2012. január 25., szerda

Triplacsokoládés keksz


Ismét vendégművész a blogon, a nagyobbik lányom. Két napja azzal jött haza, hogy ő most azonnal kekszet akar sütni, méghozzá nagyon csokoládést.
Böngészett a neten, és rátalált Edina kekszére, utólag azt mondom remek választás volt! Nem változtatott semmit a recepten, nagyon finom lett a végeredmény!

Hozzávalók    ( 1 pohár = 2,5 dl)

  • 1 pohár liszt
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 nagy csipet só
  • 1/4 pohár kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 pohár sötétbarna nádcukor
  • 1/4 pohár porcukor
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 csapott teáskanál instant kávé 
  • 10 dkg fehér csokoládé 
  • 10 dkg étcsokoládé 
Habosra verem a nagyon puha vajat a kétféle cukorral, vaníliával, hozzáadom a tojást és az evőkanál meleg vízben feloldott kávét is.
Összeszitálom a lisztet és a kakaóport, hozzáadom a sót és a szódabikarbónát, beleöntöm a vajas keverékbe. Fakanállal összedolgozom, és belekeverem a kisebb kockára vágott csokoládékat is.
Bekapcsolom a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütési módra.
Púpozott evőkanálnyi masszából vizes kézzel gombócokat formázok, és sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket egymástól 3-4 cm távolságra, kicsit lenyomkodom a halmokat.
Nagyjából 8 perc alatt megsütöm a kekszeket. Vigyázni kell, ne süssük túl! Akkor jó, ha már nem fényes a kekszek teteje.

A sütőpapírral együtt kihúzom a tepsiből, és hagyom teljesen kihűlni, megszilárdulni a kekszeket. Zárt dobozban tárolom.

2012. január 23., hétfő

Nakladany hermelin avagy pácolt camembert





Tavaly nyáron ismerkedtünk meg ezzel a finom csemegével, és a férjemmel nagy egyetértésben kedvencünk lett. Csehországból származó eredetit ettünk egy szülőtársunk jóvoltából az iskolai pikniken, és már akkor ment a találgatás, hogyan is készülhet, mi kell bele?
Amikor megláttam Égigérő paszulynál a receptet, mentem sajtot venni.

Az elkészítésnél én kicsit szabadon bántam a leírtakkal, de nyilván ez még belefér. Jövő hét végén teszteljük az eredményt!

Hozzávalók

  • 2 camembert sajt
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma (nálam volt az 6-8 is)
  • szemes bors ízlés szerint
  • 2-3 babérlevél
  • 1 teáskanál mustármag
  • kevés csilipaprika ( helyette nálam sóban eltett paprika került bele)
  • szárított bazsalikom, majoránna, kakukkfű
  • napraforgóolaj

A sajtokat lapjával félbevágom, szétnyitva teszem le. A hagymát, fokhagymát tisztítás után vékony szeletekre vágom, és a sajtok egyik felére teszek belőlük. A másik sajtfelet ráborítom és fogpiszkálóval 3-4 helyen átszúrva rögzítem a sajtszendvicseket.
Széles szájú üveg aljára szórok a szárított fűszerekből, és a maradék hagymákból, ráteszek egy sajtkorongot, megint fűszerek és hagymák jönnek, majd a másik sajt. Tetejére ismét fűszerek, hagymák.
Miután én nem szeretem a csípős paprikát, az anyukám által sóban eltett csemege paprikakeverékből került bele 2-3 kávéskanállal.
Felöntöm olajjal a sajtokat, lezárom az üveget, és hűtőszekrényben 7-10 napig érlelem, majd ezután is hűtőben tárolom.
Friss kenyér, péksütemény jár mellé.

2012. január 18., szerda

2012. január 16., hétfő

Mézeskalács ajándékok esküvőre tavaszi virágokkal






Ez pedig József csodálatos tavaszi virágos tortája:





Itt az első idei esküvőre szánt mézeskollekció. Ezek még csak minták, az esküvőn a zöld és a sárga lesz a két díszítő szín, illetve tavaszi virágok.
Ezért készítettem egy olyan szívet is, amin megjelentek más színű virágok, illetve a csomagolásban is a piros szalag.

Ezen kívül egy újdonság is lesz a mézesek mellé, egy-egy, hozzájuk témában-színben passzoló torta fotója.

Őszinte csodálója vagyok Lengyel József tortáinak, letisztult, elegáns, meseszép tortákat készít. Művésze a karamellnek.
Megkérdeztem tőle, hogy a mézesek mellé kölcsön kaphatom-e egy-egy tortájának a képét? Legnagyobb örömömre igent mondott!
Nagyon köszönöm neki ezt a lehetőséget, megtiszteltetésnek érzem!

2012. január 14., szombat

Csokoládés-málnás torta




Ez a torta a keresztlányom barátjának készült, a születésnapjára. Együtt ötleteltünk Timivel, a legfontosabb információ volt, hogy az ünnepelt nagyon szereti a csokoládét és a málnát.
Így esett a választás a csokoládés-meggyes kockára, tortaformában és málnával. Tetejére gránátalmamagok kerültek, mert a fagyasztott málna kiolvadva elég csúnya látvány, díszítésre nem alkalmas.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:

  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg kakaópor
  • 10 g szódabikarbóna
  • 5 g sütőpor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 14 dkg tejföl (vagy joghurt)
  • 80 ml olaj
  • 160 ml kávé
a krémhez:

  • 45 dkg tejföl
  • 8-10 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 citrom leve (mehet bele a reszelt héja is)
  • 30 dkg málna (fagyasztott is lehet)
  • 25 g zselatin
a glazúrhoz:

  • 80 ml víz
  • 70 ml tejszín
  • 9 dkg porcukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 5 g zselatin
a díszítéshez:

  •  friss gyümölcs ( a felhasznált gyümölcs szezonjában)

Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Összekeverem a tészta első 5 hozzávalóját. Habosra verem a tojásokat a cukorral, hozzáadom a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkeverem és az alján sütőpapírral bélelt tortaformába töltöm.
30-35 perc alatt megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is biztosan átsült-e.
A formában hagyom hűlni 15 percet, majd lekapcsolom a karimát és teljesen kihűtöm a tésztát, ezután kettévágom és az elmosott tortaformába visszateszem a felső lapot. (az alsó lap alsó oldala lesz a torta teteje, mert ez a legsimább felület)

Ha valakinek van állítható tortagyűrűje, érdemes azzal dolgozni, mert magasabb. Ha nincs, akkor a tortaforma oldalát lehet körben magasítani egy csík sütőpapírral.

Kis lábosban 4-5 evőkanál vízzel elkeverem a zselatint, és félreteszem.
A krémhez összekeverem a tejfölt a cukorral, a citromlével, óvatosan beleforgatom a habbá vert tejszínt is.
Kis lángon felolvasztom a zselatint, hozzákeverek 4-5 evőkanálnyi krémet, majd az egészhez öntöm, alaposan elkeverem. Ezután egy kanállal gyors mozdulatokkal belevegyítem a fagyott málnát, és rögtön a tortaformában várakozó lapra öntöm, belesimítom. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a fagyos málna miatt hamar megköt a zselatinos krém.
Rányomkodom a tetejére a másik lapot, a simább felével fölfelé. Hűtőbe teszem.
Elkészítem a glazúrt. Kis pohárban elkeverem a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszek el.
A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban felmelegítem, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Leveszem a tűzről.
Mikróban feloldom a zselatint, hozzávegyítem a kakaós részhez, alaposan elkeverem és átszűröm egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyom langyosra hűlni, majd a torta tetejére öntöm.
Nem kell kenegetni, elég a tortaformát megrázogatva eloszlatni a mázat, az tökéletesen simára elterül.
Visszateszem a hűtőbe legalább egy órára.
Tálalás előtt díszítettem egy gránátalma magjaival. Éles késsel gyönyörűen vágható, a máz a tetején nem lesz kemény.


2012. január 11., szerda

Rillette avagy húspástétom







Ez a finom kence még a novemberi Kifőztükben jelent meg.
Nagyon jól helyettesíti a felvágottakat, nincs vele sok munka, érdemes nagyobb adagot készíteni, a hűtőben eláll.
Hozzávalók


  • 2 kg sertéshús (lapocka, tarja, dagadó vegyesen)
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kg mangalica zsír
  • kb. 2 evőkanál só 
  • bors, őrölt kömény, kakukkfű, rozmaring 
  • 2 dl víz

Nagyobb lábosba tesszük a zsírt és felolvasztjuk. A húsokat mosás után öklömnyi darabokra vágjuk és a zsírba tesszük.
Mellészórjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket és a héjától megfosztott vastagabb szeletekre vágott hagymát is. 
Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint teszünk bele a köményből, a kakukkfűből és a rozmaringból
Beleöntjük a vizet is, majd fedővel lefedve, kis lángon, éppen csak gyöngyözve 5-6 órán keresztül főzzük. Időnként megkeverjük, a puhuló hús ettől szálaira esik szét. 
Amikor elkészült, fedeles jénaiba tesszük, kihűlés után hűtőben tároljuk. Kenyérre kenve, friss zöldségekkel tálaljuk.


2012. január 4., szerda

Megjelent a januári Kifőztük!




Megjelent a 2012-es év első Kifőztük magazinja, középpontban a palacsintával, és ezen kívül sok egyéb finomsággal.

Továbbra is ingyenesen letölthető az oldalról!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...