Oldalak

2011. október 27., csütörtök

Bajor kifli



A Kifőztük 10. számába készített Szamóca egy adag bajor perecet. Nálam a tésztából kiflik lettek, bátran ajánlom mindenkinek, nagyon látványos és finom!

Hozzávalók 12 kiflihez
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1-2 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 kávéskanál cukor
a kifőzéshez:
  • 5 dkg szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál só
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Nagyobb tálba tesszük a kétféle lisztet, hozzáadjuk az olajat, a sót, az élesztős tejet, és dagasztás közben apránként annyi langyos vizet öntünk hozzá, amennyitől sima, rugalmas, nem túl kemény tésztát kapunk. Az alaposan kidolgozott tésztát letakarva fél órán át kelesztjük, majd 12 részre osztjuk, mindegyiket meggömbölyítjük és 10 percig állni hagyjuk.
A gömböket egyenként kinyújtjuk és kiflivé tekerjük fel.
Fölforralunk 1 liter vizet a szódabikarbónával és a sóval. Nagyobb lapátkanállal a gyöngyöző vízbe engedjük a kifliket (egyszerre csak kettőt-hármat), és egyszer megfordítva kb. fél percig főzzük , majd kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
Díszítésként éles késsel minden kiflit bevágunk néhányszor. Megszórhatjuk őket durva szemű sóval vagy magokkal.
25-30 perc pihentetés után 200 fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt barnára sütjük a kifliket.

Tipp: a kész, még forró péksüteményeket megkenhetjük kevés tejszínnel vagy tejjel, hogy szép fényesek legyenek.


40 megjegyzés:

  1. Látványos? Ezek egyszerűen fantasztikusak! Mintha valami sorozatgyártásban készültek volna. Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Minden reggel ilyen lúgos tésztás kifliket reggelizem - köszi a receptet! ;)

    VálaszTörlés
  3. Kreatív konyha, köszönöm, a kifliformázás már álmomban is megy. Itt a szépséget a barna szín hozza ki igazán.

    Beatbull nagyon szívesen, Szamóca érdeme. Szerintem másféle kiflitésztával is működik, a lényeg a naggggyon szódabikarbónás fürdetés.

    VálaszTörlés
  4. Persze, attól lesz lúgos a tészta ;) Állítólag úgy keletkezett, hogy egy péktanonc véletlenül beleejtette a kenyeret a felmosóvízbe, de mivel a liszt drága volt (ill. maga a kenyér érték), ezért mégis kisütötték. A lúgos kezelésnek köszönhetően sóféle is keletkezik a kérgén, no s persze szép barna is lesz az eredmény.

    VálaszTörlés
  5. De jó, ezt a történetet nem is tudtam hozzá! Mondjuk a felmosóvízben akkortájt ezek szerint csak mosószóda volt, nem domestos, szerencsére:))

    VálaszTörlés
  6. Korábban nem volt még szükség vegyszeriparra, ami részben a tisztítóipar, részben pedig az élelmiszeripart látja el. Gyanítom, hogy mosószóda lehetett és nem ecettel mostak fel ;)

    VálaszTörlés
  7. Félelmetesen szép formásak lettek

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűek, rajzolni sem lehet szebbet!

    VálaszTörlés
  9. Mese szépek! Nagyon beleharapnék az egyikbe...!!! És a szomszéd fűje mindig zöldebb...! :o)))

    VálaszTörlés
  10. Egyszerűen gyönyörűek!!Milyen csodás színűk van!

    VálaszTörlés
  11. Csodaszépek lettek:) Ezt meg kell, hogy süssem!!!!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szépek. Olyan harapnivalók.

    VálaszTörlés
  13. Már a Kifőztükben is csábított, de most már erőt kell vennem magamon és hajrá a sütés!

    VálaszTörlés
  14. Csodálatos kiflik! Ki kell próbálni,annyira gyönyörű és biztos nagyon finom is!
    Nagyon látványos! Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  15. Olyan gyönyörűek, hogy már meg is sütöttem:) Nagyon finom tésztája van, köszönöm a receptet.
    Nekem valamiért nem lett ilyen gyönyörű színe.? Lehet hogy kevés volt a szódabikarbóna?

    VálaszTörlés
  16. Beatbull ez az utókor mázlija:)

    Bianka, Kiskukta, köszönöm!

    Kriszti köszönöm, ez így igaz:)

    Aleda köszi, én is a színükbe szerettem bele!

    Trollanyu köszi, próbáld ki!

    Vali, Ottis köszönöm szépen!

    Adelid köszi, süsd meg gyorsan!

    Terike köszönöm szépen!

    Kedves Névtelen! nagyon szívesen, a színük bizony a szódabikarbónától függ!
    Bele kell tenni azt a döbbenetes mennyiséget az 1 liter vízbe, különben nem lesznek ilyen szépek!

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm szépen a válaszodat, legközelebb akkor felturbózom:) Köszönöm a segítségedet:)
    (Most látom, hogy még csak alá sem írtam az üzenetemet:), Helga voltam a karamell tortás:) )
    Szép napot!
    Helga

    VálaszTörlés
  18. Helga nagyon szívesen! Nekem évekig nem sikerült ilyenre, mert sosem mertem ennyi szódabikarbónát beletenni a vízbe. És mindig nagyon irigyeltem a külföldi oldalakon látott csudabarna péksütiket:))

    VálaszTörlés
  19. Kedves Moha! Ma megpróbálkoztam ezekkel a kiflikkel, egy évben sem lehetne őket említeni a Tieiddel, de legalább finomak lettek :) Így utólag kérdezném, hogy oldalanként fél percig kellene őket főzni, vagy összesen? :)) Én tettem bele egy kicsi teljes kiőrlésű lisztet is, de így sajnos nem tudtam szépen formázni a tésztát. Még gyakorolnom kell :)

    VálaszTörlés
  20. Kedves Betti! Oldalanként értendő a fél perc főzés. Ha tk. lisztet teszel bele, akkor készítsd több folyadékkal a tésztát, mert különben nagyon tömör és kemény lesz.
    A gyakorlásnak gondolom örül a család:))

    VálaszTörlés
  21. Kedves Moha! Köszönöm válaszod :) Akkor jól csináltam, oldalanként fél percig főztem. Figyeltem, hogy elég folyadékot tegyek bele, de hát még így sem lett elég, majd legközelebb. Csak mindig túl óvatos vagyok, nehogy túl lágy legyen :)

    VálaszTörlés
  22. Betti egy péksüteménynél nem gond, ha lágy a tészta, az inkább a kenyérnél tud bajt okozni.

    VálaszTörlés
  23. Régóta keresem a bajor kiflinek a receptjét

    VálaszTörlés
  24. Kedves Farkas11! Ezt jó szívvel ajánlom kipróbálásra, bár nem tudom hogy mennyire "eredeti bajor", de mindenesetre nagyon finom.

    VálaszTörlés
  25. Mit kell érteni azon, hogy feltekerjük a kifliket? A képen egyszerű henger alakúnak látom őket. Milyen vékonyra kell nyújtani a tésztát? Úgy tekerjem fel, mint egy palacsintát? Elnézést az értetlenkedésért, kezdő vagyok a péksütemény sütésben, de nagyon szeretem a bajor kifliket, szívesen kipróbálnám.
    Köszönöm! Rita

    VálaszTörlés
  26. Rita a henger úgy keletkezik, hogy az ovális, nagyjából 4-5 mm vékonyra nyújtott tésztát föltekerjük, úgy, mint a palacsintát, ahogy írtad!
    Kicsit a föltekert hengert átsodrod még a lisztezett deszkán, így lesz szép formája.

    VálaszTörlés
  27. ez eddig elkerülte a figyelmem. szóval akkor ez a sütést megelőző fürdőzés és a bevágás adja ezt a zebra színt? de tényleg?
    itthon nem rajongok az ilyen szódabikarbónás főzőcskés péksütikért, de volt régen egy pékség....na, ott kétpofára tömtük. de már rég elnyelte őket a piac.

    VálaszTörlés
  28. 4Gyerek, igen, ez a fürdetés adja a színt, és ilyen sok szódabikarbóna kell bele, különben nem lesz ilyen szép.

    VálaszTörlés
  29. Olyan guszták! Így hát nekiálltam,(a tortáktól most úgyis besokkaltam) Egy nagy zacskó szódabikarbónát öntöttem a vízbe igaz már bontva volt de nem sok hiányozhatott belőle, remélem jó lesz úgy is!

    Már alig várom!

    Amúgy a tésztája az olaj kivételével amit én a tepsibe öntök ugyanaz mint ahogy én a pizzatésztát készítem. Marcsi

    VálaszTörlés
  30. Marcsi remélem jól sikerültek a kiflik!

    VálaszTörlés
  31. Várakozás van, már bevagdostam, most telik a 25 perc pihi....... :-). Nagyon izgi, milyen lesz.... :-)

    VálaszTörlés
  32. Viktória remélem jól sikerültek a kiflik!

    VálaszTörlés
  33. fúúúúha, tegnap éjjel bukkantam erre a receptre... és már alig vártam, hogy megsüssem őket. Most épp kelnek... Én meg alig bírom kivárni. :) Remélem olyan gyönyörű lesz, mint a képen, és olyan finom, mint az osztrák/német pékségekben szokott lenni.

    Enikő

    VálaszTörlés
  34. ... kész van.... azt hiszem a tésztája túl lágy lett... Már amikor megkelt láttam nem lesz frankó, mivel olyan volt a tésztája, mint a szalagos fánknak... a teteje szilárd az alja meg eléggé nyers maradt, mint a félkész rántotta. Viszont isteni az illata és gyönyörű a színe :D

    VálaszTörlés
  35. Enikő nagyon sajnálom, hogy az első adag nem sikerült! Kevesebb vizet adj hozzá a dagasztásnál. Sajnos a víz mennyisége nagyon függ a liszt minőségétől, ezért nem lehet pontosabban megadni. Remélem a következő már tökéletes lesz:)

    VálaszTörlés
  36. A fele - fele liszt nem a félfogósnak felel meg?

    VálaszTörlés
  37. Kedves Ildi, ahogy utánaolvastam, a félfogós őrlési technikája más, mint a sima liszté, vagy a rétesliszté.
    Itt tudsz utánanézni: https://www.epmsrt.hu/liszt-kisokos

    VálaszTörlés
  38. Köszönöm! A kiflim igen csúnya ám finom lett. (van mit javítani a technikán) Síma és rétesliszt volt itthon úgyhogy kevertem " félfogósat"

    VálaszTörlés
  39. Végül is a lényeg az íze, a technikán meg lehet javítani:)

    VálaszTörlés