2012. február 22., szerda

Játék az Édességek aranykönyvéért!




Ezt a remek könyvet lehet megnyerni a Kossuth Kiadói Csoport  és a Kifőztük közös játékán!

A teendők: lájkolni a kiadó Facebook oldalát: https://www.facebook.com/kossuthkiado



Néhány szó a könyvről:

A francia cukrászdák és pékségek mesés habkönnyű péksüteményeit, lekvárokkal, 
dzsemekkel töltött puffancsait, a krémes, cukor- és csokimázas finomságait, a tortácskákat, 
a pitéket, a réteseket, az édes leveles tésztákat, a roládokat, a tortákat varázsolja otthonunkba 
e nagyszerű receptgyűjtemény. A recepteket 1-es, 2-es vagy 3-as számmal jelezve az
elkészítés nehézségi fokát határozták meg; a legtöbb recept az első és a második
kategóriába  tartozik, amelyeket minden háziasszony, a kevésbé tapasztalt is, el tud készíteni.




2012. február 16., csütörtök

Meyer citromtorta




Továbbra is a Meyer citrom bűvöletében készült ez a torta. Nagyon citromos, nagyon finom, és természetesen sima citrommal is elkészíthető.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

a citromkrémhez (lemon curd):

  • 4 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 citrom reszelt héja
  • 4 dl citromlé
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
az alaphoz:

  • 20 dkg zabpelyhes keksz (1 csomag Győri Édes Zabfalatok) 
  • 10 dkg vaj
a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone (vagy natúr házi krémsajt)
  • 20 dkg joghurt
  • 35 dkg citromkrém
  • 4 dl tejszín
  • kb. 20 dkg porcukor (ízlés szerint)
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 20 g zselatin
a tetejére:

  • 45 dkg citromkrém
  • 1 kávéskanál zselatin
  • citromszeletek, citromfűlevél
Kézi habverővel összekeverem a citromkrém hozzávalóit a vaj kivételével, és kis lángon besűrítem. A tűzről levéve belekeverem a vajat is, majd a lábost hideg vízbe állítva kihűtöm a krémet. (akit zavar benne a citromhéj, még melegen törje át a krémet egy szitán)
A tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágok. Késes robotgéppel megdarálom a kekszet, összekeverem az olvasztott vajjal, és belenyomkodom a formába. Hűtőbe teszem.
Kis lábosba teszem a 20 g zselatint, ráöntöm a 2 citrom levét, félreteszem.
A krémhez a mascarponét, a joghurtot, a citromkrémet, a reszelt citromhéjat és a porcukor egy részét robotgéppel habosra keverem. Nem teszem bele az összes cukrot, a végén megkóstolom és ha kell, még édesítem a krémet. Óvatosan hozzávegyítem a habbá vert tejszínt is. A zselatint kis lángon kevergetve oldódásig melegítem, hozzáadok néhány kanál krémet, alaposan elkeverem, majd a tálban lévő krémhez öntöm, a robotgéppel összedolgozom.
A formában lévő kekszes alapra öntöm, elsimítom és 30 percre hűtőbe teszem.
Egy evőkanál vízzel elkeverem a kávéskanálnyi zselatint, kis lángon feloldom, majd hozzáadok 3-4 evőkanál citromkrémet a kimért 45 dkg-ból, végül a többit is belekeverem. A hűtőből kivett torta tetejére öntöm a krémet, elsimítom és legalább 1-2 órára visszateszem a hűtőbe.
Tálalás előtt vékony pengéjű késsel elválasztom a tortát a forma oldalától, leveszem a karimát. A tortát tálra csúsztatom a sütőpapírral együtt. Vékony citromszeletekkel és citromfűlevélkével díszítem a tetejét.

Tipp: a maradék citromkrémet zárható üvegben hűtőben tároljuk, péksüteményre, kalácsra kenve is nagyon finom!








2012. február 14., kedd

Valentin napi vajaskekszek













Az egész úgy kezdődött, hogy vettem egy Wilton kiszúrószettet. A cég nem bíz semmit a véletlenre, a papírcímkén mindjárt ott van a vajaskeksz receptje is, persze cup-ban megadva a mértékeket.
Találtam átváltó táblázatot hozzá, így a receptben a pontosan kimért mennyiségek szerepelnek, leszámítva a lisztet, ott megborult a doboz, de a plusz 3 dekát már nem szedtem vissza. Tökéletes lett így is.

Nagyon jó tészta, rögtön lehet sütni, nem ragad, jól nyújtható, és finom ropogós keksz a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 227 g puha vaj 
  • 175 g porcukor
  • 1 tojás (szobahőmérsékletű)
  • 1,5 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/2 teáskanál színtelen mandulaaroma
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 400 g liszt
Habosra keverem a vajat és a cukrot, hozzáadom a tojást és az ízesítőket is. Elvegyítem a lisztet a sóval és a sütőporral, majd apránként a vajas masszához adom. Alaposan összekeverem, majd lisztezett deszkán kézzel is átgyúrom. Bekapcsolom a sütőt 190 fokra.
3-5 mm vékonyra nyújtom a tésztát, kiszúrom a tetszőleges figurákat belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, egymástól bő egy centi távolságra.
7-8 perc alatt megsütöm a kekszeket, vigyázni kell, hogy ne barnuljanak meg! A tepsin hagyom egy kicsit hűlni, majd rácsra szedem őket.

Díszítésre a szokásos mézes írókát használtam, megszínezve.

2012. február 12., vasárnap

Red Velvet cupcake Valentin napra





Azaz vörös bársony tündértorta, maradtam a jól bevált Tücsök-féle tésztánál csak megszíneztem. Ha van otthon, lehet bele fagyasztott ribizlit vagy málnát keverni, csak finomabb lesz tőle!

Hozzávalók 12 muffinhoz

  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor 
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál folyékony piros ételfesték
a krémhez:

  • 2 dl tejszín
  • 12,5 dkg mascarpone
  • 1 teáskanál porcukor
a díszítéshez:

  • piros cukorszívek
A muffinokhoz a vajat a cukorral, a vaníliakivonattal, a citromhéjjal és a csipet sóval habosra keverem. Egyenként hozzáadom a tojásokat, az ételfestéket, majd végül a sütőporos lisztet is, a tejjel felváltva, és simára keverem a masszát.
Papírformával bélelt 12 db-os muffinsütőbe kanalazom a tésztát, és előmelegített sütőben 180 fokon, 15-20 perc alatt megsütöm. Hagyom teljesen kihűlni őket.

A krémhez habbá verem a tejszínt a porcukorral, majd hozzáadom a mascarponét is. Csillagcsőrös habzsákból a muffinok tetejére nyomom, majd mindegyikre egy cukorszívet teszek.

Tipp: nagyjából 15 dkg fagyasztott málnát, meggyet, vagy ribizlit szoktam beletenni, fagyos állapotban fakanállal keverve a kész masszába.

2012. február 6., hétfő

Mézeskalács "torta" születésnapra





Ez a torta egy 18 éves fiatalember születésnapjára készült. Az édesanyja választotta az idézetet, együtt találtuk ki milyen legyen a díszítés, és mi kerüljön bele.
A fiatalember ugyanis nem szereti a hagyományos tortákat, édességeket, csokoládét, viszont rajong a mézeskalácsért. Ezért a tortadoboz puszedlivel volt tele.

2012. február 3., péntek

Nyomtatásban is megjelenik a Kifőztük!




Sokan kérdezték már az olvasóink közül, hogy mikor lesz kapható nyomtatott formában is az újság?

Van egy jó hírünk: februártól minden hónapban nyomtatott formában is megjelenik a Kifőztük, a Népszabadság havi gasztronómiai mellékleteként!


Az első alkalom február 8-a, keressék a lapot az újságárusoknál!


Természetesen emellett elérhető az online verzió is a mai naptól, továbbra is ingyenesen letölthető a Kifőztük oldaláról!


Jó olvasgatást és sütés-főzést mindenkinek!

2012. február 1., szerda

Citromos szelet Meyer citrommal






Szepytől kaptam Meyer citromot, Piszkénél pedig megtaláltam hozzá a nekem tetsző receptet.
Nagyon finom, pikáns süti, apró kockára vágva ettük. Nálam csak a sütési idő módosult, kétszer is elkészítettem, így ezt írom már le.

Hozzávalók   (20 x 20-as tepsihez vagy 22 cm-es tortaformához)
a tésztához:
  • 10 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 2 evőkanál porcukor
  • csipet só
a krémhez:
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 Meyer citrom reszelt héja
  • 1,2 dl citromlé
Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Összekeverem a puha vajat a cukorral, a sóval és a liszttel. Beleszórom a kerámia sütőtálba, és egyenletesen elterítem, belenyomkodom. Nagyjából 15-20 perc alatt sápadtra sütöm.

Ezalatt simára keverem a krém hozzávalóit, először a lisztet a citromlével, majd hozzáadom a többit is, és a sütőből kivett tészta tetejére öntöm. 160 fokra leveszem a sütő hőfokát, és 10-15 perc alatt készre sütöm.
Akkor jó, ha még picit remeg a krém közepe, ez a kihűlés során megdermed. Apró kockákra vágom, megszórom a tetejét kevés porcukorral.

Tipp: ha sima citrommal készül, akkor kicsivel több cukor kell a krémbe.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...