Oldalak

2011. augusztus 19., péntek

Gyümölcsös pite







Ezt a receptet E.Margit oldalán tanultam Nogeától. Én csak annyit változtattam, hogy a tésztába teszek sütőport is.
Nagyon finom, bármilyen gyümölcs jó bele, langyosan vagy hidegen egy kiadós leves után, remek második fogás.

Hozzávalók
a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • csipet só
  • 1 zacskó sütőpor (12 g)
  • 7-8 evőkanál hideg víz
a töltelékhez:

  • 60 dkg gyümölcs (nálam most szilva)
  • 25 dkg tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 10-15 dkg porcukor (a gyümölcs édességétől függ)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg liszt
a morzsához a tetejére:

  • 5 dkg hideg vaj
  • 6 dkg barna cukor
  • 7 dkg liszt
  • 1 teáskanál fahéj
A sütőport és a sót a liszthez keverem. Elmorzsolom a kockára vágott hideg vajjal, hozzáadom a vizet is és gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrok belőle. Kinyújtom és kibélelem a 30 cm átmérőjű piteformámat vele úgy, hogy pereme is legyen.
Elterítem benne a kimagozott félbevágott szilvát. Ha a gyümölcs nagyon leveses, akkor kevés darált kekszet vagy diót szórok alá.
Bekapcsolom a sütőt 175 fokra.
Kikeverem a tejfölt a többi hozzávalóval és a gyümölcsre öntöm. Ezután 30 percig sütöm a pitét.
Közben elkészítem a morzsát. A vajat kockára vágom, és elmorzsolom a fahéjas cukorral és a liszttel.
A sütőből kivett pite tetejére szórom a morzsát és még nagyjából 30 percig sütöm tovább a süteményt.

Langyosan, vagy teljesen kihűtve vágom fel.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos, épp most akartam valamilyen szilvás sütit vagy pitét sütni, tovább nem is keresgélek!

    VálaszTörlés
  2. Hankka köszi, remélem ízleni fog nektek is!

    VálaszTörlés