Oldalak

2011. május 21., szombat

Barackos-krémsajtos torta



Ez a torta is nevezetes születésnapra készült, a gyerekeim fogadott nagypapája is idén 70 éves. Ezzel köszöntöttük őt, és a torta bekerült a Kifőztük májusi számába is. Az újság rövidesen újra letölthető az oldalról.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
az alaphoz:
  • 20 dkg babapiskóta
  • 3-4 dl tej
a krémhez:
  • 40 dkg házi krémsajt vagy mascarpone
  • 35 dkg tejföl
  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejszín
  • 4-5 evőkanál porcukor 
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 25 g zselatin
  • 1 dl víz
  • 1 nagy barackkonzerv 
a díszítéshez:
  • 2 dl tejszín
  • 1 zacskó habfixáló
  • 2 kávéskanál porcukor
  • 1 nagy barackkonzerv 
  • 1 kis zacskó színtelen tortazselé (nem zselatin!)
  • 2,5 dl a barack levéből
  • eper, kivi, narancs, lime
  • citromfűlevelek 
Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába, mert a kész tortát csak ezzel együtt tudjuk átcsúsztatni a tálra.
Egy pillanatra tejbe mártjuk a babapiskótákat, és kirakjuk velük a forma alját. Lecsöpögtetjük, majd cikkekre vágjuk a barackot. Kis lábosban elkeverjük a zselatint a vízzel, és állni hagyjuk.
A krémhez robotgép táljában habverővel összekeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a túrót, a porcukrot, a citromhéjat és a vaníliakivonatot. Közben hozzáadjuk a 2 dl tejszínből vert habot is. Kis lángon, kevergetve fölolvasztjuk a zselatint, elvegyítjük 3 evőkanál krémmel, majd hozzáöntjük a többi krémhez, és az egészet alaposan összekeverjük. A tortaformába öntjük a massza felét, kirakjuk a cikkekre vágott barackkal, majd ráöntjük a krém másik felét, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
A díszítéshez leszűrjük a barackot, és kis lábosba öntött 2,5 dl baracklében elkeverjük a tortazselét. Cikkekre vágjuk a barackot, és előkészítjük a többi gyümölcsöt. Elrendezzük őket a torta tetején. Kevergetve fölforraljuk a tortazselét, és forrástól számítva 1 percen át főzzük. Ecsettel vékonyan megkenjük a gyümölcsöket a zselével. Kevés porcukorral és a habfixálóval habbá verjük a 2 dl tejszínt, csillagcsöves habzsákba szedjük, és csíkokat nyomunk belőle a torta oldalára. Visszatesszük a tortát a hűtőbe, majd tálaláskor citromfűlevelekkel díszítjük.
 Tipp: ha a díszítéshez kivit is használunk, akkor csak tortazselével fényezhetünk (ebben karragén a kötőanyag), mert a kivi gátolja a zselatin dermedését.

11 megjegyzés:

  1. Csodálatos torta! Micsoda színek! Gyönyörű!!!

    VálaszTörlés
  2. Jujj, ezek a tortacsodák! Gyönyörű lett ez is! :))

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű kompozízió!
    (szívet melengető dolog, hogy családotokban, még "fogadott" nagypapának is jut hely)

    VálaszTörlés
  4. Nálatok tényleg sok mostanában a szülinap:) de nem baj, mert még több gyönyörűséget kreálhatsz, az Ők és a mi örömünkre!

    VálaszTörlés
  5. Művészi díszítés. Csodálatos!

    VálaszTörlés
  6. Na ezt is elmentem, aztán egyszer csak sort kerítek rá. Gyönyörű.

    VálaszTörlés
  7. Illéskrisz köszönöm szépen!

    Csipet aranyos vagy, köszi!

    Erika köszönöm, igen, jut hely Lacinak is a szívünkben, főleg hogy a kicsilány már nem ismerhette az én édesapámat, és az apósomat is csak néhány évig élvezhette nagypapaként.

    Márti így van, nálunk mindenki tavasszal született, leszámítva engem. Ez a torták időszaka:)

    Aleda köszönöm szépen!

    Móni köszi, mindjárt itt a vakáció, lehet tortázni:)

    Családi tűzhely köszönöm!

    Bianka köszönöm szépen!

    Anazar köszönöm!

    VálaszTörlés