Oldalak

2011. augusztus 19., péntek

Fehér tönkölykenyér és a Kifőztük kenyeres különszáma





Megjelent a Kifőztük magazin kenyeres különszáma! Letölthető az oldalról továbbra is ingyenesen.
Bemutatjuk a nagyvilág kenyereit, péksüteményeit, a megszokott stábon kívül vendég bloggerek is sütöttek velünk.
Köszönjük a közreműködésüket, velük együtt sikerült egy nagyon szép és átfogó válogatást bemutatni az olvasóknak!
Az én egyik receptem az újságban az új kenyér ünnepét köszöntő fehér tönkölykenyér.

Hozzávalók

  • 60 dkg fehér tönkölyliszt
  • 40 dkg öregtészta
  • 2 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl víz
  • 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
  • 2 evőkanál olaj


Közepesen kemény tésztát dagasztunk a hozzávalókból. (Szükség esetén további 1-2 evőkanál vizet adunk hozzá.) Letakarva kelni hagyjuk, 20 perc után átgyúrjuk, majd újabb 20-30 percen át kelesztjük.

Ezután lisztezett deszkára borítjuk és kör alakúra lapogatjuk a tésztát. 4-5 cm szélességben behajtjuk a két szemben lévő szélét. A hajtott szélekre merőleges irányban föltekerjük úgy, hogy minden tekerésnél lenyomkodjuk, és közben a széleket is mindig behajtjuk egy kicsit.

A kapott veknit úgy tesszük sütőpapíros tepsire, hogy alulra kerüljön a tészta végződése. Letakarva duplájára kelesztjük, majd 2-3 helyen pengével vagy késsel bevágjuk.

220-230 fokra melegítjük a sütőt, kicsi fémedényben forró vizet teszünk az aljába. A megkelt kenyeret lespricceljük langyos vízzel, és 55-60 perc alatt megsütjük.
Rácsra téve hűtjük ki.

Tipp:
1. Ha valaki nem akar sok öregtésztát készíteni, akkor a kenyérsütés előtt 3-4 órával keverjen össze egy előtésztát, ami pont ehhez a kenyérhez elegendő:
20 dkg fehér tönkölyliszt, 5 g friss élesztő, 150 ml langyos víz, elkeverjük egy magasabb falú edényben és letakarva állni hagyjuk néhány órán át. Ezt használjuk a receptben megadott öregtészta helyett.

2. Öregtészta nélkül is készíthetjük, ebben az esetben 2,5 dkg élesztőt használjunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése