Oldalak

2012. április 24., kedd

Brownie



...Moha módra, ez az a változat, amit hosszas kísérletezés előzött meg, a lányok mondjuk nem tiltakoztak a kóstoló szerep ellen.
Abban biztos voltam, hogy azzal a mennyiségű cukorral amit a különféle receptekben olvastam, nálunk senki meg nem eszi. Tehát a cél a cukor csökkentése volt, úgy, hogy a ragacsos, igazi brownie állag megmaradjon.

Hozzávalók 21 x 21 cm-es formához:
A pirossal írt hozzávalókkal glutén -és cukormentes változatban készíthető.
  • 20 dkg étcsokoládé  ( 70-85 % kakaótartalmú, garantáltan gm csokoládé) 
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg sűrű, sötétbarna nádcukor ( helyette 2,5 dkg DiaWellness negyedannyi édesítő)
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt  ( helyette darált mandula / mogyoró / dió)
  • 1 evőkanál kakaópor
Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, és félretesszük. A sütőt 180 fokra kapcsoljuk.
Habosra keverjük a vajat a cukorral, majd folyamatos keverés mellett egyenként beleütjük a tojásokat, beleszórjuk a kakaóporral elvegyített lisztet, végül hozzáadjuk az olvasztott csokoládét is.
Sütőpapírral bélelt formába öntjük a masszát, és 25-35 perc alatt megsütjük.

A sütők eltérőek lehetnek, végezzünk tűpróbát, a tészta akkor jó, ha a közepe még ragacsos marad egy kicsit!

A formában hagyjuk kihűlni, tálalásnál adhatunk mellé tejszínhabot, fagylaltot, vagy gyümölcsöket.

Tipp: a liszt részben vagy egészben helyettesíthető darált mandulával, mogyoróval, dióval, kerülhet bele ízesítésként reszelt narancshéj is.

7 megjegyzés:

  1. Atyaég, ez a sütemény a nagy álom, hogy majd egyszer megcsinálom. Sose gondoltam volna, hogy ilyen csoki-mániás leszek, de újabban a tömény csokis dolgok viszik nálam a prímet. Ez a süti a csúcskategória, csak még nem vettem erőt, hogy megcsináljam.

    VálaszTörlés
  2. Még sosem készítettem brownie-t, talán már épp itt az ideje!Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Nyami!
    Végre egy recept ami nincs annyira tele cukorral.Készítettem már browniet,de a család nem volt oda érte,nagyon édes volt.Biztos kipróbálom!

    VálaszTörlés
  4. Bocsánat ha hülyeséget kérdezek, de még nem sikerült jó brownie-t csinálnom. Van különbség a brownie és a "szalonnás" sütemény között? Előfordult már, hogy a vendég azt mondta, ez sületlen. Igazából nem tudom milyennek kell lennie, de volt hogy túlsütöttem, mert nem akartam hogy "szalonnás", sületlen legyen.
    Anna

    VálaszTörlés
  5. Anazar küldöm:))

    Krealady, próbáld ki, ez nagyon csokis, de nem túl édes!

    Angi, érdemes, nem túl nagy munka, és finoma végeredmény!

    Lizi, ezzel én is így voltam az elsőnél, a recept szerinti cukormennyiséggel ehetetlenül édes volt. Ez viszont már nagyon jó lett.

    Kedves Anna, nem hülyeség a kérdés, a brownie közepe kissé krémes, ragacsos kell legyen, de ettől nem sületlen.
    Sületlen állapotában még folyós a közepe, ezt lehet ellenőrizni a tűpróbával. Ha még nedvesen jön ki belőle, de már nem lötyög a közepén a tészta, ha megmozgatod a formát, akkor jó.

    VálaszTörlés