Oldalak

2011. június 20., hétfő

Savarin limoncellóval



Ez a finom sütemény a Kifőztük júniusi számában jelent meg, az újság letölthető az oldalról!

A savarin élesztős, koszorú alakú sütemény, amit alkoholos sziruppal itatnak át, és gyümölcsökkel, tejszínhabbal tálalnak. Nevét Jean Anthelme Brillat-Savarinról kapta, aki a XVIII. században élt, francia gasztronómus, jogász és politikus volt. Nemcsak a sütemény viseli a híres férfiú nevét, hanem a sütéshez használt koszorúforma és egy francia sajt is.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű koszorúformához

a tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj 
  • 4 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
a sziruphoz:
  • 2,5 dl víz
  • 1,25 dl limoncello (citromlikőr)
  • 1,25 dl citromlé
  • 10 dkg cukor
a tálaláshoz:
  • gyümölcsök tetszés szerint
  • tejszínhab
Tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a cukrot, a reszelt citromhéjat, a vaníliakivonatot és a sót. Elkeverjük az élesztőt a langyos tejben, és a liszt közepébe öntjük. Beleütjük a tojásokat is, majd a robotgép dagasztókarjával az egészet összedolgozzuk, miközben apránként belecsorgatjuk a langyos vajat. Galuskaszerű tésztát kapunk, amelyet letakarva 30-40 percig kelesztünk.
Vajazzuk és lisztezzük a koszorúformát. Lapáttal átforgatjuk a tálban a tésztát, majd a formába öntjük. Letakarva ismét kelni hagyjuk, amíg duplájára nem nő. Ez nagyjából 50-60 percig tart.
180 fokra melegítjük a sütőt, 30-35 perc alatt megsütjük a tésztát. (Tűpróba!)
Ha nagyon barnul a tészta teteje, akkor alufóliával lefedjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot. Kis lángon 4-5 percig forraljuk a vizet a cukorral, azután beleöntjük a citromlevet és a limoncellót, majd levesszük a tűzről. A kisült tésztát forrón meglocsoljuk kevés sziruppal, megvárjuk, hogy beigya a tészta, majd apránként ráöntjük a maradékot is. A formában hagyjuk kihűlni a süteményt. Ezután nagyobb tálra borítjuk, és a közepébe halmozzuk a gyümölcsöket. Tejszínhabbal is kínálhatjuk.

6 megjegyzés:

  1. Nálad mindig olyan gyönyörű eperszemek vannak az ételeken!

    VálaszTörlés
  2. Én amikor Nálad járok, mindig egyfajta shock-ba esek. Csak bámulom a képet (mint borjú az új kaput), csorog a nyálam és nem találom a szavakat. Mert az, hogy szép, gusztusos, étvágygerjesztő, nekem NÁLAD kevés. Még keresem a szót, amivel a "műveidet" jellemezném, mert azon túl hogy finomak, nekem valami mást is sugároznak. Egyszer majd rájövök mit...
    Addig is üdv.

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos a fotó és a sütemény is! Az az eper zuhatag!!!! Hmmmm!

    VálaszTörlés
  4. Bianka köszi!

    Bori, ezt a reggeli fotózás előtt vettük a piacon, azért volt ilyen gyönyörű!

    Eva nagyon kedves vagy, köszönöm!

    Illéskrisz köszi, ez most tényleg csuda eper volt, és finom is!

    Móni remélem ízlik majd!

    VálaszTörlés