Neve eredetileg Oroszi krémtorta volt, a cukrászról kapta, aki megalkotta. Aztán az i betű valahogy elkopott, és maradt ez a név.
Idén ezt a tortát készítettem a saját születésnapomra, viszonylag hamar elkészült, és nem nagy macera, cserébe nagyon finom.
Lajos Mari tortás könyve volt a kiindulási alap, a krém arányain változtattam, mert igazán könnyű, habos krémet akartam. Tésztának a saját jól bevált, szaftosabb piskótámat sütöttem, ebben is jól szerepelt.
HOZZÁVALÓK: 26 cm-es tortaformához
a piskótához:
- 6 tojás
- 24 dkg cukor
- 24 dkg liszt
- 3 x 1/2 kávéskanál sütőpor
- 6 evőkanál víz
- 6 evőkanál olaj
a krémhez:
- 15 dkg mazsola
- 15 dkg vegyes cukrozott gyümölcs
- 1,5 dl rum
- 5 tojássárgája
- 4 dl tej
- 20 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 20 g zselatin
- 1/2 narancs reszelt héja
- 6 dl tejszín
a lapok locsolásához:
- 1 narancs leve
- 1/2 dl rum
a díszítéshez:
- 5 dl tejszín
- 2 zacskó habfixáló
- 2-3 evőkanál porcukor
- meggyszemek / cukrozott gyümölcs
- esetleg kevés szeletelt mandula
A mazsolát és a cukrozott gyümölcsöt egy kis lábosban 1,5 dl rummal leöntöm és felforralom, majd rögtön elzárom a gázt alatta. Fedő alatt hűlni hagyom, utána szűrőben lecsöpögtetem.
A zselatinra 4 evőkanál vizet öntök egy kis lábosban és félreteszem.
A krémhez a tojássárgákat kikeverem a cukorral, narancshéjjal, a vaníliarúd kikapart belsejével és a tejjel, majd gőz fölött habverővel keverve sűrűre főzöm. A zselatint kis lángon felolvasztom és a forró krémhez keverem. A krémet hideg vízbe állítva, időnként átkeverve hagyom kihűlni.
Amíg hűl, elkészülnek a tortalapok.
A hozzávalókból 3 lapot sütök külön-külön, így tökéletesen egyformák lesznek, és hamar kihűlnek.
(Természetesen lehet egyben is megsütni, majd kihűlés után háromfelé vágni a piskótát. Ekkor a sütési idő hosszabb lesz, kb. 30 perc, de tűpróbával ellenőrizni kell, hogy teljesen átsült-e a tészta.)
A tortaforma aljába három sütőpapír korongot vágok, a sütőt bekapcsolom 180 fokra.
Az egész tojásokat a kristálycukorral robotgéppel sűrű, kemény habbá verem. A tál oldalán belecsurgatom az olajat és a vizet, tovább verve a habot. Ezután a sütőporos lisztet kézi habverővel óvatosan belekeverem. Mehet a tortaformába, sütés kb. 10-12 perc. Ha van még egy forma, akkor a második lapot rögtön elkezdem készíteni, és mehet váltásban a sütőbe. Ha nincs, akkor a kész piskótalapot a sütőpapírral együtt kicsúsztatom az asztalra, a formát elmosom és jöhet bele a következő papír és tészta. A lapokat hűlni hagyom.
6 dl tejszínt habbá verek és óvatosan a langyosra hűlt vaníliakrémbe vegyítem. A krémet háromfelé osztom, egy részt félre teszek. A maradék 2/3 részbe belekeverem a rumos gyümölcsöket.
A tortaformát elmosom és körben kibélelem egy sütőpapírból vágott csíkkal, ami magasabb, mint a forma pereme. Beleteszem az első lapot, megspriccelem egy kevés rumos narancslével, megkenem a gyümölcsös krém felével. Újabb lap következik, rá megint rumos narancslé, és a krém másik fele. A harmadik lapot ráillesztem, rumos narancslével spriccelem, majd rákenem a félretett sima krémet és lefedve legalább három órára a hűtőbe teszem.
Tálalás előtt habbá verek 5 dl tejszínt kevés porcukorral és a habfixálóval, csillagcsöves habzsákba szedem. A tortaformától és papírtól megszabadított tortát körben bevonom vele, és rózsákat nyomok a tetejére körben. A rózsákra rumos meggyet teszek, a torta közepét cukrozott gyümölccsel díszítem. Az oldalát lehet körbetapasztani szeletelt mandulával, de ez el is maradhat, enélkül is finom lesz.