2011. augusztus 10., szerda

Kefires lángos



Ha nyár, akkor lángos!  Ez a recept még a júliusi Kifőztükben jelent meg, az újság letölthető az oldalról.

Ez a lángos más, mint a kenyértésztából készülő társai. A tészta 3-4 napig hűtőben tartható, mindig csak annyi lángost sütünk belőle, amennyit frissen elfogyasztunk.

Hozzávalók

a tésztához:
  • 70 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 40 dkg kefir
  • 2 tojás
  • 1/2 dl tej
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 dkg élesztő
a tálaláshoz:
  • tejföl
  • reszelt sajt
  • fokhagyma

Lágy tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Ha rövid idő múlva szeretnénk enni a lángost, akkor 30-40 percig letakarva kelni hagyjuk a tésztát. Ha későbbi felhasználásra szánjuk, akkor nagyobb méretű, fedeles tálban a hűtőbe tesszük.
Sütés előtt 3 ujjnyi olajat melegítünk egy nagyobb lábosban. Vékonyan beolajozunk egy tálcát. Olajos kézzel kisebb darabokat szakítunk a tésztából. Mindegyiket széthúzzuk, elvékonyítjuk a tálcán, így tesszük őket az olajba.
Közepes lángon 1-2 perc alatt pirosra sütjük a lángosok egyik, majd másik oldalát, és papírtörlőre szedjük őket.
Tejföllel, reszelt sajttal, apróra vágott fokhagymával tálaljuk.

Fontos, hogy a tálca és a kezünk olajos legyen, mert a tészta külsejét bevonó vékony olajréteg óvja meg a lángost attól, hogy sütés közben megszívja magát olajjal.

8 megjegyzés:

Bianka írta...

Ha készítek én is kefires változatot készítek. Nagyon guszta

Blogkonyha írta...

Jó kis recept, máris elvittem, ha nem haragszol! Nagyon guszta!

Okki írta...

Most jól is jönne egy kis sajtos lángos :)

Nagyon guszta!

eSKa írta...

Hűű, köszönöm, hogy leírtad. Egyszer már volt nekem hasonló receptem, el is készítettem, de eltűnt, és most nagyon örülök, hogy leírtad. Nagyon jól lehet az olajos tálcán készíteni a lángost. Hétvégi reggeli-tízórai lesz :)

Petra írta...

Én is mindig ezt a kefíres változatot készítem. Szeretem, hogy csak annyit sütök belőle, ami tényleg elfogy.
Nagyon guszta. Jó, hogy eszembe juttattad. :)))

Moha írta...

Bianka köszi, én szoktam a kenyértésztás változatot is, de ezt is nagyon szeretjük.

Kriszti dehogy haragszom:) jó étvágyat hozzá!

Okki köszönöm, küldöm fénypostával:)

eSKa nagyon szívesen, ezt valóban könnyű elkészíteni és finom akár reggelire is!

Petra köszi, akkor lángosra fel!

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Napok óta lángos ennék, örülök a receptnek, reggelire készíteném :)
Viszont csak natúr joghurtom van itthon, azzal lehet készíteni? Jó sűrű, itthon készült.
Ildi

Moha írta...

Kedves Ildi! Még nem készítettem joghurttal, de szerintem azzal is jó lehet, próbáld ki nyugodtan. Ha nagyon sűrű, akkor lehet hogy kell bele picivel több folyadék még.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...