2011. november 30., szerda

Szilvalekváros-almás táska



Ez a recept a Kifőztük magazin novemberi számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető az oldalról!

Ennek a süteménynek túrós-olajos tészta az alapja. Gyorsan elkészül, hiszen a tésztát nem kell pihentetni. A túrótól és az olajtól másnap is friss, puha marad, iskolás gyerekeknek kitűnő tízórai. Édesítésre nyírfacukrot (xilitet, xukrot) használunk, így csökkentett energiatartalmú lesz.

A Xukorról bővebb információt itt lehet olvasni: http://www.biobolt.e-tar.hu/

A Kifőztük olvasói kedvezményes áron juthatnak hozzá a Xukorhoz, rendelésük után be kell írni a
                                                       kifoztuk2011 kuponkódot.


Hozzávalók 16-17 nagyobb darabhoz
a tésztához:
60 dkg liszt (a fele lehet Graham-liszt)
2 csomag sütőpor (24-30 g)
8 dkg Xukor
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
30 dkg túró
a töltelékhez:
50-60 dkg alma
1 citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
1-2 evőkanál Xukor
35-40 dkg szatmári szilvalekvár
a tetejére:
1 tojás

 Megmossuk az almát, majd nagy lyukú reszelőn héjastul megreszeljük. Vigyázunk, hogy a magházból ne kerüljön bele. Elkeverjük a citromlével, a -héjjal, a xukorral és a fahéjjal.
A liszthez adjuk a sütőport. Botmixerrel simára keverjük a túrót a tejjel, az olajjal és a xukorral. A lisztbe öntjük, és összegyúrjuk a tésztát. Ha a túró nagyon száraz, akkor teszünk még bele 3-4 evőkanál tejet. Sima, rugalmas, puha tésztát kell kapnunk.
180 fokra kapcsoljuk a sütőt.
Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és kb. 15 cm átmérőjű köröket vágunk belőle. Minden kör egyik felét megkenjük 1 teáskanálnyi szilvalekvárral úgy, hogy a szélére ne kerüljön. Ráteszünk 1 nagyobb evőkanálnyi reszelt almát, ráhajtjuk a kör másik felét, majd körben összenyomkodjuk a tésztát. Ezt kézzel vagy villával is végezhetjük, az a lényeg, hogy sütés közben ne tudjon kifolyni a töltelék.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a táskákat, lekenjük felvert tojással és 20-25 perc alatt megsütjük őket. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.


Tipp: sós változatban is készülhet, ekkor a tésztából kihagyjuk a cukrot, helyette 1 csapott teáskanál sót teszünk bele. A töltelék lehet pirított káposzta, juhtúró, párolt zöldség, sajtkrém, húsos ragu, gomba, sonka, kolbászkarika.


2 megjegyzés:

kolozsgabi írta...

De jó, valami hasonlót ettem az őszi szüreten, csak az spenóttal volt töltve. De ez még jobb, hisz édes!!

Moha írta...

Gabi ez a tészta jó sós és édes táskának is, de nálunk is az édes megy jobban:)

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...