Az idő még alkalmas a fagyizásra, szedret is láttam még a piacon, de akár fagyasztott gyümölccsel is elkészíthető ez a torta. A recept még az augusztusi Kifőztükben jelent meg.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál víz
a krémhez:
- 1 adag házi pillecukor (vagy 20-25 dkg bolti)
- 50 dkg szeder
- 4 dl tejszín
a díszítéshez:
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó habfixáló
- citromfűlevelek
- 12 szem szeder
Megmossuk a szedret, 12 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába.
Összeszitáljuk a lisztet a kakaóporral és a sütőporral. Robotgéppel legalább 5 percen keresztül habosra verjük a tojásokat a cukorral. Belecsorgatjuk az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverjük a lisztet. A tortaformába öntjük a masszát, 10-12 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Habbá verjük a tejszínt, és félretesszük. Elkészítjük a pillecukrot. Amikor a massza már felhabosodott, villával belekeverjük a szedret, majd a tejszínhabot is. Az egészet a formában lévő tésztára öntjük, elsimítjuk, és legalább 4-5 órára a fagyasztóba tesszük.
Tálalás előtt habbá verjük a tejszínt a fixálóval, és csillagcsöves habzsákba kanalazzuk. Késsel körben elválasztjuk a tortakarimát a parfétól, eltávolítjuk, a tortát pedig nagyobb tálra csúsztatjuk. Tejszínhabrózsákkal, a félretett szederszemekkel és citromfűlevelekkel díszítjük.
A pillecukornak köszönhetően könnyen vágható lesz.
Tipp: bolti pillecukorral is készíthetjük, abból 20-25 dkg-ra van szükség. Vízgőz fölött 1-2 evőkanál vízzel elkeverve fölolvasztjuk a pillecukrot, és innentől a recept szerint dolgozunk vele tovább.
12 megjegyzés:
Hmmmm fenséges lehet:)
Szóval jelentkezem a karamell torta elkészítésével:)
Fantasztikus lett:)
Tölteléknek a pudingos krémet csináltam meg. Bevonáshoz pedig a tejszíneset (nem bántam csínján az élvezetekkel, ha lúd legyen kövér alapon:D )
Annyit változtatnék legközelebb, hogy a tejszínes krémbe csak egy zselatin fixet tennék, mert nagyon kemény lett, alig tudtam elkenni:D
Hihetetlen, hogy a sűrű szirupos karamell szinte elolvad a tejszínben:)Élmény volt összekeverni.
Tetejére csurgattam égetett cukrot rácsosan illetve a kis hab kupacokba készítettem égetett cukorból drazsékat. Szép lett és nagyon finom. Hálásan köszönöm a segítségedet.E-mail-ben küldök képet a nap folyamán!:)
Puszi:
Helga
gyönyörű finomság
Jesszusom, hogy ez milyen finom lehet, szerintem a gyerekeid nagyon örülnek neki, az enyémek is belekostólnának. Kipróbálom a következő eseményen, köszi areceptet. És ami megmarad azt a fagyasztóba kell visszatenni?
Hát ez csodás.
Nagyon csodásan néz ki! Csábító.
Ügyes vagy!
Nagyon szép!!!
Szeretnélek meglepni egy díjjal, kérlek nézz be hozzám :)
Micsoda csoda torta! Irtó jól néz ki! A színe is lenyűgöző, hát gondolom az íze is hasonló lehet...
Csodálatosan néz ki !
Légyszíves , nézz be hozzám, szeretnék díjat adni neked!
Helga, nagy kő esett le a szívemről, örülök, hogy sikerült!
Én a tejszínes krémet úgy írtam, hogy a kihűlt főzött krémhez megy a tejszín (vaj helyett) így számoltam két zselatin fixet bele. Ha csak a tejszínhez keverted a karamellt, akkor tényleg elég 1 zacskó. Várom a képeket róla!
Bianka köszönöm!
Kolozsgabi tényleg finom lett, mivel parfétorta, ezt természetesen a fagyasztóban kell tárolni.
Kati köszönöm!
Terike köszönöm szépen!
Okki köszönöm, benézek!
Kriszti köszönöm szépen, nagyon finom lett, ezt a színt meg imádom, ez is jó a szederben:)
Zsófi köszönöm!
Mónika benézek, köszi!
Hmm... Nagyon jól néz ki! :-)
Lara köszönöm szépen!
Megjegyzés küldése