonkával és cukkinivel
Megint vendégszereplő a blogon, ezt a nagylány készítette-fotózta, hétvégén ebédre. Nagyon finom lett, sok dicséretet zsebelt be érte.
Hozzávalók 30 cm átmérőjű piteformához
a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 kávéskanál só
- 1/2 dl hideg víz
- 1 kicsi cukkini
- 10-15 dkg főtt füstölt sonka
- 4-5 apró paradicsom
- 1 csokor újhagyma
- 1 fej fehér hagyma
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 tojásfehérje
- 3 tojás
- 2,5 dl tejszín, tej vagy tejföl (vagy ezek keveréke)
- só, bors
- reszelt szerecsendió
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- aprított petrezselyemzöld
Ezalatt megtisztítom és felvágom a zöldségeket, kockára vágom a sonkát, lereszelem a sajtot.
A krém hozzávalóit kézi habverővel összekeverem, ízesítem.
A sütőt bekapcsolom 190 fokra, légkeveréssel.
A tésztát lisztezett deszkán köralakúra nyújtom és kibélelem vele a piteformát úgy, hogy körben 3 cm magas pereme legyen. Sütőpapírral kibélelem, megtöltöm a vaksütéshez használt lencsével és 10 percig sütöm, majd eltávolítom belőle a lencsét a papírral együtt, és visszateszem még 5 percre sülni.
Ezután egyenletesen elosztom benne a zöldségeket és a sonkát, ráöntöm a krémet és megszórom a sajttal.
190 fokon légkeveréssel nagyjából 25 percig sütöm.
Tipp: a sajtot lehet kockára vágva a zöldségek közé szórni, vagy belekeverni a krémbe.
2011. május 17., kedd
Baracktorta Giotto golyókkal és némi újítással
A fiam persze idén is ragaszkodott a szokásos tortájához, én meg újítottam egy picit rajta, magasabb, kiadósabb lett és ízesebb.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a laphoz:
- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál víz
- 2 nagy doboz őszibarack konzerv / 1 kg friss barack
- 4 dl baracklé (minél nagyobb gyümölcstartalmú)
- 50 g étkezési keményítő
- kevés cukor
- 15 g porzselatin
- 4-5 evőkanál baracklekvár a krém alá
- 50 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone
- 4 dl tejszín
- porcukor ízlés szerint
- 2 zacskó habfixáló vagy Zselatin Fix
- 2 rúd Giotto golyó (18 db)
- 2 rúd Giotto golyó
- 4-5 evőkanál szeletelt mandula
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverem a robotgéppel, legalább 10 percen keresztül. A lisztet összeszitálom a sütőporral. A tál szélénél a tojáskrémbe csurgatom az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. Egyenletesen a tortaformába kenem, és 20-25 perc alatt megsütöm, majd hűlni hagyom.
A barackokat leszűröm és kockára vágom. Az étkezési keményítőt és kevés cukrot kézi habverővel elkeverem a baracklében, majd kis lángon besűrítem. Leveszem a tűzről és hozzáadom a barackot is.
Kevés hideg vízben elkeverem a zselatint, hagyom megduzzadni, majd a forró barackos krémbe keverem oldódásig. Hideg vízben, néha átkeverve, langyosra hűtöm a krémet. A tortalapot vékonyan megkenem a lekvárral, és ráöntöm a barackos krémet. Hűtőbe teszem legalább fél órára.
A tejszínt habbá verem 3-4 evőkanál porcukorral és a habfixálóval, hozzáadom a krémsajtot is és együtt habosítom őket még néhány percig. Ezt a krémet halmozom a barackos réteg tetejére és a 18 Giotto golyót belenyomkodom. Hűtőbe teszem 2-3 órára.
Tálalás előtt a szeletelt mandulát száraz serpenyőben kissé megpirítom és tányérra öntve kihűtöm. A maradék Giotto golyóval és a mandulával díszítem a tortát.
Tipp: a mandula most lemaradt róla, de anélkül is finom! Ha valaki szilárdabb fehér krémet szeretne, akkor használja a tejszín felverésénél a Zselatin Fixet, a zacskón lévő utasítás szerint.
2011. május 16., hétfő
Túrós pogácsa
Gabojszánál láttam meg, aztán átmentem Ízbolygóhoz, megnézni az eredetit. Pogácsaimádóknak kötelező, a többiek meg ettől fognak azzá válni.
Ez az adag a gyerekek szülinapjára készült, nagyjából 110 pogácsa lett belőle. Én hajtogatás helyett feltekertem, de másban nem változtattam.
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 50 dkg túró
- 40 dkg vaj (szinte folyékony)
- 2 tojás
- 3 dkg élesztő
- 1-1,5 dl tej
- 3 dkg só
- 1 tojás 1 teáskanál tejföllel kikeverve
- magok ízlés szerint (elmaradhat)
Lisztezett deszkán ujjnyi vékonyra nyújtom a tésztát és lekenem a tejfölös tojással. Feltekerem, mint a bejglit, majd kinyújtom kétujjnyi vastagra. 4 cm átmérőjű pogácsaformával kiszaggatom és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom a pogácsákat.
A szabáshulladékot összegyúrom, nyújtom és szaggatom. Amikor az összes készen van, az első adag pogácsa tetejét lekenem a maradék tojással, megszórom magokkal és 20-25 perc alatt megsütöm, majd sorban a többit is.
2011. május 13., péntek
Narancsos csokoládétorta
Ez a torta a nagylány 18. szülinapjára készült, együtt ötleteltünk, aztán szabad kezet kaptam, a kérés az volt, hogy nagyon csokoládés és narancsos legyen.
Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
a lapokhoz:
- 4 tojás
- 16 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 4 dkg kakaópor
- 2 kávéskanál sütőpor
- 4 evőkanál olaj
- 4 evőkanál víz
- 6 dl tejszín
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 narancs reszelt héja
- 50 dkg mascarpone
- 4-5 evőkanál porcukor
- 4 evőkanál kakaópor
- 10 dkg csokoládéval bevont kekszgolyó
a díszítéshez:
- 30 dkg csokoládés ostyarúd
- 12 narancscikk
- 12 kekszgolyó
A tészta hozzávalóit felezve, külön-külön két lapot sütök. A sütőt bekapcsolom 180 fokra. A tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágok.
Robotgéppel habosra keverem az egész tojásokat a cukorral, legalább 10 percen keresztül. A lisztet összeszitálom a sütőporral és a kakaóporral. A tál szélénél a tojáskrémbe csurgatom az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. A masszát a tortaformába teszem, és 10-12 perc alatt megsütöm. Ugyanígy készül a második lap is. Kihűlés után mindkettőről lehúzom a sütőpapírt.
Robotgéppel kemény habbá verem a csokoládés tejszínt. (Ha ez nem sikerülne, akkor lehet bele tenni 2 zacskó habfixálót.) A mascarponét habosra keverem a porcukorral és a kakaóporral, hozzáadom a csokoládés tejszínhabot is, majd fél percig folytatom még a keverést.
A krém negyedét csillagcsőrös habzsákba szedem, 4 evőkanálnyit pedig félreteszek a torta tetejéhez.
Az egyik piskótalapot tálra teszem, vékonyan megkenem narancslekvárral, majd a krémmel, és 12 db kivételével belenyomkodom a csokoládés kekszgolyókat. A másik piskótalapot is megkenem narancslekvárral és a lekváros felével borítom rá a krémre, óvatosan lenyomkodom.
A félretett 4 evőkanálnyi krémmel megkenem a tetejét, hullámosra igazítom. A habzsákból körben 12 rózsát nyomok a krémből, majd a torta szélét hullámvonalakkal díszítem. A kész tortát lefedve legalább 1-2 órára hűtőbe teszem.
Tálalás előtt minden habrózsába egy kekszgolyót és egy narancscikket teszek. Az ostyarudakat különböző hosszúságúra vágom és körberakom velük a tortát.
2011. május 10., kedd
Mézeskalács Tiffany mintával és egy virágos szív anyák napjára
Most vasárnap végre magkapta az anyukám a neki szánt ajándékot, így megmutathatom itt is, nem lepleztem le előre a meglepetést.
Régóta ámuldoztam Maggie Austin tortáin, főként a Tiffany minta a kedvencem. Aztán arra gondoltam, hogy ezt megpróbálom mézeskalácson is, ezek lettek az első darabok, az anyukám kapta őket.
Lesz folytatás, még kísérletezek a virágok festegetésével, csak idő kell hozzá. A technikán is kell csiszolni, nyilván más a tortaburkoló fondantra festeni, mint a mézesek terülőmázára.
2011. május 9., hétfő
Megjelent a Kifőztük májusi száma!
Megjelent a Kifőztük 2011/5. száma letölthető az oldalról, ahogy eddig, most is ingyenesen!
Egy fontos hír:
2011 június 15-ig az összes eddigi számunk letölthető lesz, a későbbiekben viszont mindig csak az utolsó 4 újság lesz elérhető. Utána a receptek a weboldalon lesznek fent, ezek feltöltése folyamatosan történik.
2011. május 7., szombat
Epres-krémsajtos torta
Ez a torta a testvére a most megjelent Kifőztükben lévő barackosnak. A blogot egy ideig most megint a torták fogják uralni, sorban jönnek a tavaszi születésnapok a családban. Ez a férjemnek készült, ő továbbra is a gyümölcsöseket részesíti előnyben.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
az alaphoz:
- 20 dkg babapiskóta
- 3-4 dl tej
- 40 dkg házi krémsajt vagy mascarpone
- 35 dkg tejföl
- 25 dkg túró
- 2 dl tejszín
- 4-5 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 25 g zselatin
- 1 dl víz
- 50 dkg eper
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó habfixáló
- 2 kávéskanál porcukor
- 1 nagy barackkonzerv
- 1 kis zacskó színtelen tortazselé (nem zselatin!)
- 2,5 dl a barack levéből
- 5-6 szem eper
- 2-3 szem kivi
- 1 narancs
- 1 lime
- citromfűlevelek
Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába, mert a kész tortát csak ezzel együtt tudjuk átcsúsztatni a tálra.Egy pillanatra tejbe mártjuk a babapiskótákat, és kirakjuk velük a forma alját. Megtisztítjuk és felaprítjuk az epret. Kis lábosban elkeverjük a zselatint a vízzel, és állni hagyjuk.A krémhez robotgép táljában habverővel összekeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a túrót, a porcukrot, a citromhéjat és a vaníliakivonatot. Közben hozzáadjuk a 2 dl tejszínből vert habot is.Kis lángon, kevergetve fölolvasztjuk a zselatint, elvegyítjük 3 evőkanál krémmel, majd hozzáöntjük a többi krémhez, és az egészet alaposan összekeverjük. A tortaformába öntjük a massza felét, kirakjuk a felaprított eperrel, majd ráöntjük a krém másik felét, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.A díszítéshez leszűrjük a barackot, és kis lábosba öntött 2,5 dl baracklében elkeverjük a tortazselét.Cikkekre vágjuk a barackot, és előkészítjük a többi gyümölcsöt. Elrendezzük őket a torta tetején. Kevergetve fölforraljuk a tortazselét, és forrástól számítva 1 percen át főzzük. Ecsettel vékonyan megkenjük a gyümölcsöket a zselével. Kevés porcukorral és a habfixálóval habbá verjük a 2 dl tejszínt, csillagcsöves habzsákba szedjük, és csíkokat nyomunk belőle a torta oldalára. Visszatesszük a tortát a hűtőbe, majd tálaláskor citromfűlevelekkel díszítjük.
Tipp: ha a díszítéshez kivit is használunk, akkor csak tortazselével fényezhetünk (ebben karragén a kötőanyag), mert a kivi gátolja a zselatin dermedését.
2011. május 4., szerda
Spenótos-ricottás gombócok
Megláttam ezt az ételt Anazarnál és tudtam, hogy nekem ilyet muszáj....
Megvártam, amíg szintén spenótrajongó Anna barátnőm eljön hozzám és elkészítettük, majd jól meg is ettük ketten:) Nagyon finom volt, két embernek főételként bőven elegendő.
Hozzávalók
a gombócokhoz:
- 20 dkg spenót (tisztítva mérve)
- fél csokor petrezselyemzöld
- 2 gerezd fokhagyma
- 14 dkg ricotta
- 10 dkg finomra reszelt parmezán (nálam most éppen eidami volt)
- 10 dkg liszt
- 2 tojás
- só, bors, szerecsendió
- fél csokor petrezselyemzöld
- 4 evőkanál vaj
- 1 gerezd fokhagyma
A masszából nedves kézzel tojásnyi gombócokat formázok, tálcára teszem őket, majd lefedve fél órára a hűtőbe.
Forrásban lévő sós vízben két részletben kifőzöm a gombócokat. Miután feljönnek a víz tetejére, még 3-4 percig főzöm, ezután szűrőkanállal üvegtálba szedem őket.
Elkészítem az öntetet: a vajat megolvasztom, hozzáadom a finomra reszelt fokhagymát, fél percig kevergetem, majd leveszem a tűzről. Beleszórom az aprított petrezselyemzöldet és meglocsolom vele a gombócokat.
Frissen tálalom.
2011. május 2., hétfő
Bográcsos főzőverseny Óbudán
Szombaton a Kifőztük csapata is részt vett az Óbudai Múzeum családi napján rendezett bográcsos főzőversenyen.
A feladat pincepörkölt készítése volt. Az alapanyagokat a múzeum biztosította, a versenyzők feladata volt egyéni fűszerezéssel megfőzni az ételt, majd gusztusosan tálalni a zsűrinek.
A zsűri elnöke és a műsorvezető Bede Róbert volt, a Tv Paprika főszakácsa. Nagyon jól éreztük magunkat, csodaszép idő volt, remek társaság, jó hangulat.
Csapatfőnökünk KataKonyha férje volt, neki köszönhetően isteni finom lett a pörkölt. Én sütöttem hozzá egy kenyeret, ami nem lett szép, mert kirepedt, de legalább jó ízű volt, jó kis ebédünk lett így.
Nem kerültünk a díjazottak közé, de ez nem szegte kedvünket, itt a részvétel volt a fontos.
A pincepörkölt receptjét rövidesen mindenki olvashatja a Kifőztük májusi számában, érdemes elkészíteni egy szép nyári napon!