Ez a finom sütemény a Kifőztük júniusi számában jelent meg, az újság letölthető az oldalról!
A savarin élesztős, koszorú alakú sütemény, amit alkoholos sziruppal itatnak át, és gyümölcsökkel, tejszínhabbal tálalnak. Nevét Jean Anthelme Brillat-Savarinról kapta, aki a XVIII. században élt, francia gasztronómus, jogász és politikus volt. Nemcsak a sütemény viseli a híres férfiú nevét, hanem a sütéshez használt koszorúforma és egy francia sajt is.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű koszorúformához
a tésztához:
- 35 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 4 tojás
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 2,5 dl víz
- 1,25 dl limoncello (citromlikőr)
- 1,25 dl citromlé
- 10 dkg cukor
- gyümölcsök tetszés szerint
- tejszínhab
Vajazzuk és lisztezzük a koszorúformát. Lapáttal átforgatjuk a tálban a tésztát, majd a formába öntjük. Letakarva ismét kelni hagyjuk, amíg duplájára nem nő. Ez nagyjából 50-60 percig tart.
180 fokra melegítjük a sütőt, 30-35 perc alatt megsütjük a tésztát. (Tűpróba!)
Ha nagyon barnul a tészta teteje, akkor alufóliával lefedjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot. Kis lángon 4-5 percig forraljuk a vizet a cukorral, azután beleöntjük a citromlevet és a limoncellót, majd levesszük a tűzről. A kisült tésztát forrón meglocsoljuk kevés sziruppal, megvárjuk, hogy beigya a tészta, majd apránként ráöntjük a maradékot is. A formában hagyjuk kihűlni a süteményt. Ezután nagyobb tálra borítjuk, és a közepébe halmozzuk a gyümölcsöket. Tejszínhabbal is kínálhatjuk.
6 megjegyzés:
Finom, szeretem
Nálad mindig olyan gyönyörű eperszemek vannak az ételeken!
Én amikor Nálad járok, mindig egyfajta shock-ba esek. Csak bámulom a képet (mint borjú az új kaput), csorog a nyálam és nem találom a szavakat. Mert az, hogy szép, gusztusos, étvágygerjesztő, nekem NÁLAD kevés. Még keresem a szót, amivel a "műveidet" jellemezném, mert azon túl hogy finomak, nekem valami mást is sugároznak. Egyszer majd rájövök mit...
Addig is üdv.
Csodálatos a fotó és a sütemény is! Az az eper zuhatag!!!! Hmmmm!
Ki fogom próbálni!
Bianka köszi!
Bori, ezt a reggeli fotózás előtt vettük a piacon, azért volt ilyen gyönyörű!
Eva nagyon kedves vagy, köszönöm!
Illéskrisz köszi, ez most tényleg csuda eper volt, és finom is!
Móni remélem ízlik majd!
Megjegyzés küldése