Ez a finom csiga még az októberi Kifőztükben jelent meg. Szaftos, puha marad még másnap is, ideális akár gyerekek tízóraijára.
Érdemes ellátogatni a Kifőztük Karácsony oldalra is, adományért cserében egy gyönyörű különszámot kaphat az olvasó, tele ünnepi receptekkel, kézműves ötletekkel!
A pénzzel idén a Velemi Camphill Gyermek Lakóotthont és a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthont támogatja az adományozó.
A velemi otthonban autista és értelmi fogyatékos gyerekek nevelése, oktatása folyik. A békéscsabai intézményben önmagukat ellátni nem tudó, többnyire mozgásképtelen, halmozottan sérült gyerekekről, fiatalokról gondoskodnak.
Az akció december 8-ig tart, aki tud kérem segítsen! Az adományoknak nincs alsó határa, bármilyen kis összeg is segítség
lehet!
Hozzávalók
a tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- csipet só
- 8 dkg cukor
- szűk 3 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl olaj
- 1 tojás
a töltelékhez:
- 50 dkg Maroni Fehérarany gesztenyepüré
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1-2 evőkanál tej
- 3 dl tej
- 1 evőkanál vaj
a tetejére:
- étcsokoládé
Tésztát dagasztunk a hozzávalókból: nagyon lágy, ragacsos lesz, ilyennek kell lennie. Lisztezett tálban letakarva a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, a töltelékhez simára keverjük a gesztenyepürét a vajjal és a tejjel.
Alaposan lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, és elfelezzük. Az egyik részt 45 x 35 cm-es lappá nyújtjuk, közben a tetejét is lisztezzük, hogy ne ragadjon. Megkenjük a gesztenyekrém felével, fölcsavarjuk, 16 csigára vágjuk, amelyeket egymástól némi távolságban sütőpapíros tepsibe teszünk.
Ugyanezt elvégezzük a tészta másik felével is, majd 30 percig kelni hagyjuk a csigákat. 180 fokra kapcsoljuk a sütőt, kis fémedényben vizet teszünk az aljába.
Fölforrósítjuk a locsoláshoz szánt tejet a vajjal.
Tepsinként nagyjából 15 percig sütjük, azután meglocsoljuk a csigákat a vajas tejjel, majd további 2-3 percre visszatesszük őket a sütőbe. Kihűlés után olvasztott csokoládéval megcsíkozhatjuk a tetejüket, de anélkül is finomak.
Nagyon finom
VálaszTörlésBianka, köszönöm!
VálaszTörlés