Oldalak

2011. július 29., péntek

Szélforgó kenyér







Ez a recept a Kifőztük magazin 7. számában jelent meg. Az újság letölthető az oldalról!
Baráti összejövetelre, grillezéshez vagy egyszerűen vacsorára ajánlom ezt a kenyeret. A közepében lévő tálkába bármilyen finom krém, körözött vagy egyéb mártogatós kerülhet.

Hozzávalók


  • 40 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 10 dkg Graham-liszt
  • 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 1 dl tej
  • 2 dl víz
  • 1 dl olaj
  • 2,5 dkg élesztő


Tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Lefedve duplájára hagyjuk kelni. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 10 részre osztjuk. Tíz perc pihentetés után egyenként hosszúkás bucikat formázunk a darabokból.

Sütőfóliával vagy sütőpapírral bélelünk egy nagyobb tepsit, kerek hőálló tálkát teszünk a közepére. Szélforgó alakban a tálka köré rendezzük a bucikat. Hosszában bevágjuk, majd 30-40 percig letakarva kelesztjük őket.

210 fokra melegítjük a sütőt, lespricceljük a kenyeret, és 20-25 perc alatt megsütjük. Amikor teljesen kihűlt, ízlés szerinti krémet teszünk a tálkába.

Tipp: két kenyeret is készíthetünk, ekkor egy-egy szélforgó csak 5 „sziromból” fog állni. Amíg az egyik kenyér sül, a másikat tegyük letakarva hűvös helyre, akár hűtőbe, nehogy túlkeljen.


19 megjegyzés:

  1. Jaj de szépet alkottál. Igazi müvész vagy a kelttésztákban is.

    VálaszTörlés
  2. Mekkora ötlet, nagyon guszta! Ki fogom próbálni, köszi. :)

    VálaszTörlés
  3. Mesebeli ötlet és mesebeli kivitelezés!!! Gyönyörűség :-)

    VálaszTörlés
  4. Tetszik nekem is! Szép asztal dísz amit meg lehet enni!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ötletes. A kenyérkék receptje is jól hangzik. :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon csinos kenyérke! Szuper formázás! Tetszik!

    VálaszTörlés
  7. Viki köszönöm, de ez a titulus Limarát illeti!

    Szemi köszönöm, érdemes!

    Bianka köszönöm!

    Elif köszi, örülök, hogy téged is lehet látni:)

    Chef Viki köszönöm, régebben is sütöttem már kis üveggel a közepén kalácsot, itt csak továbbléptem, és hasznosítom a kis edényt is:))

    Anazar köszönöm!

    Terike köszönöm, de ez elbújhat a te gyönyörű virágos kenyereid mögött!

    Kiskukta köszönöm!

    Petra köszönöm, ez tulajdonképp a sörkiflim tésztája, csak folyton variálok vele.

    Kriszti köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  8. Ha én egyszer ilyen kézügyességet kaphatnék....Amihez nyúlsz, abból valami csoda válik minden alkalommal!

    VálaszTörlés
  9. Trinity köszönöm, aranyos vagy!

    VálaszTörlés
  10. Holnap ezt fogom megsütni. Nagyon mutatós!!!

    Annyit újítok, hogy a bucik oldalát megkenem olajjal, hogy majd könnyebb legyen elválasztani őket. Mint a buktánál :)

    Várom a további szépségeket, hozzád érdemes benézni!

    egy másik Petra

    VálaszTörlés
  11. Petra köszönöm! Az olajos kenés jó ötlet, úgy biztos, hogy könnyebben szétjönnek a szirmok.

    VálaszTörlés
  12. ez most próbára vár nálunk :)búzakalász szemlét vettem nekik nemrég a sparban, olyan finom volt, hogy csak na...ez pedig kicsit hasonlít hozzá. Köszi.

    VálaszTörlés
  13. Beastie remélem ez is ízleni fog!

    VálaszTörlés
  14. Szia!
    Tegnap megsütöttem vacsorára.
    Nagyon finom lett. Mindenkinek ízlett.
    Fel is vettem a "sütés" listámra!

    VálaszTörlés
  15. Szia Mazsi! Nagyon örülök, hogy ízlik!

    VálaszTörlés