Megláttam Piszkénél ezt a tortát, és már írtam is a receptet. Gondoltam, ha csak fele olyan jó, mint szép, már akkor nyert ügyem van.
De sokkal-sokkal jobb lett, egészen fantasztikus a tésztája, szaftos, puha, nagyon csokis. Érdemes kipróbálni, bármilyen pikáns gyümölcsös krém passzol hozzá.
Az eredeti recept cup-ban adja meg a hozzávalókat, Piszke leírta "normálisan", én egy-két ponton változtattam picit.
Hozzávalók
a tésztához:
- 24 dkg liszt
- 10 dkg kakaópor
- 15 g szódabikarbóna
- 7 g sütőpor
- 1 kávéskanál só
- 3 tojás
- 35 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 20 dkg joghurt vagy tejföl
- 120 ml olaj
- 240 ml kávé
- 4 dl tejszín
- 3 dl tejföl
- 2 csomag Zselatin fix vagy 25 g zselatin
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 üveg meggybefőtt vagy 50 dkg friss meggy
- 80 ml víz
- 70 ml tejszín
- 9 dkg porcukor
- 4 dkg kakaópor
- 5 g zselatin
Bekapcsolom a sütőt 180 fokra.
A tészta első 5 hozzávalóját összevegyítem. A tojásokat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a vaníliát, a joghurtot, majd az olajat és a kávét, végül a lisztes keveréket is. Sütőpapírral bélelt 30 x 35 cm-es tepsibe öntöm a tésztát és nagyjából 20 perc alatt megsütöm.
Kihűlés után kettévágom és a kapott tésztadarabokat lapjában félbevágom. Leszűröm a meggybefőttet.
A krémhez habbá verem a tejszínt a Zselatin fixekkel. A tejfölhöz keverem a cukrot, vaníliát, citromlét és héjat, majd ezt óvatosan a tejszínhez vegyítem.
Egy tálcán összeillesztem a két alsó lapot, megkenem a krémmel és belenyomkodom a meggyszemeket. Ráteszem a felső lapokat, szintén egymás mellé, óvatosan lenyomva. Hűtőbe teszem a süteményt.
Elkészítem a glazúrt. A zselatint a kimért vízből elvett két evőkanál vízben elkeverem egy hőálló pohárban. A többi hozzávalót a maradék vízzel egy lábosban felmelegítem, fakanállal kavargatva, nem kell forrnia és ne legyen buborékos!
A zselatint feloldom a mikróban, és a kakaós részhez keverem, tovább már nem kell melegíteni. Kis lyukú szűrőn átszűröm és időnként megkeverve hűlni hagyom. (Be lehet tenni a hűtőbe is, csak figyelni kell, hogy ne szilárduljon meg teljesen!)
A mázat a hűtőből kivett sütemény tetejére öntöm, késsel eligazítom rajta, de nem kell nagyon kenegetni, szép simára elterül. A sütit visszateszem a hűtőbe a máz teljes szilárdulásáig. Éles késsel gyönyörűen lehet kockára vágni, minden hókuszpókusz nélkül.
Tipp: ha valaki sima zselatinnal dolgozik a krémnél is, akkor azt 1,5 dl vízben kis lángon feloldva keverje el kevés krémmel, majd ezután adja az egészhez.