Van a gasztroblogoknak egy nagyon kedves olvasója, Kata, aki kitalálta ezt a remek játékot. Adott három alapanyag plusz egy ráadás, ezekből kell receptet kreálni. Természetesen más is lehet az ételben, de a 3 adottnak szerepelnie kell, a ráadásnak nem feltétlenül.
Az alapanyagok a következők voltak a múlt hétre: paprika, hagyma, napraforgómag + szezámmag.
Nálam egy Scali kenyérke sült ki belőlük, a ráadás szezámmagba forgatva.
Hozzávalók
a tésztához:
- 30 dkg BL 80 kenyérliszt
- 2 evőkanál burgonyapehely (elmaradhat)
- 25 dkg öregtészta
- 1 teáskanál só
- 160-180 ml víz
- 2 evőkanál tej
- 2 evőkanál olaj
- 1 dkg friss élesztő
- 1 kápia paprika
- 1 marék napraforgómag
- 1 fej hagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 tojásfehérje
- szezámmag
Amíg ez elkészül, megtisztítom és felszeletelem a hagymát, majd kis lángon, kevergetve megpirítom két evőkanál olajban. Apró kockára vágom a paprikát.
A kész tésztát lisztezett deszkára borítom, ellapogatom és rászórom a hagymát, a napraforgómagot és a paprikát. Kézzel beledagasztom őket, majd a cipót letakarva duplájára kelesztem. Ez nagyjából 40-45 perc.
A megkelt tésztát kétfelé veszem, 30 cm hosszú hengerré sodrom őket. A szezámmagot tálcára szórom, majd a tojásfehérjével körben megkent hengereket beleforgatom. A két hengert összefonom, végeit aláhajtom, sütőpapíros tepsire teszem és további 30 percig kelni hagyom.
A sütőt bemelegítem 210-220 fokra, aljába kis fémedényben vizet teszek, és a kenyeret 35-40 perc alatt megsütöm. Rácson hagyom kihűlni.
8 megjegyzés:
Hű, de jól néz ki, megenném! :-)
Csodás kenyérke lett
Szivesen megkóstolnám! :)
Remekeltél ismét, a kreativitásod most sem hagyott cserben!
Kár, hogy ilyet nem lehet kapni a helyi boltban, törzs vevő lennék! Nagyon guszta!
Sütis néne köszönöm!
Bianka köszönöm!
Szemi repítek neked egy csücsköt:)
Erika köszönöm, igyekeztem, nekem ez jutott eszembe a hozzávalókról.
Betty köszi:)
Jaj de szépre sikeredett. Azért nem semmi, hogy a megadott magvas hozzávalókból egy ilyen szuper kenyér jutott eszedbe :) Pluszban én is a szezám mag mellett döntöttem volna.
Viki köszönöm! Valahogy visszafelé gondolkodtam, mert a szezámról rögtön beugrott a Scali, aztán az ízesítés is, hogy ezekkel egész finom lenne, és tényleg az lett:)
Megjegyzés küldése