Az egész úgy kezdődött, hogy vettem egy Wilton kiszúrószettet. A cég nem bíz semmit a véletlenre, a papírcímkén mindjárt ott van a vajaskeksz receptje is, persze cup-ban megadva a mértékeket.
Találtam átváltó táblázatot hozzá, így a receptben a pontosan kimért mennyiségek szerepelnek, leszámítva a lisztet, ott megborult a doboz, de a plusz 3 dekát már nem szedtem vissza. Tökéletes lett így is.
Nagyon jó tészta, rögtön lehet sütni, nem ragad, jól nyújtható, és finom ropogós keksz a végeredmény.
Hozzávalók:
- 227 g puha vaj
- 175 g porcukor
- 1 tojás (szobahőmérsékletű)
- 1,5 teáskanál vaníliakivonat
- 1/2 teáskanál színtelen mandulaaroma
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál sütőpor
- 400 g liszt
3-5 mm vékonyra nyújtom a tésztát, kiszúrom a tetszőleges figurákat belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, egymástól bő egy centi távolságra.
7-8 perc alatt megsütöm a kekszeket, vigyázni kell, hogy ne barnuljanak meg! A tepsin hagyom egy kicsit hűlni, majd rácsra szedem őket.
Díszítésre a szokásos mézes írókát használtam, megszínezve.
Annyira szépek, hogy elmondani sem lehet! Ám az ízük is fincsi (a recept alapján).
VálaszTörlésMár megint a Tőled megszokott tökéletességek!
VálaszTörlésMOHAM!
VálaszTörlésSzuper szepek.Te barmit is hozol, mindig meglepetes lesz szamunkra.Szia: ILDIKO
Egyszerűen ellenállhatatlanok!
VálaszTörlésEzek nem is kekszek, hanem műalkotások! De édes kis csomagok! Nem is tudom méltatni a csodálatomat a kézügyességedről...
VálaszTörlésNagyon szépek! Ajándéknak is tökéletesek!!!
VálaszTörlésGyönyörűek, mint mindig!
VálaszTörlésMesések! A boríték a kedvencem :-)
VálaszTörlésEzekre már szavak sincsenek annyira gyönyörűek! Gratulálok!
VálaszTörlésMeseszépek...
VálaszTörlésKáprázatosak mint mindig!
VálaszTörlésGyönyörűek..:)
VálaszTörlésMennyire helyesek! :)) Nagyon kis aranyosak. Kár megenni őket. :)
VálaszTörlésNagyon kedves kis formák, csodás díszítés!Köszönet a keksz reciért!
VálaszTörlésGabriella, köszönöm, az íze engem is meglepett, így a pici mandulával megbolondítva nagyon finom volt!
VálaszTörlésM@rti, köszönöm!
Ildikó olyan aranyos vagy, köszönöm szépen!
Édeskonyha, köszönöm!
Kriszti, köszönöm, csomagban együtt igazán jól mutattak. Ezeket nem nehéz díszíteni, mert teljesen laposak, könnyebb velük, mint a mézesekkel.
Gandi, köszönöm, igen, remélem örültek, akik kapták!
Nempiskóta, köszönöm!
Chef Viki, köszi, nekem mindig az épp elkészült lett a kedvencem:)
Solyi, köszönöm szépen!
Sarikriszti, Ditta, Mary köszönöm nektek is!
Arcika, köszi, azért nem kár, mert tényleg finomak!
Erika, köszönöm! A receptért hála Wiltonnak, mert tényleg egyszerű és nagyon finom!
Nagyon szépek lettek. Gratula. Én is valami hasonlót készítettem.
VálaszTörlésEmese, köszönöm szépen! Megnéztem a tiédet is!
VálaszTörlésÉn is a te vajaskeksz recepted alapján sütöttem a húsvéti kekszeimet, tökéletesek lettek. Köszönöm.http://makacskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/kardamomos-vajaskeksz.html
VálaszTörlésKati, ennek nagyon örülök, a receptért hála a Wiltont illeti, én csak plusz 3 dkg liszttel kontárkodtam bele:))
VálaszTörlésHúsvétkor először sütöttem meg a Wilton receptet...nagyon fínom lett...
VálaszTörlésMa ismét nekikezdtem, menet közben derült ki, hogy nincs itthon sütőporom...nosza elővettem szódabikarbónát, mert a neten többen is írták, hogy nyugodtan helyettesíthető vele a sütőpor...
http://antalvali.com/hirek/allomanyjavitok_azaz_mit_keres_a_sutopor_a_piteben
Ilyen rosszat még kezdő háziasszonyként sem sütöttem...
ehetetlen, büdös lett, nem párolgott el belőle a jellegzetes szaga-íze...ami néha a sütőpornál is előfordul, ha forrón kóstolja az ember a linzert...
Hát így jártam kedves Moha.
Nem tehetsz róla, azért írtam, hátha más is helyettesíteni akarja a sütőport, ne tegye...
Ó, nagyon sajnálom, hogy így jártál! Azért nem mindenben helyettesíthető a két dolog egymással.
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésNagyon tetszenek a munkáid és rám inspirálóan hatnak... :)
Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi ideig tarthatóak el ezek a vajas kekszek?
Köszi: Edit
Edit, nagyon örülök, és köszönöm szépen! Zárható dobozban, hűvös helyen szerintem 1-1,5 hétig biztosan elállnak.
VálaszTörlésGyonyoruek a kekszeid Moha! Szeretnem megkerdezni, hogy az en mazam miert nem maead fenyes?
VálaszTörlésKedves Névtelen, ezt sajnos látatlanban nem tudom megmondani. Próbáld ki hogy a mázas kekszeket visszateszed egy kis időre száradni légkeverésre 50 fokon, nyitott sütőajtóval. 10-15 percre, majd utána hagyd őket megszáradni szobahőmérsékleten.
VálaszTörlés