Oldalak

2012. január 25., szerda

Triplacsokoládés keksz


Ismét vendégművész a blogon, a nagyobbik lányom. Két napja azzal jött haza, hogy ő most azonnal kekszet akar sütni, méghozzá nagyon csokoládést.
Böngészett a neten, és rátalált Edina kekszére, utólag azt mondom remek választás volt! Nem változtatott semmit a recepten, nagyon finom lett a végeredmény!

Hozzávalók    ( 1 pohár = 2,5 dl)

  • 1 pohár liszt
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 nagy csipet só
  • 1/4 pohár kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 pohár sötétbarna nádcukor
  • 1/4 pohár porcukor
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 csapott teáskanál instant kávé 
  • 10 dkg fehér csokoládé 
  • 10 dkg étcsokoládé 
Habosra verem a nagyon puha vajat a kétféle cukorral, vaníliával, hozzáadom a tojást és az evőkanál meleg vízben feloldott kávét is.
Összeszitálom a lisztet és a kakaóport, hozzáadom a sót és a szódabikarbónát, beleöntöm a vajas keverékbe. Fakanállal összedolgozom, és belekeverem a kisebb kockára vágott csokoládékat is.
Bekapcsolom a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütési módra.
Púpozott evőkanálnyi masszából vizes kézzel gombócokat formázok, és sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket egymástól 3-4 cm távolságra, kicsit lenyomkodom a halmokat.
Nagyjából 8 perc alatt megsütöm a kekszeket. Vigyázni kell, ne süssük túl! Akkor jó, ha már nem fényes a kekszek teteje.

A sütőpapírral együtt kihúzom a tepsiből, és hagyom teljesen kihűlni, megszilárdulni a kekszeket. Zárt dobozban tárolom.

2012. január 23., hétfő

Nakladany hermelin avagy pácolt camembert





Tavaly nyáron ismerkedtünk meg ezzel a finom csemegével, és a férjemmel nagy egyetértésben kedvencünk lett. Csehországból származó eredetit ettünk egy szülőtársunk jóvoltából az iskolai pikniken, és már akkor ment a találgatás, hogyan is készülhet, mi kell bele?
Amikor megláttam Égigérő paszulynál a receptet, mentem sajtot venni.

Az elkészítésnél én kicsit szabadon bántam a leírtakkal, de nyilván ez még belefér. Jövő hét végén teszteljük az eredményt!

Hozzávalók

  • 2 camembert sajt
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma (nálam volt az 6-8 is)
  • szemes bors ízlés szerint
  • 2-3 babérlevél
  • 1 teáskanál mustármag
  • kevés csilipaprika ( helyette nálam sóban eltett paprika került bele)
  • szárított bazsalikom, majoránna, kakukkfű
  • napraforgóolaj

A sajtokat lapjával félbevágom, szétnyitva teszem le. A hagymát, fokhagymát tisztítás után vékony szeletekre vágom, és a sajtok egyik felére teszek belőlük. A másik sajtfelet ráborítom és fogpiszkálóval 3-4 helyen átszúrva rögzítem a sajtszendvicseket.
Széles szájú üveg aljára szórok a szárított fűszerekből, és a maradék hagymákból, ráteszek egy sajtkorongot, megint fűszerek és hagymák jönnek, majd a másik sajt. Tetejére ismét fűszerek, hagymák.
Miután én nem szeretem a csípős paprikát, az anyukám által sóban eltett csemege paprikakeverékből került bele 2-3 kávéskanállal.
Felöntöm olajjal a sajtokat, lezárom az üveget, és hűtőszekrényben 7-10 napig érlelem, majd ezután is hűtőben tárolom.
Friss kenyér, péksütemény jár mellé.

2012. január 18., szerda

Mézeskalács ajándékok esküvőre piros mintával






A kedvenc pirosommal is készült néhány mézes mintadarab, melléjük pedig Lengyel József csodás tortáiból mindjárt hármat is mutatok:








2012. január 16., hétfő

Mézeskalács ajándékok esküvőre tavaszi virágokkal






Ez pedig József csodálatos tavaszi virágos tortája:





Itt az első idei esküvőre szánt mézeskollekció. Ezek még csak minták, az esküvőn a zöld és a sárga lesz a két díszítő szín, illetve tavaszi virágok.
Ezért készítettem egy olyan szívet is, amin megjelentek más színű virágok, illetve a csomagolásban is a piros szalag.

Ezen kívül egy újdonság is lesz a mézesek mellé, egy-egy, hozzájuk témában-színben passzoló torta fotója.

Őszinte csodálója vagyok Lengyel József tortáinak, letisztult, elegáns, meseszép tortákat készít. Művésze a karamellnek.
Megkérdeztem tőle, hogy a mézesek mellé kölcsön kaphatom-e egy-egy tortájának a képét? Legnagyobb örömömre igent mondott!
Nagyon köszönöm neki ezt a lehetőséget, megtiszteltetésnek érzem!

2012. január 14., szombat

Csokoládés-málnás torta




Ez a torta a keresztlányom barátjának készült, a születésnapjára. Együtt ötleteltünk Timivel, a legfontosabb információ volt, hogy az ünnepelt nagyon szereti a csokoládét és a málnát.
Így esett a választás a csokoládés-meggyes kockára, tortaformában és málnával. Tetejére gránátalmamagok kerültek, mert a fagyasztott málna kiolvadva elég csúnya látvány, díszítésre nem alkalmas.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:

  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg kakaópor
  • 10 g szódabikarbóna
  • 5 g sütőpor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 14 dkg tejföl (vagy joghurt)
  • 80 ml olaj
  • 160 ml kávé
a krémhez:

  • 45 dkg tejföl
  • 8-10 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 citrom leve (mehet bele a reszelt héja is)
  • 30 dkg málna (fagyasztott is lehet)
  • 25 g zselatin
a glazúrhoz:

  • 80 ml víz
  • 70 ml tejszín
  • 9 dkg porcukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 5 g zselatin
a díszítéshez:

  •  friss gyümölcs ( a felhasznált gyümölcs szezonjában)

Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Összekeverem a tészta első 5 hozzávalóját. Habosra verem a tojásokat a cukorral, hozzáadom a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkeverem és az alján sütőpapírral bélelt tortaformába töltöm.
30-35 perc alatt megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is biztosan átsült-e.
A formában hagyom hűlni 15 percet, majd lekapcsolom a karimát és teljesen kihűtöm a tésztát, ezután kettévágom és az elmosott tortaformába visszateszem a felső lapot. (az alsó lap alsó oldala lesz a torta teteje, mert ez a legsimább felület)

Ha valakinek van állítható tortagyűrűje, érdemes azzal dolgozni, mert magasabb. Ha nincs, akkor a tortaforma oldalát lehet körben magasítani egy csík sütőpapírral.

Kis lábosban 4-5 evőkanál vízzel elkeverem a zselatint, és félreteszem.
A krémhez összekeverem a tejfölt a cukorral, a citromlével, óvatosan beleforgatom a habbá vert tejszínt is.
Kis lángon felolvasztom a zselatint, hozzákeverek 4-5 evőkanálnyi krémet, majd az egészhez öntöm, alaposan elkeverem. Ezután egy kanállal gyors mozdulatokkal belevegyítem a fagyott málnát, és rögtön a tortaformában várakozó lapra öntöm, belesimítom. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a fagyos málna miatt hamar megköt a zselatinos krém.
Rányomkodom a tetejére a másik lapot, a simább felével fölfelé. Hűtőbe teszem.
Elkészítem a glazúrt. Kis pohárban elkeverem a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszek el.
A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban felmelegítem, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Leveszem a tűzről.
Mikróban feloldom a zselatint, hozzávegyítem a kakaós részhez, alaposan elkeverem és átszűröm egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyom langyosra hűlni, majd a torta tetejére öntöm.
Nem kell kenegetni, elég a tortaformát megrázogatva eloszlatni a mázat, az tökéletesen simára elterül.
Visszateszem a hűtőbe legalább egy órára.
Tálalás előtt díszítettem egy gránátalma magjaival. Éles késsel gyönyörűen vágható, a máz a tetején nem lesz kemény.


2012. január 11., szerda

Rillette avagy húspástétom







Ez a finom kence még a novemberi Kifőztükben jelent meg.
Nagyon jól helyettesíti a felvágottakat, nincs vele sok munka, érdemes nagyobb adagot készíteni, a hűtőben eláll.
Hozzávalók


  • 2 kg sertéshús (lapocka, tarja, dagadó vegyesen)
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kg mangalica zsír
  • kb. 2 evőkanál só 
  • bors, őrölt kömény, kakukkfű, rozmaring 
  • 2 dl víz

Nagyobb lábosba tesszük a zsírt és felolvasztjuk. A húsokat mosás után öklömnyi darabokra vágjuk és a zsírba tesszük.
Mellészórjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket és a héjától megfosztott vastagabb szeletekre vágott hagymát is. 
Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint teszünk bele a köményből, a kakukkfűből és a rozmaringból
Beleöntjük a vizet is, majd fedővel lefedve, kis lángon, éppen csak gyöngyözve 5-6 órán keresztül főzzük. Időnként megkeverjük, a puhuló hús ettől szálaira esik szét. 
Amikor elkészült, fedeles jénaiba tesszük, kihűlés után hűtőben tároljuk. Kenyérre kenve, friss zöldségekkel tálaljuk.


2012. január 4., szerda

Megjelent a januári Kifőztük!




Megjelent a 2012-es év első Kifőztük magazinja, középpontban a palacsintával, és ezen kívül sok egyéb finomsággal.

Továbbra is ingyenesen letölthető az oldalról!