Ennek a kalácstésztából sütött hagyományos holland péksüteménynek az eredete a 16. századig nyúlik vissza. Őse a portugál bolo. A szó a tekézéssel, kuglizással kapcsolatos jelentései mellett többek között a búgócsigát is jelöli. Erre utal a hasonló formájú péksütemény elnevezése. A nyers tészta valamivel lágyabb a szokásos kenyértésztánál, hogy könnyen sodorható legyen.
Hozzávalók 10 darabhoz
a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 7 dkg puha vaj
- 2 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 25 dkg sötétbarna nádcukor
- 3-4 teáskanál őrölt fahéj
Tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Ha nagyon kemény lenne, adunk hozzá még 2-3 evőkanál tejet. Letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 10 darabra osztjuk, egyenként apró gombócokat gömbölyítünk belőlük, és 15-20 percig pihentetjük őket. Nagyobb tálcára szórjuk a fahéjjal elkevert cukrot. 30-40 cm hosszú, vékony hurkákat sodrunk a gombócokból, vizes kézzel benedvesítjük őket, majd mindegyiket megforgatjuk a fahéjas cukorban.
Ezután a képen látható módon csomót kötünk a hurkák mindkét végére, majd egymástól némi távolságban sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük őket.
210 fokra forrósítjuk a sütőt, vízzel teli fémedényt teszünk az aljába, és körülbelül 15 perc alatt megsütjük a kalácsokat.
Forrás: bakemyday.blogspot.com
31 megjegyzés:
Tetszik a formázás. Nagyon finom lehet. .)))
Érdekes a formázás, és finom is lehet!
Azt hiszem a héten el is készítem :)
Nagyon guszta péksütemény! Jól jönne most a kávémhoz...Vittem a receptjét! Köszönöm!
Nagyon szép!!
Vajon kakaóval is jó lehet? Nálunk a család egyik fele, engem is beleértve, imádja a fahéjat, a másik fele pedig a kakaóra esküszik.
Petra köszönöm, tényleg nagyon finom!
Okki köszi, remélem ízleni fog!
Kriszti köszi, jó sütögetést!
Citromhab köszönöm, szerintem kakaóval is jó lehet, az egész sötét, lágy nádcukorba keverve a kakaópor is finom, és biztosan rajta is marad.
Hihetetlen, hogy Te még egy egyszerű kelttésztából is ilyen műveket hozol ki!
Fügét mutat :-)))) Minden jöhet, ami fahéjas!!
Nagyon tetszik a recept! Viszem és még a héten kipróbálom! Külön tetszik ahogy figyiszt mutat. :)
Moha,ez nagyon finom,én is többször készítettem,de már nagyon régen.Sokszor eszembe jut,szívesen enném,de valahogy mindig háttérbe szorul..szerintem az egyik legfinomabb kalács!
Vittem a recit! Csodás! :)
Muszáj elvinnem annyira tetszik! Ráadásul a keltészták is a gyengéim! :)
A tegnap este el is készítettem, épp most eszem az első darabot és nagyon ízlik!
Biztosan nem utoljára volt elkészítve :)
Finom!!!
M@rti köszi, az ötlet nem az enyém, de nagyon finom lett!
Anazar, igazad van, ez eddig fel sem tűnt!
Pixie köszi, most már én is nevetek a fityiszen:))
Edó most suliidőben újra előkerülhet, a csemeték örülnek neki!
Ancsika köszi, remélem ízleni fog!
Barbi köszi, nekem is...
Okki de jóóó! Akkor sikerült mást is megfertőzni vele:)
Vicuska köszi!
Nagyon guszta, biztos hogy én is elkészítem:)
Sok mindent próbáltam már és ennyire jól sikerült sütijeim nem voltak. Köszönöm:)
Tanácsodat/segítségedet szeretném kérni:) Mandulás karamell tortát szeretnék készíteni az én kis vőlegényemnek:) Piskótát sütök és három részre vágom. Egy sima egyszerű tejszínes krémet szeretnék készíteni, de semmi használhatót nem találtam. Pár órám lesz az elkészítésére, hamar kellene, hogy megdermedjen. Tudnál segíteni?
Előre is köszönöm.
Jó sütögetést, szép napot!
Helga
Kedves Helga!
Írok két gyors krémreceptet:
30 dkg kristálycukrot 2-3 evőkanál vízzel karamellizálok, ne legyen túl sötét! Hozzáöntök 1,5 dl forró vizet, kevergetve feloldom benne a karamellt.
80 g étkezési keményítőt (vagy 2 zacskó vaníliás pudingport) elkeverek 5 dl tejben, folytonos keverés közben a karamellhez öntöm, és kis lángon besűrítem az egészet.
25 dkg vajat habosra keverek, kanalanként hozzáadom a kihűlt karamellkrémet, és jól elkeverem. Ezzel lehet tölteni a piskótát.
A másik verzió:
4 dl tejszínt habbá versz 2 zacskó habfixálóval, (vagy 2 zacskó Dr.Oetker Zselatin fixszel, leírás a zacskón)és ezt óvatosan a karamellkrémhez kevered. Ezzel lehet tölteni a tortát. Az instant zselatinnal könnyű dolgozni, és elég hamar megszilárdul a krém.
Természetesen bármelyik módon töltöd, hűtőbe kell tenni néhány órára a kész tortát.
Ez hatalmas segítség, nagyon nagyon köszönöm:) Beszámolok majd a végeredményről:)
Szép napot!
Helga
Nagyon szívesen, várom a beszámolót! Remélem jól sikerül és ízleni is fog:)
Tojás tuti nem kell?:)
Judit egészen biztosan nem kell! Ez remek lesz anélkül is, egyébként van a blogon másik tojásmentes kalácsrecept is.
:)
Köszönöm! El is készült, és nagyon fincsi lett. :) Most részben graham lisztet (70 g) tettem bele és az enyémek "csak" 100 g cukrot vesznek fel, de így is naggyon jó lett. :)
Judit örülök, hogy jól sikerült és ízlik is!
Az íze egy kicsit a kürtöskalácséra hajaz. Finom :)
Magdolna, igazad van! És tényleg finom, a lányaim kedvence:)
Kedves Moha!
Már kel a tésztám,de megmondom őszintén egy kicsit aggaszt engem ez a 210 fok. A képviselőfánkon kívül én még semmit nem sütöttem ilyen magas hőfokon.Biztos kell ez a 210 fok?Előre is köszi.Timi.
Kedves Timi! Nagyon rövid ideig sül, és emiatt a magas hőfok miatt szinte karamelles lesz a külső cukorréteg rajta, így finom. Ha nagyon aggaszt a dolog, akkor süsd 190-200 fokon, csak itt az a lényeg, hogy ne süljön alacsony hőfokon sokáig, mert akkor kiszárad.
Rendben,köszönöm! Most tettem be 200 fokra,remélem jó lesz! :)
Én is remélem, majd kérlek írd meg hogy ízlett!
Kedves Moha!
Kisültek és még langyosan meg is kóstoltam egyet. Ez valami isteni!A tésztában az a kis citrom a fahéjas kéreggel együtt ellenállhatatlan!A gyerekem csak úgy tömi magába! Szóval köszönöm a receptet és a segítséget is! Timi.
Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy sikere van! Nálunk a lányaim kedvence.
Megjegyzés küldése