2011. május 7., szombat

Epres-krémsajtos torta



Ez a torta a testvére a most megjelent Kifőztükben lévő barackosnak. A blogot egy ideig most megint a torták fogják uralni, sorban jönnek a tavaszi születésnapok a családban. Ez a férjemnek készült, ő továbbra is a gyümölcsöseket részesíti előnyben.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
az alaphoz:
  • 20 dkg babapiskóta
  • 3-4 dl tej
a krémhez:
  • 40 dkg házi krémsajt vagy mascarpone
  • 35 dkg tejföl
  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejszín
  • 4-5 evőkanál porcukor 
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 25 g zselatin
  • 1 dl víz
  • 50 dkg eper
a díszítéshez:
  • 2 dl tejszín
  • 1 zacskó habfixáló
  • 2 kávéskanál porcukor
  • 1 nagy barackkonzerv 
  • 1 kis zacskó színtelen tortazselé (nem zselatin!)
  • 2,5 dl a barack levéből
  • 5-6 szem eper
  • 2-3 szem kivi
  • 1 narancs 
  • 1 lime
  • citromfűlevelek

    Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába, mert a kész tortát csak ezzel együtt tudjuk átcsúsztatni a tálra.
    Egy pillanatra tejbe mártjuk a babapiskótákat, és kirakjuk velük a forma alját. Megtisztítjuk és felaprítjuk az epret. Kis lábosban elkeverjük a zselatint a vízzel, és állni hagyjuk.
    A krémhez robotgép táljában habverővel összekeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a túrót, a porcukrot, a citromhéjat és a vaníliakivonatot. Közben hozzáadjuk a 2 dl tejszínből vert habot is.
    Kis lángon, kevergetve fölolvasztjuk a zselatint, elvegyítjük 3 evőkanál krémmel, majd hozzáöntjük a többi krémhez, és az egészet alaposan összekeverjük. A tortaformába öntjük a massza felét, kirakjuk a felaprított eperrel, majd ráöntjük a krém másik felét, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
    A díszítéshez leszűrjük a barackot, és kis lábosba öntött 2,5 dl baracklében elkeverjük a tortazselét.
    Cikkekre vágjuk a barackot, és előkészítjük a többi gyümölcsöt. Elrendezzük őket a torta tetején. Kevergetve fölforraljuk a tortazselét, és forrástól számítva 1 percen át főzzük. Ecsettel vékonyan megkenjük a gyümölcsöket a zselével. Kevés porcukorral és a habfixálóval habbá verjük a 2 dl tejszínt, csillagcsöves habzsákba szedjük, és csíkokat nyomunk belőle a torta oldalára. Visszatesszük a tortát a hűtőbe, majd tálaláskor citromfűlevelekkel díszítjük.

    Tipp: ha a díszítéshez kivit is használunk, akkor csak tortazselével fényezhetünk (ebben karragén a kötőanyag), mert a kivi gátolja a zselatin dermedését.

10 megjegyzés:

Márti írta...

Gyönyörű ez a torta!!
Boldog szülinapot az ünnepeltnek!

Gabi, a tortatanonc írta...

Így ebéd után én is előnyben részesítenék valami hasonlót!
Nagyon szépek ezek a gyümölcsök, annyira gusztusos! Már várom a többi tortát is! :)

Mary írta...

Csodaszép lett! :)
Boldog szülinapot a férjednek!:)

erdoseva55 írta...

Nagyon guszta!És szép!
Boldog szülinapot a férjednek!

Bianka írta...

Boldog szülinapot és gyönyörű ez a torta

Moha írta...

Márti köszönöm, átadom!

Gabi köszönöm, szép sorban jönnek majd!

Mary, Éva, Bianka köszönöm szépen, és továbbítom a jókívánságot az ünnepeltnek!

Andi/cuki írta...

Isten éltesse az Ünnepeltet, csodaszép a torta!:-))
Ennyi zselatin megfog ennyi hozzávalót? Neked elhiszem, ideje csökkenteni nálem is..

Moha írta...

Andi köszönöm! Igen, megfogja, én is mindig kísérletezek, hogy egy picivel kevesebb is elég-e? Illetve teszek még valamit hozzá, akár csak plusz 2 dl tejszínt, de az lazítja, és nem lesz gumis, de mégis vágható és van tartása.

Andi/cuki írta...

Köszi Moha, kipróbálom,egy epermisut tervezek, mire érik az eper, s kis-nagyfiamnak névnapja lesz. Mascarponéval, tejföllel, tejszínnel, fehércsokival, s vagy fél kilo eperrel.Most nézem, Nálad a túró van a csokim helyett, úgyhogy behelyettesítem.:-))

Moha írta...

Andi az finom lesz, és érdemes lecserélni a fehér csokit, mert a tapasztalatom szerint attól túl édes lesz a dolog!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...