Oldalak

2011. szeptember 13., kedd

Szedres parfétorta pillecukorral




Az idő még alkalmas a fagyizásra, szedret is láttam még a piacon, de akár fagyasztott gyümölccsel is elkészíthető ez a torta. A recept még az augusztusi Kifőztükben jelent meg.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

a tésztához:

  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál víz


a krémhez:



a díszítéshez:

  • 2 dl tejszín
  • 1 zacskó habfixáló
  • citromfűlevelek
  • 12 szem szeder


Megmossuk a szedret, 12 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába.
Összeszitáljuk a lisztet a kakaóporral és a sütőporral. Robotgéppel legalább 5 percen keresztül habosra verjük a tojásokat a cukorral. Belecsorgatjuk az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverjük a lisztet. A tortaformába öntjük a masszát, 10-12 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.

Habbá verjük a tejszínt, és félretesszük. Elkészítjük a pillecukrot. Amikor a massza már felhabosodott, villával belekeverjük a szedret, majd a tejszínhabot is. Az egészet a formában lévő tésztára öntjük, elsimítjuk, és legalább 4-5 órára a fagyasztóba tesszük.

Tálalás előtt habbá verjük a tejszínt a fixálóval, és csillagcsöves habzsákba kanalazzuk. Késsel körben elválasztjuk a tortakarimát a parfétól, eltávolítjuk, a tortát pedig nagyobb tálra csúsztatjuk. Tejszínhabrózsákkal, a félretett szederszemekkel és citromfűlevelekkel díszítjük.

A pillecukornak köszönhetően könnyen vágható lesz.

Tipp: bolti pillecukorral is készíthetjük, abból 20-25 dkg-ra van szükség. Vízgőz fölött 1-2 evőkanál vízzel elkeverve fölolvasztjuk a pillecukrot, és innentől a recept szerint dolgozunk vele tovább.


12 megjegyzés:

  1. Hmmmm fenséges lehet:)

    Szóval jelentkezem a karamell torta elkészítésével:)
    Fantasztikus lett:)
    Tölteléknek a pudingos krémet csináltam meg. Bevonáshoz pedig a tejszíneset (nem bántam csínján az élvezetekkel, ha lúd legyen kövér alapon:D )
    Annyit változtatnék legközelebb, hogy a tejszínes krémbe csak egy zselatin fixet tennék, mert nagyon kemény lett, alig tudtam elkenni:D
    Hihetetlen, hogy a sűrű szirupos karamell szinte elolvad a tejszínben:)Élmény volt összekeverni.

    Tetejére csurgattam égetett cukrot rácsosan illetve a kis hab kupacokba készítettem égetett cukorból drazsékat. Szép lett és nagyon finom. Hálásan köszönöm a segítségedet.E-mail-ben küldök képet a nap folyamán!:)

    Puszi:
    Helga

    VálaszTörlés
  2. Jesszusom, hogy ez milyen finom lehet, szerintem a gyerekeid nagyon örülnek neki, az enyémek is belekostólnának. Kipróbálom a következő eseményen, köszi areceptet. És ami megmarad azt a fagyasztóba kell visszatenni?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon csodásan néz ki! Csábító.
    Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép!!!

    Szeretnélek meglepni egy díjjal, kérlek nézz be hozzám :)

    VálaszTörlés
  5. Micsoda csoda torta! Irtó jól néz ki! A színe is lenyűgöző, hát gondolom az íze is hasonló lehet...

    VálaszTörlés
  6. Csodálatosan néz ki !

    VálaszTörlés
  7. Légyszíves , nézz be hozzám, szeretnék díjat adni neked!

    VálaszTörlés
  8. Helga, nagy kő esett le a szívemről, örülök, hogy sikerült!
    Én a tejszínes krémet úgy írtam, hogy a kihűlt főzött krémhez megy a tejszín (vaj helyett) így számoltam két zselatin fixet bele. Ha csak a tejszínhez keverted a karamellt, akkor tényleg elég 1 zacskó. Várom a képeket róla!

    Bianka köszönöm!

    Kolozsgabi tényleg finom lett, mivel parfétorta, ezt természetesen a fagyasztóban kell tárolni.

    Kati köszönöm!

    Terike köszönöm szépen!

    Okki köszönöm, benézek!

    Kriszti köszönöm szépen, nagyon finom lett, ezt a színt meg imádom, ez is jó a szederben:)

    Zsófi köszönöm!

    Mónika benézek, köszi!

    VálaszTörlés