Oldalak

2011. november 10., csütörtök

Sajtos-sonkás csigakenyér















Egy finom kenyér, amiben már benne van a sajt és a sonka is, ideális tízórai az iskolásoknak.
A recept még a szeptemberi Kifőztükben jelent meg.


Hozzávalók

 a tésztához:
  • 50 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 dl víz
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 15 dkg főtt füstölt sonka
 a kenéshez:
  •  20 dkg natúr krémsajt (lehet házi, lecsöpögtetett tejfölből)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld

 a tetejére:
  •  1 tojás
  • 10-15 dkg sajt (a fele lehet füstölt)


 A sonka kivételével közepesen kemény tésztát dagasztunk a hozzávalókból, majd kézzel
 belegyúrjuk az apróra vágott sonkát is. Letakarva a duplájára hagyjuk kelni.
 Közben a hozzávalókból elkészítjük a fűszeres sajtkrémet, és lereszeljük a kenyér tetejére
 szánt sajtot is.
 A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. (Ha nagyobb darab sütőpapírra tesszük, akkor
 később azzal együtt könnyebben csúsztathatjuk a tepsire.) Nagyjából 40 cm átmérőjű körré
 nyújtjuk, és 7-8 cm átmérőjű poharat teszünk a közepére. Pizzavágóval vagy éles késsel
 először negyedeljük a kört a pohár pereméig, majd minden negyedet további 5 részre
 vágunk. Minden második részt megkenünk sajtkrémmel. Az üresen maradt szeleteket a
 sajtkrémesekre borítjuk, és mindegyik tésztapárt háromszor megcsavarjuk.
 Ezután az egyik csíkot kívülről befelé csigavonalban föltekerjük, és a kör középső részére
 illesztjük. Azután a többi csíkot is hasonlóképpen föltekerjük, és körben elrendezzük.
 Tepsire rakjuk a kenyeret, 30-40 percig kelesztjük.
 210 fokra melegítjük a sütőt, kis fémedényben vizet teszünk az aljába.
 Lekenjük a kenyér tetejét fölvert tojással, és megszórjuk a reszelt sajttal. 20-25 perc alatt
 megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

 Tipp: a natúr házi krémsajt receptjét a Kifőztük 2010/3. számában olvashatják.

 Forrás: cookingbread.com

7 megjegyzés:

  1. Csodálatosan jól néz ki, guszta nagyon! Egy kicsit pepecselni kell vele, de úgy látom megéri mert nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus és a kikészítése is remek

    VálaszTörlés
  3. Juj, de fantasztikusan néz ki! Ezer köszönet a részletes fázisfotókért, biztosan sokunknak hasznos lesz.

    VálaszTörlés
  4. Húúúú,de beleharapnék most rögtön :D
    Imádom az ilyen fincsi különleges kenyérféléket :)
    Lopizom is az ötletet :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki!
    Kipróbálom én is.

    VálaszTörlés
  6. Éva köszönöm, igen kissé pepecs, de megéri!

    Bianka köszönöm!

    Kreatív konyha köszönöm, ez elég bonyolult volt ahhoz, hogy fotózzam közben is, mert enélkül nehezen érthető lenne.

    Hajnal nyugodtan, remélem nálatok is sikert arat majd!

    Terike köszönöm, de ez elbújhat a te gyönyörűséges kenyereid mögött!

    VálaszTörlés
  7. Kiprobalom en is,nagyon szep.
    Koszonom!

    VálaszTörlés