Továbbra is a Meyer citrom bűvöletében készült ez a torta. Nagyon citromos, nagyon finom, és természetesen sima citrommal is elkészíthető.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a citromkrémhez (lemon curd):
- 4 tojás
- 2 tojássárgája
- 2-3 citrom reszelt héja
- 4 dl citromlé
- 30 dkg cukor
- 10 dkg vaj
az alaphoz:
- 20 dkg zabpelyhes keksz (1 csomag Győri Édes Zabfalatok)
- 10 dkg vaj
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone (vagy natúr házi krémsajt)
- 20 dkg joghurt
- 35 dkg citromkrém
- 4 dl tejszín
- kb. 20 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 2 citrom leve és reszelt héja
- 20 g zselatin
a tetejére:
- 45 dkg citromkrém
- 1 kávéskanál zselatin
- citromszeletek, citromfűlevél
Kézi habverővel összekeverem a citromkrém hozzávalóit a vaj kivételével, és kis lángon besűrítem. A tűzről levéve belekeverem a vajat is, majd a lábost hideg vízbe állítva kihűtöm a krémet. (akit zavar benne a citromhéj, még melegen törje át a krémet egy szitán)
A tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágok. Késes robotgéppel megdarálom a kekszet, összekeverem az olvasztott vajjal, és belenyomkodom a formába. Hűtőbe teszem.
Kis lábosba teszem a 20 g zselatint, ráöntöm a 2 citrom levét, félreteszem.
A krémhez a mascarponét, a joghurtot, a citromkrémet, a reszelt citromhéjat és a porcukor egy részét robotgéppel habosra keverem. Nem teszem bele az összes cukrot, a végén megkóstolom és ha kell, még édesítem a krémet. Óvatosan hozzávegyítem a habbá vert tejszínt is. A zselatint kis lángon kevergetve oldódásig melegítem, hozzáadok néhány kanál krémet, alaposan elkeverem, majd a tálban lévő krémhez öntöm, a robotgéppel összedolgozom.
A formában lévő kekszes alapra öntöm, elsimítom és 30 percre hűtőbe teszem.
Egy evőkanál vízzel elkeverem a kávéskanálnyi zselatint, kis lángon feloldom, majd hozzáadok 3-4 evőkanál citromkrémet a kimért 45 dkg-ból, végül a többit is belekeverem. A hűtőből kivett torta tetejére öntöm a krémet, elsimítom és legalább 1-2 órára visszateszem a hűtőbe.
Tálalás előtt vékony pengéjű késsel elválasztom a tortát a forma oldalától, leveszem a karimát. A tortát tálra csúsztatom a sütőpapírral együtt. Vékony citromszeletekkel és citromfűlevélkével díszítem a tetejét.
Tipp: a maradék citromkrémet zárható üvegben hűtőben tároljuk, péksüteményre, kalácsra kenve is nagyon finom!