2011. szeptember 27., kedd

Csokoládés-meggyes kocka





Megláttam Piszkénél ezt a tortát, és már írtam is a receptet. Gondoltam, ha csak fele olyan jó, mint szép, már akkor nyert ügyem van.
De sokkal-sokkal jobb lett, egészen fantasztikus a tésztája, szaftos, puha, nagyon csokis. Érdemes kipróbálni, bármilyen pikáns gyümölcsös krém passzol hozzá.
Az eredeti recept cup-ban adja meg a hozzávalókat, Piszke leírta "normálisan", én egy-két ponton változtattam picit.

Hozzávalók
a tésztához:
  • 24 dkg liszt
  • 10 dkg kakaópor
  • 15 g szódabikarbóna
  • 7 g sütőpor
  • 1 kávéskanál só
  • 3 tojás
  • 35 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 20 dkg joghurt vagy tejföl
  • 120 ml olaj
  • 240 ml kávé
a krémhez:
  • 4 dl tejszín
  • 3 dl tejföl
  • 2 csomag Zselatin fix vagy 25 g zselatin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 üveg meggybefőtt vagy 50 dkg friss meggy
a glazúrhoz:
  • 80 ml víz
  • 70 ml tejszín
  • 9 dkg porcukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 5 g zselatin

Bekapcsolom a sütőt 180 fokra.
A tészta első 5 hozzávalóját összevegyítem. A tojásokat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a vaníliát, a joghurtot, majd az olajat és a kávét, végül a lisztes keveréket is. Sütőpapírral bélelt 30 x 35 cm-es tepsibe öntöm a tésztát és nagyjából 20 perc alatt megsütöm.
Kihűlés után kettévágom és a kapott tésztadarabokat lapjában félbevágom. Leszűröm a meggybefőttet.
A krémhez habbá verem a tejszínt a Zselatin fixekkel. A tejfölhöz keverem a cukrot, vaníliát, citromlét és héjat, majd ezt óvatosan a tejszínhez vegyítem.
Egy tálcán összeillesztem a két alsó lapot, megkenem a krémmel és belenyomkodom a meggyszemeket. Ráteszem a felső lapokat, szintén egymás mellé, óvatosan lenyomva. Hűtőbe teszem a süteményt.

Elkészítem a glazúrt. A zselatint a kimért vízből elvett két evőkanál vízben elkeverem egy hőálló pohárban. A többi hozzávalót a maradék vízzel egy lábosban felmelegítem, fakanállal kavargatva, nem kell forrnia és ne legyen buborékos!
A zselatint feloldom a mikróban, és a kakaós részhez keverem, tovább már nem kell melegíteni. Kis lyukú szűrőn átszűröm és időnként megkeverve hűlni hagyom. (Be lehet tenni a hűtőbe is, csak figyelni kell, hogy ne szilárduljon meg teljesen!)
A mázat a hűtőből kivett sütemény tetejére öntöm, késsel eligazítom rajta, de nem kell nagyon kenegetni, szép simára elterül. A sütit visszateszem a hűtőbe a máz teljes szilárdulásáig. Éles késsel gyönyörűen lehet kockára vágni, minden hókuszpókusz nélkül.

Tipp: ha valaki sima zselatinnal dolgozik a krémnél is, akkor azt 1,5 dl vízben kis lángon feloldva keverje el kevés krémmel, majd ezután adja az egészhez.












39 megjegyzés:

Gomba írta...

szépek!

Zsuzsa írta...

Ez közönséges izgatás így ebéd előtt egy csoki függőnek :-)

Katucikonyha, írta...

Ez valami csodásan néz ki, és van egy olyan érzésem, hogy az íze is hasonló!

Petra írta...

Gyönyörűek! A receptet már viszem is. :)))

Okki írta...

Nagyon guszta! :)

Gerdi írta...

Megláttam és megszerettem!

Blogkonyha írta...

Mestere vagy a sütemény felvágásának. Eszméletlen guszta! De azt nézem hogy még a meggyek is katonás rendben ülnek a krémben...Csúcs vagy!

Bianka írta...

Gyönyörűűű, hogy tusz ilyen gyönyörű szeleteket vágni

Anazar írta...

Megláttam a képet, mondtam is, ez biztos Moha. És az! :-)))
Tejszínes-meggyes kakaóval? Jöhet!!

Turák Kinga írta...

ez nagyon jól néz ki! Biztos, nagyon finom is!!!

Timi írta...

Máris híztam 2 kilót...pedig csak nézegettem a képeket...:o)))
Mi lenne, ha meg is kóstolnám? :o)
Fantasztikusan néz ki!!!

Csilla írta...

Gyönyörű, szabályos, meggyes, isteni! :)))

Gizi írta...

Csodálatos!!! Mint minden általad készített sütemény. Én is kölcsönveszem a receptet, mert ezt feltétlen megkel sütni.:)

Piszke írta...

Hát kockákra vágva is nagyon jól néz ki!!!!
Nálad belement ennyi kávé? Bár gondolom, a négyzetes forma és a két rétegbe vágás miatt jobban veszít is a nedvességtartalmából.

Csiperke írta...

Jujj ez elképesztően gyönyörűűűű!! Recept mentve...

Névtelen írta...

Remekmü! :)

Szemi írta...

Ez biztos nagyon finom, el is viszem a receptjét. Az meg, hogy egyszerűen tökéletesen szép lett, már fel sem tűnik. Na jó, nagyon is feltűnik! :))
De tényleg mindig ilyen precízen-szépen csinálsz mindent, már a képről lehet tudni,hogy ez csal a tiéd lehet. Még a meggyszemek is centire pontosan sorakoznak egymás mellett. :))

Névtelen írta...

Jól látom az első képen, hogy még kakaóport is szórtál rá?

kolozsgabi írta...

Istenem, hogy tudod így felszeletelni és tálalni, nagyon étvágygerjesztőek!

Moha írta...

Gomba köszi!

Zsuzsa tényleg az, ebéd után is:))

Katuci köszönöm, nagyon finom!

Petra köszi, jó sütést!

Okki, Gerdi köszönöm szépen!

Illéskrisz, köszi, de itt most nem kellett semmi varázslás, vízbe mártott kés, meg ilyenek, ez a máz valami csoda! A meggyek meg így sikerültek, az tényleg véletlen, próbáltam úgy nyomkodni bele, hogy egyformán jusson mindenhova.

Bianka köszi, kimértem vonalzóval, hogy egyformák legyenek, de egyébként egy jó éles kés a titok.

Anazar, köszi, ezek szerint Mohás lett:)) Azóta megcsináltam friss meggyel is (fagyasztottal) úgy az igazi, az nagyon jó lett.

Kinga köszi!

Timi köszönöm, aranyos vagy!

Csilla köszönöm!

Gizi köszönöm szépen! Remélem ízleni fog nektek is!

Piszke köszi, örök hálám a receptért! Visszaolvastam az angol blogon, ott egy cup kávét írt, gondoltam lesz, ami lesz, beleteszem. Folyt, mint az átok, pislogtam is, mi lesz belőle? De valami isteni szaftos lett a tészta.

Csiperke köszönöm!

Ancsi köszi:)

Szemi köszönöm, pedig nem fenyegettem meg a meggyeket:))

Kedves Névtelen nem szórtam rá kakaóport, csak ez a csuda jó glazúr van rajta. Nagyon sima bevonatot képez, és szépen lehet vágni is.

Kolozsgabi egy jó éles kés a titka! Meg az, hogy ez a máz nem kemény, nem törik, jól vágható, nem tapad a késhez sem.

Kósa Márta írta...

Nem gondolom, hogy valaha is ilyen szépség elkészítésére vetemedem, de azt külön is díjazom, hogy precízen írod le. /sütő méret, stb/

Mindenesetre most rám férne egy ilyen édes krémes szépséges szeletke....

Moha írta...

Márta ne gondold, hogy ez olyan nagy varázslat! Nem nehéz elkészíteni, inkább csak a hűlésre kell várni.
Méreteket igyekszem mindenhez írni, mert szeretném, ha ugyanúgy nézne ki másnak is, mint nekem, az elkészített süti.
Annyiféle tepsi, forma van, hogy én mindig beírom, mit használok.

Névtelen írta...

Hello,

A hétvégén megsütöttem, 2 nap alatt elfogyott...Én a tésztájába 10dkg olvasztott csokit tettem, mert nem volt otthon kakaópor. Isteni finom lett (ja, én csak 7 lap zselatint tettem bele, de elég volt)

Köszi
Marianna

Moha írta...

Marianna nagyon szívesen, ez csokival is biztos nagyon jó lehetett! Lapzselatinnal még nem dolgoztam, de gondolom azzal is jól megszilárdul.

Ildikó írta...

húúúú eszt muszaly kipróbálnom nagyon fincsi lehet meg szépet is mutat...minden elismerésem

Moha írta...

Ildikó köszi, próbáld ki, nagyon finom!

Rita írta...

Mennyire érezhető a kávé a piskótáján? Mert nálunk a gyerekek nem szeretik a kávé-ízt, de én mindenképp ezt a sütit szeretném megsütni:)

Moha írta...

Rita ez nehéz kérdés, egy picit szerintem érezni, de itt inkább a rengeteg kakaópor dominál. Készítsd úgy, hogy a kávé fele helyett csak sima vizet teszel bele. Tehát 120 ml kávé+120 ml víz, és a kávé ne legyen nagyon erősre főzve. Az összhatáshoz azért kell bele az íze, a keserűsége, de így nem lesz sok. Amúgy meg ne reklámozd, hogy mi van benne:)) Nálunk a kávét utáló nagyobb gyerekeim is simán megeszik az anyukámnak készült különféle kávétortákat....

Rita írta...

Oké, így lesz!:) Köszönöm szépen!

Rita írta...

No még egy kérdés...:) Miért kell félbevágni a piskótát, ha utána úgyis egymás mellé teszem a feleket? Vagy másik oldalukkal illesztem majd őket? Vagy csak hogy utána könnyebb legyen lapjában félbevágni? Köszönöm!

Moha írta...

Rita nekem nincs akkora késem, hogy a gáztepsi méretű piskótát lapjában félbe tudnám vágni.
Illetve a másik ok, hogy így két darabban egyenletesebben tudom lapjában elvágni, jobban tudok ügyelni a lapok egyforma vastagságára.

Névtelen írta...

Szia Moha!

Nem tudom neked hogy sikerült a tésztát keté vágni meg nekem sajnos nem!!! ahogy megfogtam egyböl darabokra hullot az egész!!!!

Akrémröl ne is beszéljek mert ez egy elég citromos krém igazán oda irhatad volna hogy ez egy citom krém mert olyan citromos hogy a gyerekeim megsem birták enni

egyszoval mind mehetett a kukába!!!!!!!!

Kösz
Maja!

Moha írta...

Kedves Maja!
Ez a tészta nagyon jó, rugalmas, ha úgy próbálod, ahogy írtam, biztosan sikerül neked is. Nem tudom, hogyan sütötted, ha esetleg légkeveréssel, akkor elképzelhető, hogy kiszáradt,ezért tört szét.
A krémnél 7 dl alapanyaghoz megy egy citrom leve, ez nem sok, de persze ez ízlés kérdése. Ha te tudod, hogy a gyerekeid / családod nem szeretik a citromos dolgokat, akkor simán kihagyhatod egy krémből a citromlét, ez attól még jó lesz.

Névtelen írta...

Szia Moha!

Az lenne a kérdésem,hogy ebböl a tésztábol szeretnék egy 3 emeletes tortát megsütni szerinted ha a tésztát lekavarom és csak lapokat sütök belöle nem egyszre az egész tésztát az ugy sikerülne ?

Üdv: Timi!

Moha írta...

Szia Timi! Itt van a ez a süti tortásítva:
http://mohakonyha.blogspot.com/2012/01/csokolades-malnas-torta.html

Ha akarsz, nyugodtan süss 3 lapot, bár ez 2 lappal plusz a glazúrral is nagyon magas lett.

Névtelen írta...

Szia Moha!http

Ezt a tortát szeretném megsütni csak nem tudom hogy a te tésztádal elkészitem akkor ugy sikerülni fog -e ?

http://neszeszer.blog.hu/2012/01/06/antidepresszans_szombatra_21


Üdv: Timi!

Moha írta...

Kedves Timi!

Fogalmam sincs, hogy ezzel a tésztával lehet-e formatortát készíteni? Nagyon szép az a torta amit kinéztél, de nem tudok ebben segíteni neked. Próbálj keresni formatortás fórumokat, ott biztos tudnak segíteni, mert ezekhez a tortákhoz speciális tészta és krém is kell. Bírni kell a súlyt a tésztának, nem szabad a krémnek kinyomódnia, stb....

TiMi írta...

Szervusz!
Ma készítettem el, mivel nem találtam itthon meggyet semmilyen formában, így a fagyasztóban lévő 35 dkg ribizlivel készítettem el. Nagyon finom lett!
De itt jegyezném meg, hogy nem tetszett a kávé a tésztában így kihagytam, csak vizet tettem bele, ami nem változtatott semmin. Amíg hűlt a tészta, a krémet a hűtőbe tettem, és befejeztem a Hachiko című filmet. Mire vége lett már tölthettem is a sütit. Imádtuk!!!!
Oh, igen! Citrom, itt üzenem minden kedves süti imádó olvasódnak, hogy egyes nyalánkságoknak fókusza, míg más süteményeknek pedig csak ízfokozója, akár a só. Ha a család nem szereti fontolóra se vegyük, hogy beletegyük!!!!
KÖSZÖNÖM SZÉPEN A RECEPTET!!!!!
IMÁDJUK, marad a kedvencek között!
Köszönettel
Timi

Moha írta...

Kedves Timi! A ribizli tökéletes választás, bármilyen savanykás gyümölcs jó ehhez a sütihez. Nekem a kávé keserűsége is kell a tésztába, nagyon jó az összhatás, az íze úgy. De ez persze egyéni ízlés kérdése, akár a citrom. Ha valaki tudja, hogy a család nem szereti, valóban hagyja ki inkább.
Örülök, hogy nektek is kedvenc lett ez a süti!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...