Ez a finom kence még a novemberi Kifőztükben jelent meg.
Nagyon jól helyettesíti a felvágottakat, nincs vele sok munka, érdemes nagyobb adagot készíteni, a hűtőben eláll.
Hozzávalók
- 2 kg sertéshús (lapocka, tarja, dagadó vegyesen)
- 1 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kg mangalica zsír
- kb. 2 evőkanál só
- bors, őrölt kömény, kakukkfű, rozmaring
- 2 dl víz
Nagyobb lábosba tesszük a zsírt és felolvasztjuk. A húsokat mosás után öklömnyi darabokra vágjuk és a zsírba tesszük.
Mellészórjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket és a héjától megfosztott vastagabb szeletekre vágott hagymát is.
Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint teszünk bele a köményből, a kakukkfűből és a rozmaringból
Beleöntjük a vizet is, majd fedővel lefedve, kis lángon, éppen csak gyöngyözve 5-6 órán keresztül főzzük. Időnként megkeverjük, a puhuló hús ettől szálaira esik szét.
Amikor elkészült, fedeles jénaiba tesszük, kihűlés után hűtőben tároljuk. Kenyérre kenve, friss zöldségekkel tálaljuk.
8 megjegyzés:
Zsuzsa szerintem filézett csirkecombbal, vagy pulykacombbal működik, nyilván kicsit rövidebb az elkészítési idő. Májjal is el lehet készíteni, csak az májpástétom lesz, és a májat egész biztosan nem kell ilyen sok ideig sütni.
Örülök, hogy ízlett a bejgli!
Na látom, megint a férfifront fog jól járni, muszáj lesz ezt kipróbálni. Valami ilyesmit készítünk toros hús címen, és melegen tálaljuk, kicsit több hagyma van benne. Jó ötlet, uzsonna készítéshez tudom majd használni!
Húúúúú, imádom az ilyen "kenőkéket". Köszi a receptet!
Annyira guszta a felső képen, friss zöldségek társaságában, biztosan nagyon finom! :)
Kolozsgabi ezt nálunk a női front is szereti:)
Zsófi nagyon szívesen, finom is!
Hankka köszönöm, valóban nagyon finom!
Meddig tarthatom el a hűtőben?
Ha ügyelünk arra, hogy a zsír mindig fedje a húst, akkor szerintem 1-1,5 hétig semmi baja nem lesz a hűtőben. Ha valaki tart attól, hogy megromlik, akkor a felét el lehet tenni egy dobozban a fagyasztóba. Esetleg eleve kisebb adagot is lehet készíteni.
Megjegyzés küldése