Ez a torta a testvére a most megjelent Kifőztükben lévő barackosnak. A blogot egy ideig most megint a torták fogják uralni, sorban jönnek a tavaszi születésnapok a családban. Ez a férjemnek készült, ő továbbra is a gyümölcsöseket részesíti előnyben.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
az alaphoz:
- 20 dkg babapiskóta
- 3-4 dl tej
- 40 dkg házi krémsajt vagy mascarpone
- 35 dkg tejföl
- 25 dkg túró
- 2 dl tejszín
- 4-5 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 25 g zselatin
- 1 dl víz
- 50 dkg eper
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó habfixáló
- 2 kávéskanál porcukor
- 1 nagy barackkonzerv
- 1 kis zacskó színtelen tortazselé (nem zselatin!)
- 2,5 dl a barack levéből
- 5-6 szem eper
- 2-3 szem kivi
- 1 narancs
- 1 lime
- citromfűlevelek
Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába, mert a kész tortát csak ezzel együtt tudjuk átcsúsztatni a tálra.Egy pillanatra tejbe mártjuk a babapiskótákat, és kirakjuk velük a forma alját. Megtisztítjuk és felaprítjuk az epret. Kis lábosban elkeverjük a zselatint a vízzel, és állni hagyjuk.A krémhez robotgép táljában habverővel összekeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a túrót, a porcukrot, a citromhéjat és a vaníliakivonatot. Közben hozzáadjuk a 2 dl tejszínből vert habot is.Kis lángon, kevergetve fölolvasztjuk a zselatint, elvegyítjük 3 evőkanál krémmel, majd hozzáöntjük a többi krémhez, és az egészet alaposan összekeverjük. A tortaformába öntjük a massza felét, kirakjuk a felaprított eperrel, majd ráöntjük a krém másik felét, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.A díszítéshez leszűrjük a barackot, és kis lábosba öntött 2,5 dl baracklében elkeverjük a tortazselét.Cikkekre vágjuk a barackot, és előkészítjük a többi gyümölcsöt. Elrendezzük őket a torta tetején. Kevergetve fölforraljuk a tortazselét, és forrástól számítva 1 percen át főzzük. Ecsettel vékonyan megkenjük a gyümölcsöket a zselével. Kevés porcukorral és a habfixálóval habbá verjük a 2 dl tejszínt, csillagcsöves habzsákba szedjük, és csíkokat nyomunk belőle a torta oldalára. Visszatesszük a tortát a hűtőbe, majd tálaláskor citromfűlevelekkel díszítjük.
Tipp: ha a díszítéshez kivit is használunk, akkor csak tortazselével fényezhetünk (ebben karragén a kötőanyag), mert a kivi gátolja a zselatin dermedését.
10 megjegyzés:
Gyönyörű ez a torta!!
Boldog szülinapot az ünnepeltnek!
Így ebéd után én is előnyben részesítenék valami hasonlót!
Nagyon szépek ezek a gyümölcsök, annyira gusztusos! Már várom a többi tortát is! :)
Csodaszép lett! :)
Boldog szülinapot a férjednek!:)
Nagyon guszta!És szép!
Boldog szülinapot a férjednek!
Boldog szülinapot és gyönyörű ez a torta
Márti köszönöm, átadom!
Gabi köszönöm, szép sorban jönnek majd!
Mary, Éva, Bianka köszönöm szépen, és továbbítom a jókívánságot az ünnepeltnek!
Isten éltesse az Ünnepeltet, csodaszép a torta!:-))
Ennyi zselatin megfog ennyi hozzávalót? Neked elhiszem, ideje csökkenteni nálem is..
Andi köszönöm! Igen, megfogja, én is mindig kísérletezek, hogy egy picivel kevesebb is elég-e? Illetve teszek még valamit hozzá, akár csak plusz 2 dl tejszínt, de az lazítja, és nem lesz gumis, de mégis vágható és van tartása.
Köszi Moha, kipróbálom,egy epermisut tervezek, mire érik az eper, s kis-nagyfiamnak névnapja lesz. Mascarponéval, tejföllel, tejszínnel, fehércsokival, s vagy fél kilo eperrel.Most nézem, Nálad a túró van a csokim helyett, úgyhogy behelyettesítem.:-))
Andi az finom lesz, és érdemes lecserélni a fehér csokit, mert a tapasztalatom szerint attól túl édes lesz a dolog!
Megjegyzés küldése