Oldalak

2011. november 24., csütörtök

Gesztenyés csiga





Ez a finom csiga még az októberi Kifőztükben jelent meg. Szaftos, puha marad még másnap is, ideális akár gyerekek tízóraijára.

Érdemes ellátogatni a Kifőztük Karácsony oldalra is, adományért cserében egy gyönyörű különszámot kaphat az olvasó, tele ünnepi receptekkel, kézműves ötletekkel!






A pénzzel idén a Velemi Camphill Gyermek Lakóotthont és a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthont támogatja az adományozó.
A velemi otthonban autista és értelmi fogyatékos gyerekek nevelése, oktatása folyik. A békéscsabai intézményben önmagukat ellátni nem tudó, többnyire mozgásképtelen, halmozottan sérült gyerekekről, fiatalokról gondoskodnak. 


Az akció december 8-ig tart, aki tud kérem segítsen! Az adományoknak nincs alsó határa, bármilyen kis összeg is segítség
lehet!




Hozzávalók

a tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • csipet só
  • 8 dkg cukor
  • szűk 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás

a töltelékhez:

a locsoláshoz:
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál vaj

a tetejére:

  • étcsokoládé

Tésztát dagasztunk a hozzávalókból: nagyon lágy, ragacsos lesz, ilyennek kell lennie. Lisztezett tálban letakarva a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, a töltelékhez simára keverjük a gesztenyepürét a vajjal és a tejjel.
Alaposan lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, és elfelezzük. Az egyik részt 45 x 35 cm-es lappá nyújtjuk, közben a tetejét is lisztezzük, hogy ne ragadjon. Megkenjük a gesztenyekrém felével, fölcsavarjuk, 16 csigára vágjuk, amelyeket egymástól némi távolságban sütőpapíros tepsibe teszünk.
Ugyanezt elvégezzük a tészta másik felével is, majd 30 percig kelni hagyjuk a csigákat. 180 fokra kapcsoljuk a sütőt, kis fémedényben vizet teszünk az aljába.
Fölforrósítjuk a locsoláshoz szánt tejet a vajjal.
Tepsinként nagyjából 15 percig sütjük, azután meglocsoljuk a csigákat a vajas tejjel, majd további 2-3 percre visszatesszük őket a sütőbe. Kihűlés után olvasztott csokoládéval megcsíkozhatjuk a tetejüket, de anélkül is finomak.

2 megjegyzés: