A tojáslikőr és a csokoládélikőr is hőkezeléssel készül, így aki idegenkedik a nyers tojás használatától, az is nyugodtan elkészítheti.
Ez a recept megtalálható az áprilisi Kifőztükben, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!
Hozzávalók a tojáslikőrhöz:
- 6 tojássárgája
- 30 dkg porcukor
- 5 dl habtejszín
- 3 dl vodka
- 3 vaníliarúd
Fölforrósítunk 4 dl tejszínt a félbevágott vaníliarudakkal együtt. Habosra keverjük a tojássárgákat a maradék tejszínnel, és a porcukorral.
A forró tejszínt folytonos keverés közben apránként a tojássárgához öntjük, majd az egészet visszatéve a tűzre, kis lángon kézi habverővel keverve besűrítjük. (Ezt a műveletet végezhetjük gőz fölött is.)
Amikor a sodó kihűlt, hozzáöntjük a vodkát, elkeverjük, majd a kész likőrt üvegbe szűrjük, és hűtőben tároljuk.
Hozzávalók a csokoládélikőrhöz:
- 3 tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- 3 dkg kakaópor
- 2,5 dl habtejszín
- 1 rúd vanília
- 10 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl vodka
- 1/2 dl rum
Habosra keverjük a tojássárgákat a porcukorral, a kakaóporral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a tejszínnel. Kis lángon kevergetve besűrítjük, de nem kell forralni! A tűzről levéve folyamatos keveréssel beleolvasztjuk az apróra tört csokoládét, majd az egészet hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a vodkát és a rumot, üvegbe töltjük és a hűtőben tároljuk.
Ha valaki nem szereti, akkor a rum helyett is tehet vodkát a likőrbe.
Ez a likőr a hűtőben nagyon sűrűre szilárdul, fogyasztás előtt érdemes legalább egy órával elővenni onnan. Ha hígabb likőrt szeretnénk, akkor emeljünk a tejszín mennyiségén, lehet 3-3,5 decivel készíteni.
Fincsi italok! Tojásosat még nem csináltam, de máris elmentem! Kellemes Húsvétot!
VálaszTörlésKriszti köszönöm! Próbáld ki, nem túl erősek, és nagyon finomak! Nektek is szép húsvétot kívánok!
VálaszTörlésHolnap készítem el!
VálaszTörlésMárta, remélem ízleni fog!
VálaszTörlésSzia! Bocsánat, ha butaságot kérdezek, de milyen tejszínt használsz? Habtejszínt? Szeretnék készíteni majd karácsonyra, de tanácstalan vagyok :-( Köszönöm előre is!
VálaszTörlésKedves Ancsa, a kérdés nem butaság, legalább 30%-os habtejszínt használok mindenhez.
VálaszTörlésKi is egészítem ezzel a receptet, hogy egyértelmű legyen.
Ma elkészítettem a csokilikőrt és hihetetlenül finom lett, köszönöm a receptet! :-)
VálaszTörlés