Oldalak
▼
2011. november 30., szerda
Szilvalekváros-almás táska
Ez a recept a Kifőztük magazin novemberi számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető az oldalról!
Ennek a süteménynek túrós-olajos tészta az alapja. Gyorsan elkészül, hiszen a tésztát nem kell pihentetni. A túrótól és az olajtól másnap is friss, puha marad, iskolás gyerekeknek kitűnő tízórai. Édesítésre nyírfacukrot (xilitet, xukrot) használunk, így csökkentett energiatartalmú lesz.
A Xukorról bővebb információt itt lehet olvasni: http://www.biobolt.e-tar.hu/
A Kifőztük olvasói kedvezményes áron juthatnak hozzá a Xukorhoz, rendelésük után be kell írni a
kifoztuk2011 kuponkódot.
Hozzávalók 16-17 nagyobb darabhoz
a tésztához:
60 dkg liszt (a fele lehet Graham-liszt)
2 csomag sütőpor (24-30 g)
8 dkg Xukor
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
30 dkg túró
a töltelékhez:
50-60 dkg alma
1 citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
1-2 evőkanál Xukor
35-40 dkg szatmári szilvalekvár
a tetejére:
1 tojás
Megmossuk az almát, majd nagy lyukú reszelőn héjastul megreszeljük. Vigyázunk, hogy a magházból ne kerüljön bele. Elkeverjük a citromlével, a -héjjal, a xukorral és a fahéjjal.
A liszthez adjuk a sütőport. Botmixerrel simára keverjük a túrót a tejjel, az olajjal és a xukorral. A lisztbe öntjük, és összegyúrjuk a tésztát. Ha a túró nagyon száraz, akkor teszünk még bele 3-4 evőkanál tejet. Sima, rugalmas, puha tésztát kell kapnunk.
180 fokra kapcsoljuk a sütőt.
Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és kb. 15 cm átmérőjű köröket vágunk belőle. Minden kör egyik felét megkenjük 1 teáskanálnyi szilvalekvárral úgy, hogy a szélére ne kerüljön. Ráteszünk 1 nagyobb evőkanálnyi reszelt almát, ráhajtjuk a kör másik felét, majd körben összenyomkodjuk a tésztát. Ezt kézzel vagy villával is végezhetjük, az a lényeg, hogy sütés közben ne tudjon kifolyni a töltelék.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a táskákat, lekenjük felvert tojással és 20-25 perc alatt megsütjük őket. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
Tipp: sós változatban is készülhet, ekkor a tésztából kihagyjuk a cukrot, helyette 1 csapott teáskanál sót teszünk bele. A töltelék lehet pirított káposzta, juhtúró, párolt zöldség, sajtkrém, húsos ragu, gomba, sonka, kolbászkarika.
De jó, valami hasonlót ettem az őszi szüreten, csak az spenóttal volt töltve. De ez még jobb, hisz édes!!
VálaszTörlésGabi ez a tészta jó sós és édes táskának is, de nálunk is az édes megy jobban:)
VálaszTörlés