A fiam persze idén is ragaszkodott a szokásos tortájához, én meg újítottam egy picit rajta, magasabb, kiadósabb lett és ízesebb.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a laphoz:
- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál víz
- 2 nagy doboz őszibarack konzerv / 1 kg friss barack
- 4 dl baracklé (minél nagyobb gyümölcstartalmú)
- 50 g étkezési keményítő
- kevés cukor
- 15 g porzselatin
- 4-5 evőkanál baracklekvár a krém alá
- 50 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone
- 4 dl tejszín
- porcukor ízlés szerint
- 2 zacskó habfixáló vagy Zselatin Fix
- 2 rúd Giotto golyó (18 db)
- 2 rúd Giotto golyó
- 4-5 evőkanál szeletelt mandula
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverem a robotgéppel, legalább 10 percen keresztül. A lisztet összeszitálom a sütőporral. A tál szélénél a tojáskrémbe csurgatom az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. Egyenletesen a tortaformába kenem, és 20-25 perc alatt megsütöm, majd hűlni hagyom.
A barackokat leszűröm és kockára vágom. Az étkezési keményítőt és kevés cukrot kézi habverővel elkeverem a baracklében, majd kis lángon besűrítem. Leveszem a tűzről és hozzáadom a barackot is.
Kevés hideg vízben elkeverem a zselatint, hagyom megduzzadni, majd a forró barackos krémbe keverem oldódásig. Hideg vízben, néha átkeverve, langyosra hűtöm a krémet. A tortalapot vékonyan megkenem a lekvárral, és ráöntöm a barackos krémet. Hűtőbe teszem legalább fél órára.
A tejszínt habbá verem 3-4 evőkanál porcukorral és a habfixálóval, hozzáadom a krémsajtot is és együtt habosítom őket még néhány percig. Ezt a krémet halmozom a barackos réteg tetejére és a 18 Giotto golyót belenyomkodom. Hűtőbe teszem 2-3 órára.
Tálalás előtt a szeletelt mandulát száraz serpenyőben kissé megpirítom és tányérra öntve kihűtöm. A maradék Giotto golyóval és a mandulával díszítem a tortát.
Tipp: a mandula most lemaradt róla, de anélkül is finom! Ha valaki szilárdabb fehér krémet szeretne, akkor használja a tejszín felverésénél a Zselatin Fixet, a zacskón lévő utasítás szerint.
4 megjegyzés:
Most ettem egy pár szem mandulát, jöhet egy szelet a tortából.
Csodálatos lett.
Nagyon szeretem a tortáidat örülök neki, hogy igazi tortákat sütsz.
Pénteken voltam egy híres cukrásznál és ő mondta, hogy haragszik a mű tortákra, meg a fondantos csodákra mert ezek mennyivel jobbak.
Van benne igazság!
Ezek is nézhetnek ki nagyon jól, ráadásul ehetőek is.:)
Boldog szülinapot az ünnepeltnek
Judit küldöm:))
GasztroRéka köszönöm, így igaz, ezek is lehetnek szépek, és mindenképpen finomabbak. Egyszer régen kért a kicsi lányom egy egértortát, elkészítettem, a fondant bevonatot mindenki leszedte róla és kidobtuk. Akkor rájött ő is, hogy ilyen tortát nem kér többé.
Marad a marcipán és abból is kevés, az egerek is abból készültek idén is.
Egyébként engem lenyűgöznek a bevonatos torták is, mármint a kézműves teljesítmény, de azoknál valóban nem az íz a lényeg.
Bianka köszönöm szépen!
Megjegyzés küldése