2011. augusztus 22., hétfő

Scali kenyér fűszeresen a Kata-játékra







Van a gasztroblogoknak egy nagyon kedves olvasója, Kata, aki kitalálta ezt a remek játékot. Adott három alapanyag plusz egy ráadás, ezekből kell receptet kreálni. Természetesen más is lehet az ételben, de a 3 adottnak szerepelnie kell, a ráadásnak nem feltétlenül.
Az alapanyagok a következők voltak a múlt hétre: paprika, hagyma, napraforgómag + szezámmag.

Nálam egy Scali kenyérke sült ki belőlük, a ráadás szezámmagba forgatva.

Hozzávalók
a tésztához:

  • 30 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 2 evőkanál burgonyapehely (elmaradhat)
  • 25 dkg öregtészta
  • 1 teáskanál só
  • 160-180 ml víz
  • 2 evőkanál tej
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dkg friss élesztő
az ízesítéshez:
  • 1 kápia paprika
  • 1 marék napraforgómag
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál olaj
a tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • szezámmag
A tészta hozzávalóiból robotgéppel lágyabb tésztát dagasztok.
Amíg ez elkészül, megtisztítom és felszeletelem a hagymát, majd kis lángon, kevergetve megpirítom két evőkanál olajban. Apró kockára vágom a paprikát.
A kész tésztát lisztezett deszkára borítom, ellapogatom és rászórom a hagymát, a napraforgómagot és a paprikát. Kézzel beledagasztom őket, majd a cipót letakarva duplájára kelesztem. Ez nagyjából 40-45 perc.

A megkelt tésztát kétfelé veszem, 30 cm hosszú hengerré sodrom őket. A szezámmagot tálcára szórom, majd a tojásfehérjével körben megkent hengereket beleforgatom. A két hengert összefonom, végeit aláhajtom, sütőpapíros tepsire teszem és további 30 percig kelni hagyom.
A sütőt bemelegítem 210-220 fokra, aljába kis fémedényben vizet teszek, és a kenyeret 35-40 perc alatt megsütöm. Rácson hagyom kihűlni.



8 megjegyzés:

Sütis néne írta...

Hű, de jól néz ki, megenném! :-)

Bianka írta...

Csodás kenyérke lett

Szemi írta...

Szivesen megkóstolnám! :)

erika írta...

Remekeltél ismét, a kreativitásod most sem hagyott cserben!

Betty írta...

Kár, hogy ilyet nem lehet kapni a helyi boltban, törzs vevő lennék! Nagyon guszta!

Moha írta...

Sütis néne köszönöm!

Bianka köszönöm!

Szemi repítek neked egy csücsköt:)

Erika köszönöm, igyekeztem, nekem ez jutott eszembe a hozzávalókról.

Betty köszi:)

Viki írta...

Jaj de szépre sikeredett. Azért nem semmi, hogy a megadott magvas hozzávalókból egy ilyen szuper kenyér jutott eszedbe :) Pluszban én is a szezám mag mellett döntöttem volna.

Moha írta...

Viki köszönöm! Valahogy visszafelé gondolkodtam, mert a szezámról rögtön beugrott a Scali, aztán az ízesítés is, hogy ezekkel egész finom lenne, és tényleg az lett:)

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...