Oldalak

2011. december 31., szombat

Óratorta szilveszterre



Idén a szokásos karácsonyi mandulás csokoládétorta szilveszterre készült el.

Így kapott ehhez illő külsőt Szamóca remek ötlete alapján, és óratorta lett belőle. A tetején lévő marcipán bevonatra csokoládéval rajzoltam órát. 
Szamóca tortája a Kifőztük decemberi számában jelent meg.


Ezzel a tortával szeretnék minden kedves olvasómnak békés, boldog új esztendőt kívánni!

2011. december 23., péntek

Mézeskalács karácsonyfadíszek Szepynek 2011



Szepy idén bevásárolt egy csomó rénszarvast, azt kérte, hogy ezekhez hangoljam a díszeket is. Ilyenek lettek:)


Ezekkel a vidám mézesekkel szeretnék áldott, békés karácsonyt kívánni minden olvasómnak!







2011. december 21., szerda

Mézeskalács mécsestartók új színekkel



Ezek az idei karácsony utolsó megrendelt mézesei. A nagynéném adja őket ajándékba, remélem mindenkinek tetszeni fog.

2011. december 18., vasárnap

Mézeskalács adventi koszorúk kis méretben



A 4. adventi vasárnapra hoztam néhány mézeskalács koszorút. Itt is szabad kezet kaptam, ezért született ennyiféle minta és forma.

2011. december 16., péntek

Mézeskalács karácsonyfadíszek natúr és fehér színben











Ezek a díszek egy helyre mentek, plusz a mécsestartók is, színben és díszítésben illeszkedve hozzájuk.

2011. december 14., szerda

Mézeskalács hópehely mécsestartók




Ezek a hópelyhek Kingának készültek, akitől teljesen szabad kezet kaptam, és ennek nagyon örültem. Így elkezdhettem újabb mintákon agyalni, ez lett belőle.

2011. december 9., péntek

Mézeskalács ajtókoszorú, mécsestartó és adventi koszorú







Ezek a mézesek magyalmintával készültek, az ajtókoszorú a Kifőztük Karácsony különszámba, a többi meg csak úgy, hogy legyen ilyen mintával is koszorú és mécsestartó.

2011. december 4., vasárnap

Megjelent a Kifőztük decemberi száma!




Megjelent és letölthető a Kifőztük decemberi száma az oldalról! Továbbra is ingyenesen, ahogy eddig.


Több, mint 80 recept, rengeteg karácsonyi ötlet, és indul egy adventi játékunk, amiben akár naponta ajándékot nyerhet valaki.


Örömteli adventi készülődést kívánok minden kedves olvasónak!


Sokan kérdezték tőlünk, mikor lehet a Kifőztüköt végre nyomtatásban látni?
Büszkén jelentjük, hogy december 3-án, a Népszabadság Karácsonyi mellékletében találkozhatnak a Kifőztük néhány receptjével is.







2011. november 30., szerda

Szilvalekváros-almás táska



Ez a recept a Kifőztük magazin novemberi számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető az oldalról!

Ennek a süteménynek túrós-olajos tészta az alapja. Gyorsan elkészül, hiszen a tésztát nem kell pihentetni. A túrótól és az olajtól másnap is friss, puha marad, iskolás gyerekeknek kitűnő tízórai. Édesítésre nyírfacukrot (xilitet, xukrot) használunk, így csökkentett energiatartalmú lesz.

A Xukorról bővebb információt itt lehet olvasni: http://www.biobolt.e-tar.hu/

A Kifőztük olvasói kedvezményes áron juthatnak hozzá a Xukorhoz, rendelésük után be kell írni a
                                                       kifoztuk2011 kuponkódot.


Hozzávalók 16-17 nagyobb darabhoz
a tésztához:
60 dkg liszt (a fele lehet Graham-liszt)
2 csomag sütőpor (24-30 g)
8 dkg Xukor
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
30 dkg túró
a töltelékhez:
50-60 dkg alma
1 citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
1-2 evőkanál Xukor
35-40 dkg szatmári szilvalekvár
a tetejére:
1 tojás

 Megmossuk az almát, majd nagy lyukú reszelőn héjastul megreszeljük. Vigyázunk, hogy a magházból ne kerüljön bele. Elkeverjük a citromlével, a -héjjal, a xukorral és a fahéjjal.
A liszthez adjuk a sütőport. Botmixerrel simára keverjük a túrót a tejjel, az olajjal és a xukorral. A lisztbe öntjük, és összegyúrjuk a tésztát. Ha a túró nagyon száraz, akkor teszünk még bele 3-4 evőkanál tejet. Sima, rugalmas, puha tésztát kell kapnunk.
180 fokra kapcsoljuk a sütőt.
Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és kb. 15 cm átmérőjű köröket vágunk belőle. Minden kör egyik felét megkenjük 1 teáskanálnyi szilvalekvárral úgy, hogy a szélére ne kerüljön. Ráteszünk 1 nagyobb evőkanálnyi reszelt almát, ráhajtjuk a kör másik felét, majd körben összenyomkodjuk a tésztát. Ezt kézzel vagy villával is végezhetjük, az a lényeg, hogy sütés közben ne tudjon kifolyni a töltelék.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a táskákat, lekenjük felvert tojással és 20-25 perc alatt megsütjük őket. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.


Tipp: sós változatban is készülhet, ekkor a tésztából kihagyjuk a cukrot, helyette 1 csapott teáskanál sót teszünk bele. A töltelék lehet pirított káposzta, juhtúró, párolt zöldség, sajtkrém, húsos ragu, gomba, sonka, kolbászkarika.


2011. november 25., péntek

Mézeskalács adventi koszorú piros indamintával



Kedvenc mintámmal készült ez a koszorú, ha valaki most nekiáll, még elkészítheti vasárnapig!

Tészta és a máz receptje itt található.

Részletes leírás és fázisfotók Stahl Judit oldalán találhatók, az Ünnepre hangolva rovatban.


2011. november 24., csütörtök

Gesztenyés csiga





Ez a finom csiga még az októberi Kifőztükben jelent meg. Szaftos, puha marad még másnap is, ideális akár gyerekek tízóraijára.

Érdemes ellátogatni a Kifőztük Karácsony oldalra is, adományért cserében egy gyönyörű különszámot kaphat az olvasó, tele ünnepi receptekkel, kézműves ötletekkel!






A pénzzel idén a Velemi Camphill Gyermek Lakóotthont és a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthont támogatja az adományozó.
A velemi otthonban autista és értelmi fogyatékos gyerekek nevelése, oktatása folyik. A békéscsabai intézményben önmagukat ellátni nem tudó, többnyire mozgásképtelen, halmozottan sérült gyerekekről, fiatalokról gondoskodnak. 


Az akció december 8-ig tart, aki tud kérem segítsen! Az adományoknak nincs alsó határa, bármilyen kis összeg is segítség
lehet!




Hozzávalók

a tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • csipet só
  • 8 dkg cukor
  • szűk 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás

a töltelékhez:

a locsoláshoz:
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál vaj

a tetejére:

  • étcsokoládé

Tésztát dagasztunk a hozzávalókból: nagyon lágy, ragacsos lesz, ilyennek kell lennie. Lisztezett tálban letakarva a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, a töltelékhez simára keverjük a gesztenyepürét a vajjal és a tejjel.
Alaposan lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, és elfelezzük. Az egyik részt 45 x 35 cm-es lappá nyújtjuk, közben a tetejét is lisztezzük, hogy ne ragadjon. Megkenjük a gesztenyekrém felével, fölcsavarjuk, 16 csigára vágjuk, amelyeket egymástól némi távolságban sütőpapíros tepsibe teszünk.
Ugyanezt elvégezzük a tészta másik felével is, majd 30 percig kelni hagyjuk a csigákat. 180 fokra kapcsoljuk a sütőt, kis fémedényben vizet teszünk az aljába.
Fölforrósítjuk a locsoláshoz szánt tejet a vajjal.
Tepsinként nagyjából 15 percig sütjük, azután meglocsoljuk a csigákat a vajas tejjel, majd további 2-3 percre visszatesszük őket a sütőbe. Kihűlés után olvasztott csokoládéval megcsíkozhatjuk a tetejüket, de anélkül is finomak.

2011. november 23., szerda

Mézeskalács adventi naptár 2011







Ez a mézes adventi naptár a novemberi Kifőztük magazinban jelent meg. Itt az ideje elkészíteni, mert nagyon hamar eljön december elseje.

Az újság ingyenesen letölthető az oldalról!


Hozzávalók

24 db mézeskalács figura

(A tészta receptje itt olvasható.)

az írókához:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál citromlé vagy ecet
  • ételfesték (gél vagy folyékony állagú)

a felfüggesztéshez:
vesszőből font koszorú

A mézesekbe közvetlenül sütés után fogpiszkálóval lyukat fúrunk.

Kávédarálóval porrá őröljük a kristálycukrot, majd átszitáljuk, hogy ne maradjon benne nagyobb szemcse. Hozzávegyítjük az étkezési keményítőt. Robotgép habverőjével keverni kezdjük a tojásfehérjét, fokozatosan hozzáadagoljuk a porcukrot, majd a citromlét. Csak annyi cukrot használunk föl, amennyitől sűrűn folyós masszát kapunk. A terülőmázhoz egy-két evőkanálnyit folyósabbra hígítunk belőle pár csepp vízzel.
 Ételfestékkel színezzük az írókát, színenként egy-két evőkanál masszát használunk. Folyékony festék használatakor porcukorral szilárdítjuk vissza megfelelő állagúra. Színenként külön kis zacskókba töltjük az írókát, elgumizzuk a tetejüket. A terülőmázas zacskó sarkára nagyobb lyukat vágunk, a többiére csak picit.

Díszítjük és számozással látjuk el a figurákat. Amikor megszáradt a díszítés, minden mézesbe fonalat fűzünk. Ennél fogva lógatjuk föl őket a koszorúra körben.

Tipp: tehetjük a mézeseket vázába állított nagyobb fenyőágra is vagy csak egyszerűen egy kosárba.



2011. november 21., hétfő

Mézeskalács karácsonyfadíszek és mécsestartók



Itt a piros indamintások következő néhány darabja. Nagyon szeretem ezeket a klasszikus karácsonyfadísz kiszúrókat, rengeteg lehetőség rejlik bennük, van amit fejjel lefelé is lehet használni, majd megmutatom:)

2011. november 19., szombat

Mézeskalács adventi koszorú, mécsestartó és karácsonyfadíszek



Itt vannak az új 2011-es mézeskollekció első darabjai. Természetesen jön még folytatás, és készítek a régi mintákkal is mézeseket.
De most ez az új szerelem, a piros indaminta, és a Kooktából beszerzett csodás óriás hópehely és egyéb kiszúrók.

2011. november 18., péntek

Kifőztük Karácsony 2011 adománygyűjtő különkiadás




Megjelent a Kifőztük magazin adománygyűjtő különszáma, a Kifőztük Karácsony!

82 blogger összefogásával készült, sok finomság receptje került bele.

Az idei támogatottak a Velemi Camphill Gyermek Lakóotthon és a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthon.

A befolyó adományokat a SoSe Közhasznú Alapítvány kezeli, a teljes összeg a két gyermekotthon lakóit fogja segíteni, a számukra szükséges eszközök megvásárlásával.

Minden egyéb tudnivaló megtalálható a http://www.karacsony.kifoztuk.hu/ oldalon.

Aki teheti, kérem segítsen!






2011. november 10., csütörtök

Sajtos-sonkás csigakenyér















Egy finom kenyér, amiben már benne van a sajt és a sonka is, ideális tízórai az iskolásoknak.
A recept még a szeptemberi Kifőztükben jelent meg.


Hozzávalók

 a tésztához:
  • 50 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 dl víz
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 15 dkg főtt füstölt sonka
 a kenéshez:
  •  20 dkg natúr krémsajt (lehet házi, lecsöpögtetett tejfölből)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld

 a tetejére:
  •  1 tojás
  • 10-15 dkg sajt (a fele lehet füstölt)


 A sonka kivételével közepesen kemény tésztát dagasztunk a hozzávalókból, majd kézzel
 belegyúrjuk az apróra vágott sonkát is. Letakarva a duplájára hagyjuk kelni.
 Közben a hozzávalókból elkészítjük a fűszeres sajtkrémet, és lereszeljük a kenyér tetejére
 szánt sajtot is.
 A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. (Ha nagyobb darab sütőpapírra tesszük, akkor
 később azzal együtt könnyebben csúsztathatjuk a tepsire.) Nagyjából 40 cm átmérőjű körré
 nyújtjuk, és 7-8 cm átmérőjű poharat teszünk a közepére. Pizzavágóval vagy éles késsel
 először negyedeljük a kört a pohár pereméig, majd minden negyedet további 5 részre
 vágunk. Minden második részt megkenünk sajtkrémmel. Az üresen maradt szeleteket a
 sajtkrémesekre borítjuk, és mindegyik tésztapárt háromszor megcsavarjuk.
 Ezután az egyik csíkot kívülről befelé csigavonalban föltekerjük, és a kör középső részére
 illesztjük. Azután a többi csíkot is hasonlóképpen föltekerjük, és körben elrendezzük.
 Tepsire rakjuk a kenyeret, 30-40 percig kelesztjük.
 210 fokra melegítjük a sütőt, kis fémedényben vizet teszünk az aljába.
 Lekenjük a kenyér tetejét fölvert tojással, és megszórjuk a reszelt sajttal. 20-25 perc alatt
 megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

 Tipp: a natúr házi krémsajt receptjét a Kifőztük 2010/3. számában olvashatják.

 Forrás: cookingbread.com

2011. november 7., hétfő

Mézeskalács könyv bordó virágokkal nyugdíjazásra




Ez még októberben készült, a kérés apró bordó virág volt, és ez az elrendezése a szövegnek és a virágoknak.

2011. november 4., péntek

Megjelent a KIFŐZTÜK novemberi száma!


Az újság ingyenesen letölthető a Kifőztük oldalán!

Nagyon sok finom sütőtökös, gesztenyés recept került az újságba. Gondolunk a cukorbetegekre, diétázókra, készült egy összefoglaló a cukrokról, édesítőszerekről.
Sütünk libát Márton napra, és elkezdjük az adventi készülődést is.

2011. november 2., szerda

Mézeskalács szív nászajándékba, kékben



Egy szeptemberi esküvőre rendelték ezt a szívet, a kérés annyi volt, hogy kék legyen az alapja.
Kikevertem kétféle kéket, erre esett a választás, mindenesetre jó alapként szolgált a csipkemintához.

2011. október 27., csütörtök

Bajor kifli



A Kifőztük 10. számába készített Szamóca egy adag bajor perecet. Nálam a tésztából kiflik lettek, bátran ajánlom mindenkinek, nagyon látványos és finom!

Hozzávalók 12 kiflihez
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1-2 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 kávéskanál cukor
a kifőzéshez:
  • 5 dkg szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál só
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Nagyobb tálba tesszük a kétféle lisztet, hozzáadjuk az olajat, a sót, az élesztős tejet, és dagasztás közben apránként annyi langyos vizet öntünk hozzá, amennyitől sima, rugalmas, nem túl kemény tésztát kapunk. Az alaposan kidolgozott tésztát letakarva fél órán át kelesztjük, majd 12 részre osztjuk, mindegyiket meggömbölyítjük és 10 percig állni hagyjuk.
A gömböket egyenként kinyújtjuk és kiflivé tekerjük fel.
Fölforralunk 1 liter vizet a szódabikarbónával és a sóval. Nagyobb lapátkanállal a gyöngyöző vízbe engedjük a kifliket (egyszerre csak kettőt-hármat), és egyszer megfordítva kb. fél percig főzzük , majd kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
Díszítésként éles késsel minden kiflit bevágunk néhányszor. Megszórhatjuk őket durva szemű sóval vagy magokkal.
25-30 perc pihentetés után 200 fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt barnára sütjük a kifliket.

Tipp: a kész, még forró péksüteményeket megkenhetjük kevés tejszínnel vagy tejjel, hogy szép fényesek legyenek.


2011. október 26., szerda

Kifőztük Karácsony jótékonysági különszám



Idén is jön a Kifőztük magazin karácsonyi jótékonysági különszáma!

Érdemes figyelni a Kifőztük Karácsony oldalát!

2011. október 25., kedd

Mézeskalács ajándék keresztelőre kisfiúnak



Ezek a mézesek is nemrég készültek, a nagyobb szívet kapták a keresztszülők, a templomot pedig a tiszteletes.

A fotózásra már csak becsomagolt állapotban volt módom, ezért lett ilyen a kép.

2011. október 21., péntek

Mézeskalács könyvek nyugdíjazásra





Ezek a könyvek a megszokott nagy méretben készültek, itt a virágokat és a színeket a többi ajándék csomagolásának színe határozta meg.
Két hölgy kapta kollégáitól  nyugdíjba vonulásuk alkalmával.

2011. október 19., szerda

Mézeskalács ajándék nyugdíjazásra





Ezeket a mézeseket egy cég két dolgozója kapta a kollégáitól nyugdíjba vonulásuk alkalmával.
Igazából csak kísérők voltak a többi ajándék mellé, a hölgy kapta a szívet, az úr pedig miután borkedvelő, a boros könyvet.
Ez a könyv most éppen fele méretű volt, mint a szokásosak, mert igazodott a szív méretéhez.

2011. október 17., hétfő

Orosz krémtorta







Neve eredetileg Oroszi krémtorta volt, a cukrászról kapta, aki megalkotta. Aztán az i betű valahogy elkopott, és maradt ez a név.

Idén ezt a tortát készítettem a saját születésnapomra, viszonylag hamar elkészült, és nem nagy macera, cserébe nagyon finom.
Lajos Mari tortás könyve volt a kiindulási alap, a krém arányain változtattam, mert igazán könnyű, habos krémet akartam. Tésztának a saját jól bevált, szaftosabb piskótámat sütöttem, ebben is jól szerepelt.


HOZZÁVALÓK:   26 cm-es tortaformához
a piskótához:
  • 6 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 24 dkg liszt
  • 3 x 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 6 evőkanál víz
  • 6 evőkanál olaj
a krémhez:
  • 15 dkg mazsola 
  • 15 dkg vegyes cukrozott gyümölcs 
  • 1,5 dl rum
  • 5 tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 20 g zselatin 
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 6 dl tejszín
a lapok locsolásához:
  • 1 narancs leve
  • 1/2 dl rum
a díszítéshez:
  • 5 dl tejszín
  • 2 zacskó habfixáló
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • meggyszemek / cukrozott gyümölcs
  • esetleg kevés szeletelt mandula
A mazsolát és a cukrozott gyümölcsöt egy kis lábosban 1,5 dl rummal leöntöm és felforralom, majd rögtön elzárom a gázt alatta. Fedő alatt hűlni hagyom, utána szűrőben lecsöpögtetem.
A zselatinra 4 evőkanál vizet öntök egy kis lábosban és félreteszem.
A krémhez a tojássárgákat kikeverem a cukorral, narancshéjjal, a vaníliarúd kikapart belsejével és a tejjel, majd gőz fölött habverővel keverve sűrűre főzöm. A zselatint  kis lángon felolvasztom és a forró krémhez keverem. A krémet hideg vízbe állítva, időnként átkeverve hagyom kihűlni.

Amíg hűl, elkészülnek a tortalapok. A hozzávalókból 3 lapot sütök külön-külön, így tökéletesen egyformák lesznek, és hamar kihűlnek.
(Természetesen lehet egyben is megsütni, majd kihűlés után háromfelé vágni a piskótát. Ekkor a sütési idő hosszabb lesz, kb. 30 perc, de tűpróbával ellenőrizni kell, hogy teljesen átsült-e a tészta.)

A tortaforma aljába három sütőpapír korongot vágok, a sütőt bekapcsolom 180 fokra.

Az egész tojásokat a kristálycukorral robotgéppel sűrű, kemény habbá verem. A tál oldalán belecsurgatom az olajat és a vizet, tovább verve a habot. Ezután a sütőporos lisztet kézi habverővel óvatosan belekeverem. Mehet a tortaformába, sütés kb. 10-12 perc. Ha van még egy forma, akkor a második lapot rögtön elkezdem készíteni, és mehet váltásban a sütőbe. Ha nincs, akkor a kész piskótalapot a sütőpapírral együtt kicsúsztatom az asztalra, a formát elmosom és jöhet bele a következő papír és tészta. A lapokat hűlni hagyom.

6 dl tejszínt habbá verek és óvatosan a langyosra hűlt vaníliakrémbe vegyítem. A krémet háromfelé osztom, egy részt félre teszek. A maradék 2/3 részbe belekeverem a rumos gyümölcsöket.

A tortaformát elmosom és körben kibélelem egy sütőpapírból vágott csíkkal, ami magasabb, mint a forma pereme. Beleteszem az első lapot, megspriccelem egy kevés rumos narancslével, megkenem a gyümölcsös krém felével. Újabb lap következik, rá megint rumos narancslé, és a krém másik fele. A harmadik lapot ráillesztem, rumos narancslével spriccelem, majd rákenem a félretett sima krémet és lefedve legalább három órára a hűtőbe teszem.

Tálalás előtt habbá verek 5 dl tejszínt kevés porcukorral és a habfixálóval, csillagcsöves habzsákba szedem. A tortaformától és papírtól megszabadított tortát körben bevonom vele, és rózsákat nyomok a tetejére körben. A rózsákra rumos meggyet teszek, a torta közepét cukrozott gyümölccsel díszítem. Az oldalát lehet körbetapasztani szeletelt mandulával, de ez el is maradhat, enélkül is finom lesz.


2011. október 14., péntek

Mézeskalács keresztelőre kisfiúknak






Két kisfiú keresztelőjére készültek a mézesek, eltérő idézettel és díszítéssel.

2011. október 12., szerda

Megjelent az októberi Kifőztük!



Megjelent a Kifőztük októberi száma, ingyenesen letölthető az oldalról!

Hoztunk sok finomságot, szőlővel, káposztával, sörrel készülő ételeket, és gesztenyés dolgokat is.

Elindult a Maroni cég és a Kifőztük közös játéka is, érdemes játszani, válaszolni a kérdésekre, és megnyerni a gesztenyés finomságokat tartalmazó csomagot!



Jó olvasgatást és sütés-főzést kívánok!

2011. október 11., kedd

Gazpacho




Ezzel a recepttel egy időnként jelentkező vendégszereplőt köszönthetünk a blogon.
Anna, a Kifőztük vezető korrektora néha fakanalat ragad billentyűzet helyett, és készít valami finomságot.

Családom szerencséjére ezt nálunk teszi, az elkészült ételt lefotózom, majd jóízűen megesszük. Így kerül a recept az újságba, majd ide hozzám a blogra is.

Még lehet kapni igazi finom napon érett paradicsomokat, érdemes kipróbálni ezt a levest.


Hozzávalók 6-8 adaghoz


  • 1,5 liter paradicsomlé
  • 3-4 közepes uborka
  • 7-8 paradicsom
  • 3 közepes zöldpaprika
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4-5 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 3-4 szelet kenyér
  • só, bors
  • friss bazsalikom
  • 3 evőkanál bor-, alma- vagy bazsalikomos ecet
  • 3 evőkanál olívaolaj

A gazpacho Spanyolország déli részéről, Andalúziából terjedt el hűsítő nyári, ősz eleji levesként. Ebben az időszakban nálunk is elérhető áron kaphatók a kitűnő minőségű hazai alapanyagok. Vendégváráshoz, grillezéshez is remek fogás, mert egyszerűen, gyorsan készül, és bár frissen is kitűnő, kifejezetten jót tesz neki, ha már előző nap bekeverjük, hogy jól összeérjenek az ízek. Mindenki ízlése szerint módosíthat a hozzávalók arányán, mennyiségén.
Meghámozzuk az uborkát (az egészen friss, gyönge, héjastul is maradhat), a hagymát,
a fokhagymát. Kicsumázzuk a paprikát és a paradicsomot. Turmixgépben vagy botmixerrel simára keverjük a folyékony hozzávalókat a nagyobb darabokra vágott 2-3 uborkával, 5-6 paradicsommal, 2 zöldpaprikával, hagymával, a fokhagymával, 1-2 szelet kenyérrel és a fűszerekkel.

Levesbetétként fölaprítjuk a maradék zöldséget, megpirítunk és falatnyi kockákra vágunk
1-2 szelet kenyeret. Külön tányérokon tálaljuk őket, hogy mindenki az ízlésének megfelelő mennyiségben és összetételben gazdagíthassa velük a levesét.

Tipp: aki hígabban szereti, az több paradicsomlével készítse. Kis darabokra vágott kemény tojással is finom. Fogyasztásig tegyük hűtőszekrénybe.

2011. október 8., szombat

Mézeskalács szív házassági évfordulóra



Jeles évfordulóra készült ez a szív, még szeptemberben. A házaspár hölgytagja nagyon szeret kertészkedni, ezért lett rajta rózsa. Egy kedves barátjuk lepte meg őket ezzel az ajándékkal.

2011. október 6., csütörtök

Mézeskalács könyvek esküvőre






Ezek még nyári esküvőkre készültek, az elsőtől nagyon tartottam. Itt ugyanis az ifjú párnak nem volt kedvenc virága, macija, kutyája, egyebe, ami a mézesre kerülhetett volna.
Adott volt viszont egy kastélyszálló, ahol nagyon szeretnek kikapcsolódni, és az esküvőt is ide szervezték meg. Az őket meglepni szándékozó családtag kérése az volt, hogy a kastély kerüljön a mézeskönyvre, az ifjú párral együtt. Kaptam fotót az épületről, szerencsére ez inkább egy vidéki kúriára hajazott, azt hiszem ha egy soktornyos valódi kastély lett volna, akkor még mindig azt rajzolnám....

A másodiknál egyszerű dolgom volt, a menyasszony kedvenc virága, az orchidea került rá.

2011. október 4., kedd

Segítsüti átadás



Múlt héten a nyertesem, Tünde, összehívta a tágabb családját egy közös sütizésre, így ezen a napon kapták meg a mézes-diós kockákat, meg persze az ajándék mézeseket is.





A képen Tünde és nagyobbik fia, Ádám látható, amint teszteli a sütit:) Tünde azt írta, hogy mindenkinek ízlett, és még maradt is egy adag belőle.





Még egyszer nagyon köszönöm a licitet nekik!