Ez a torta is nevezetes születésnapra készült, a gyerekeim fogadott nagypapája is idén 70 éves. Ezzel köszöntöttük őt, és a torta bekerült a Kifőztük májusi számába is. Az újság rövidesen újra letölthető az oldalról.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
az alaphoz:
- 20 dkg babapiskóta
- 3-4 dl tej
- 40 dkg házi krémsajt vagy mascarpone
- 35 dkg tejföl
- 25 dkg túró
- 2 dl tejszín
- 4-5 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 25 g zselatin
- 1 dl víz
- 1 nagy barackkonzerv
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó habfixáló
- 2 kávéskanál porcukor
- 1 nagy barackkonzerv
- 1 kis zacskó színtelen tortazselé (nem zselatin!)
- 2,5 dl a barack levéből
- eper, kivi, narancs, lime
- citromfűlevelek
Egy pillanatra tejbe mártjuk a babapiskótákat, és kirakjuk velük a forma alját. Lecsöpögtetjük, majd cikkekre vágjuk a barackot. Kis lábosban elkeverjük a zselatint a vízzel, és állni hagyjuk.
A krémhez robotgép táljában habverővel összekeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a túrót, a porcukrot, a citromhéjat és a vaníliakivonatot. Közben hozzáadjuk a 2 dl tejszínből vert habot is. Kis lángon, kevergetve fölolvasztjuk a zselatint, elvegyítjük 3 evőkanál krémmel, majd hozzáöntjük a többi krémhez, és az egészet alaposan összekeverjük. A tortaformába öntjük a massza felét, kirakjuk a cikkekre vágott barackkal, majd ráöntjük a krém másik felét, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
A díszítéshez leszűrjük a barackot, és kis lábosba öntött 2,5 dl baracklében elkeverjük a tortazselét. Cikkekre vágjuk a barackot, és előkészítjük a többi gyümölcsöt. Elrendezzük őket a torta tetején. Kevergetve fölforraljuk a tortazselét, és forrástól számítva 1 percen át főzzük. Ecsettel vékonyan megkenjük a gyümölcsöket a zselével. Kevés porcukorral és a habfixálóval habbá verjük a 2 dl tejszínt, csillagcsöves habzsákba szedjük, és csíkokat nyomunk belőle a torta oldalára. Visszatesszük a tortát a hűtőbe, majd tálaláskor citromfűlevelekkel díszítjük.
Tipp: ha a díszítéshez kivit is használunk, akkor csak tortazselével fényezhetünk (ebben karragén a kötőanyag), mert a kivi gátolja a zselatin dermedését.
Csodálatos torta! Micsoda színek! Gyönyörű!!!
VálaszTörlésJujj, ezek a tortacsodák! Gyönyörű lett ez is! :))
VálaszTörlésGyönyörű kompozízió!
VálaszTörlés(szívet melengető dolog, hogy családotokban, még "fogadott" nagypapának is jut hely)
Nálatok tényleg sok mostanában a szülinap:) de nem baj, mert még több gyönyörűséget kreálhatsz, az Ők és a mi örömünkre!
VálaszTörlésMűvészi díszítés. Csodálatos!
VálaszTörlésNa ezt is elmentem, aztán egyszer csak sort kerítek rá. Gyönyörű.
VálaszTörlésMeseszép lett!
VálaszTörlésEgyedi a díszítés!
VálaszTörlésIlléskrisz köszönöm szépen!
VálaszTörlésCsipet aranyos vagy, köszi!
Erika köszönöm, igen, jut hely Lacinak is a szívünkben, főleg hogy a kicsilány már nem ismerhette az én édesapámat, és az apósomat is csak néhány évig élvezhette nagypapaként.
Márti így van, nálunk mindenki tavasszal született, leszámítva engem. Ez a torták időszaka:)
Aleda köszönöm szépen!
Móni köszi, mindjárt itt a vakáció, lehet tortázni:)
Családi tűzhely köszönöm!
Bianka köszönöm szépen!
Anazar köszönöm!
Gyönyörűűűű!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésTücsi köszönöm szépen!
VálaszTörlés