2011. szeptember 13., kedd

Szedres parfétorta pillecukorral




Az idő még alkalmas a fagyizásra, szedret is láttam még a piacon, de akár fagyasztott gyümölccsel is elkészíthető ez a torta. A recept még az augusztusi Kifőztükben jelent meg.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

a tésztához:

  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál víz


a krémhez:



a díszítéshez:

  • 2 dl tejszín
  • 1 zacskó habfixáló
  • citromfűlevelek
  • 12 szem szeder


Megmossuk a szedret, 12 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába.
Összeszitáljuk a lisztet a kakaóporral és a sütőporral. Robotgéppel legalább 5 percen keresztül habosra verjük a tojásokat a cukorral. Belecsorgatjuk az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverjük a lisztet. A tortaformába öntjük a masszát, 10-12 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.

Habbá verjük a tejszínt, és félretesszük. Elkészítjük a pillecukrot. Amikor a massza már felhabosodott, villával belekeverjük a szedret, majd a tejszínhabot is. Az egészet a formában lévő tésztára öntjük, elsimítjuk, és legalább 4-5 órára a fagyasztóba tesszük.

Tálalás előtt habbá verjük a tejszínt a fixálóval, és csillagcsöves habzsákba kanalazzuk. Késsel körben elválasztjuk a tortakarimát a parfétól, eltávolítjuk, a tortát pedig nagyobb tálra csúsztatjuk. Tejszínhabrózsákkal, a félretett szederszemekkel és citromfűlevelekkel díszítjük.

A pillecukornak köszönhetően könnyen vágható lesz.

Tipp: bolti pillecukorral is készíthetjük, abból 20-25 dkg-ra van szükség. Vízgőz fölött 1-2 evőkanál vízzel elkeverve fölolvasztjuk a pillecukrot, és innentől a recept szerint dolgozunk vele tovább.


12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hmmmm fenséges lehet:)

Szóval jelentkezem a karamell torta elkészítésével:)
Fantasztikus lett:)
Tölteléknek a pudingos krémet csináltam meg. Bevonáshoz pedig a tejszíneset (nem bántam csínján az élvezetekkel, ha lúd legyen kövér alapon:D )
Annyit változtatnék legközelebb, hogy a tejszínes krémbe csak egy zselatin fixet tennék, mert nagyon kemény lett, alig tudtam elkenni:D
Hihetetlen, hogy a sűrű szirupos karamell szinte elolvad a tejszínben:)Élmény volt összekeverni.

Tetejére csurgattam égetett cukrot rácsosan illetve a kis hab kupacokba készítettem égetett cukorból drazsékat. Szép lett és nagyon finom. Hálásan köszönöm a segítségedet.E-mail-ben küldök képet a nap folyamán!:)

Puszi:
Helga

Bianka írta...

gyönyörű finomság

kolozsgabi írta...

Jesszusom, hogy ez milyen finom lehet, szerintem a gyerekeid nagyon örülnek neki, az enyémek is belekostólnának. Kipróbálom a következő eseményen, köszi areceptet. És ami megmarad azt a fagyasztóba kell visszatenni?

Kati írta...

Hát ez csodás.

Atkáriné Terike írta...

Nagyon csodásan néz ki! Csábító.
Ügyes vagy!

Okki írta...

Nagyon szép!!!

Szeretnélek meglepni egy díjjal, kérlek nézz be hozzám :)

Blogkonyha írta...

Micsoda csoda torta! Irtó jól néz ki! A színe is lenyűgöző, hát gondolom az íze is hasonló lehet...

Névtelen írta...

Csodálatosan néz ki !

Jámborné Budai Mónika írta...

Légyszíves , nézz be hozzám, szeretnék díjat adni neked!

Moha írta...

Helga, nagy kő esett le a szívemről, örülök, hogy sikerült!
Én a tejszínes krémet úgy írtam, hogy a kihűlt főzött krémhez megy a tejszín (vaj helyett) így számoltam két zselatin fixet bele. Ha csak a tejszínhez keverted a karamellt, akkor tényleg elég 1 zacskó. Várom a képeket róla!

Bianka köszönöm!

Kolozsgabi tényleg finom lett, mivel parfétorta, ezt természetesen a fagyasztóban kell tárolni.

Kati köszönöm!

Terike köszönöm szépen!

Okki köszönöm, benézek!

Kriszti köszönöm szépen, nagyon finom lett, ezt a színt meg imádom, ez is jó a szederben:)

Zsófi köszönöm!

Mónika benézek, köszi!

Yoru Hikari írta...

Hmm... Nagyon jól néz ki! :-)

Moha írta...

Lara köszönöm szépen!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...