Oldalak

2011. június 29., szerda

Gesztenyetorta friss meggyel






Ezzel a tortával indultam a Maroni gesztenyés receptversenyén. Nem tudom a zsűri hogy ítéli meg, de a végeredmény finom lett, ma ezt reggeliztük.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
alaphoz:
  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg durvára darált mandula
  • 12 dkg kristálycukor
  •  2 evőkanál kakaópor
krémhez:
  • 50 dkg Maroni Bio gesztenyepüré
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl tejszín
  • 2 zacskó Zselatin Fix
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
töltelékhez és díszítéshez:
  • 1 kg friss meggy kimagozva
  • 1 kis zacskó piros tortazselé (12 g) 
  • 10 dkg Spar tejcsokoládé (vagy étcsokoládé)
  • 1 teáskanál olaj 
  • 3 dl tejszín
  • 1 zacskó habfixáló 
A tortaformát kibéleljük sütőpapírkoronggal, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot is. Beleszitáljuk a kakaóport, és kézi habverővel belekeverjük a durvára darált mandulát. A formába simítjuk a tésztát, 20-25 perc alatt megsütjük, és hagyjuk kihűlni.
A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a zselatin fixet és a mascarponét, ezekkel tovább keverjük, majd a gesztenyepürét is beletesszük. Megkóstoljuk és ízlés szerint édesítjük kevés porcukorral. Elfelezzük a krémet és az egyik részhez keverjük a két evőkanál kakaóport.
A tésztára kenjük a világos krémet, kirakjuk meggyel, majd rásimítjuk a kakaós krémet. A tortát lefedve hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára, de maradhat egész éjszakára is.
Ezután a torta közepét kirakjuk meggyel, 3-4 centis sávot szabadon hagyva a szélén. A piros tortazselét a zacskón lévő leírás szerint elkészítjük, majd egy ecset segítségével bekenjük vele a meggyeket.
A tejszínt habbá verjük a fixálóval, csillagcsőrös habzsákba töltjük, és rózsákat nyomunk körben a torta szélére a habból.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk az olajjal együtt, és megcsurgatjuk vele a torta tetejét-oldalát.

További gesztenyés receptek: www.gesztenyepure.hu

2011. június 26., vasárnap

Spenótos galuska





Ezt a finom galuskát még a spenótot egyébként nem kedvelők is szívesen megeszik. Adhatjuk köretként, de változatos ízesítéssel lehet főétel is belőle.
A recept a Kifőztük magazin júniusi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!


Hozzávalók
a galuskához:
  • 50 dkg spenót (lehet fagyasztott is)
  • 50 dkg liszt
  • 4 tojás
  • só, bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • reszelt szerecsendió
  • 1-2 dl víz vagy tej
  • 1-2 evőkanál olaj
a tálaláshoz:
  • paradicsomszósz
  • sajt
  • tejföl
  • főtt füstölt sonka
Megtisztítjuk és megmossuk a spenótot. Abban a kevés vízben, ami a leveleken maradt, kis lángon megfonnyasztjuk, majd lecsöpögtetjük és apróra vágjuk.
A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a spenótot, beleütjük a tojásokat, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, belereszeljük a fokhagymát. Annyi vízzel vagy tejjel dolgozzuk össze, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. Három-négy részletben főzzük ki.
Forrásban lévő vízbe szaggatjuk a tészta egy részét, ha feljöttek a galuskák a víz színére, akkor még fél percig főzzük, majd leszűrjük őket.
Nagyobb lábosba tesszük, összeforgatjuk kevés olajjal. Tálalásnál tehetünk rá tejfölt, vagy paradicsomszószt, gazdagíthatjuk sonkával, sajttal.

Tipp: ha fagyasztott spenótból készítjük, akkor azt szűrőben hagyjuk kiolvadni és lecsöpögni.

2011. június 20., hétfő

Savarin limoncellóval



Ez a finom sütemény a Kifőztük júniusi számában jelent meg, az újság letölthető az oldalról!

A savarin élesztős, koszorú alakú sütemény, amit alkoholos sziruppal itatnak át, és gyümölcsökkel, tejszínhabbal tálalnak. Nevét Jean Anthelme Brillat-Savarinról kapta, aki a XVIII. században élt, francia gasztronómus, jogász és politikus volt. Nemcsak a sütemény viseli a híres férfiú nevét, hanem a sütéshez használt koszorúforma és egy francia sajt is.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű koszorúformához

a tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj 
  • 4 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
a sziruphoz:
  • 2,5 dl víz
  • 1,25 dl limoncello (citromlikőr)
  • 1,25 dl citromlé
  • 10 dkg cukor
a tálaláshoz:
  • gyümölcsök tetszés szerint
  • tejszínhab
Tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a cukrot, a reszelt citromhéjat, a vaníliakivonatot és a sót. Elkeverjük az élesztőt a langyos tejben, és a liszt közepébe öntjük. Beleütjük a tojásokat is, majd a robotgép dagasztókarjával az egészet összedolgozzuk, miközben apránként belecsorgatjuk a langyos vajat. Galuskaszerű tésztát kapunk, amelyet letakarva 30-40 percig kelesztünk.
Vajazzuk és lisztezzük a koszorúformát. Lapáttal átforgatjuk a tálban a tésztát, majd a formába öntjük. Letakarva ismét kelni hagyjuk, amíg duplájára nem nő. Ez nagyjából 50-60 percig tart.
180 fokra melegítjük a sütőt, 30-35 perc alatt megsütjük a tésztát. (Tűpróba!)
Ha nagyon barnul a tészta teteje, akkor alufóliával lefedjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot. Kis lángon 4-5 percig forraljuk a vizet a cukorral, azután beleöntjük a citromlevet és a limoncellót, majd levesszük a tűzről. A kisült tésztát forrón meglocsoljuk kevés sziruppal, megvárjuk, hogy beigya a tészta, majd apránként ráöntjük a maradékot is. A formában hagyjuk kihűlni a süteményt. Ezután nagyobb tálra borítjuk, és a közepébe halmozzuk a gyümölcsöket. Tejszínhabbal is kínálhatjuk.

2011. június 16., csütörtök

Tiffany mézeskalács hajnalkával



Amíg újabb süti vagy étel nem kerül terítékre, hoztam egy mézest. Nagyon szeretem a virágokat, és továbbra is kísérletezem azzal, hogyan tudom mézeskalácsra varázsolni őket.

2011. június 14., kedd

Bazsalikomos újkrumplisaláta tokaji borecettel





Én is kaptam a Tokaji Borecet Manufaktúrától kipróbálásra eceteket. A kérés az volt, hogy cserébe küldjem el az általam készített ételek receptjét nekik, illetve ezek itt a blogon is megjelennek természetesen.
Ez a saláta az első a sorban.
A tokaji borecetek nagyon kellemes meglepetést okoztak, egyáltalán nem karcosak, finoman adják át a hozzájuk használt zöld fűszer aromáját is. Érdemes kipróbálni őket!

Hozzávalók: 
  • 1 kg apró szemű újkrumpli
  • 1 csokor újhagyma
  • 4-5 paradicsom
  • 200 g mini mozzarella
  • 8-10 bazsalikomlevél
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • Bazsalikomos tokaji borecet 
  • só, bors
A krumplit alaposan megmossuk, ha nagyobbak, akkor négy részre vágjuk őket. Sós vízben megfőzzük, nagyjából 8-10 perc alatt. Amíg a krumpli fő, elkészül a saláta többi része.
Az újhagymát megmossuk és zöldjével együtt felaprítjuk. A paradicsomot megmossuk és négy részre vágjuk. A mozzarellát szűrőbe téve lecsöpögtetjük.
A bazsalikomleveleket megmossuk, leszárítjuk és ollóval vékony csíkokra vágjuk.
Az olívaolajat elkeverjük 2-3 evőkanál Bazsalikomos tokaji borecettel és sózzuk, borsozzuk, beletesszük a bazsalikomot is.
A krumplit leszűrjük, nagyobb tálba tesszük és összeforgatjuk a salátaöntettel. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot és a mozzarellát is.
Adhatjuk hús mellé köretként, gazdagíthatjuk kockára vágott füstölt sonkával, olívabogyóval, de önálló fogásként is nagyon finom.

2011. június 6., hétfő

Mézeskalács könyvek virágokkal, ballagásra









Most már megmutathatom őket, hiszen pénteken megkapták a pedagógusok.
Ugyanabba az oviba kerültek, ezért egyformák a nevek és az idézet, három óvónő és a dadus kapta a könyveket a búcsúzó csoporttól.

2011. június 5., vasárnap

Megjelent a Kifőztük 2011/6. száma!



Megjelent a Kifőztük júniusi száma, letölthető az oldalról, ahogy eddig is!

Finomságok idénygyümölcsökből és zöldségekből, érdemes belenézni!

2011. június 3., péntek

Hortobágyi húsos palacsinta



Ez a recept még a májusi Kifőztükben jelent meg. Az újság letölthető a Kifőztük oldalán.

A palacsinta lehet előétel, vagy tartalmasabb leves után második fogás.

Hozzávalók 10-12 darabhoz
  • 1 kg húsból készült pörkölt  (csirke-, sertés vagy borjúhús)
  • 2 nagy doboz tejföl (90 dkg)
a palacsintához:
  • 2 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • 2 dl víz
  • 6 evőkanál olaj
  • 2 kávéskanál só
a díszítéshez:
  •  petrezselyemzöld / snidling
Simára keverjük a palacsintatészta hozzávalóit, és 10-12 darab palacsintát sütünk. Kiszedjük a húst a szaftjából, és apróra vágjuk. Elkeverünk a pörköltlében 6-7 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy kenhető masszát kapjunk.
Megkenjük vele a palacsintákat, majd két szemben lévő szélét behajtva föltekerjük őket. Tűzálló tálba egymás mellé tesszük a tekercseket, meglocsoljuk a maradék mártással, és előmelegített sütőben 200 fokon átforrósítjuk. Tálalásnál kevés tejfölt csurgatunk rá, és petrezselyemzölddel vagy snidlinggel díszítjük.

Tipp: ha nem akarjuk az egész mennyiséget frissen tálalni, akkor kétfelé osztjuk, és az egyik adagot lefagyasztjuk. Felhasználáskor előbb néhány órára a sima hűtőbe tesszük az ételt, vagy szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, azután átmelegítjük a sütőben.